ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελιγμοί και κοροϊδία για να θολώσει τα νερά

«Εσπευσμένα» διεύρυνε χτες τον αριθμό όσων δημόσιων υπαλλήλων θα πάρουν ...την «αύξηση» του ενός ευρώ!

Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2009

Χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα θα δουν και φέτος το εισόδημά τους καθηλωμένο, ενώ ίδιες και χειρότερες είναι οι προθέσεις και στον ιδιωτικό τομέα
Σε απροκάλυπτη κοροϊδία και εμπαιγμό των εργαζομένων εξελίσσεται ο ελιγμός που επιχείρησε να κάνει χτες το απόγευμα η κυβέρνηση, σχετικά με τις κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων που και το 2010, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, θα μείνουν με παγωμένες τις αποδοχές τους στα επίπεδα του 2008. Ετσι, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι δε θα δοθεί καμιά αύξηση σε όσους έχουν μεικτές αποδοχές πάνω από 2.000 ευρώ, χτες το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να «διευκρινίσει» ότι το μέτρο αφορά όσους έχουν βασικό μισθό πάνω από 2.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται δηλαδή τα επιδόματα.

Στην ουσία βέβαια δεν αλλάζει τίποτα απολύτως, αφού ακόμα και οι αυξήσεις του 1,5%, που αντιστοιχούν σε λίγα λεπτά του ευρώ την μέρα, δεν αποτελούν αύξηση εισοδήματος, αλλά πρόκληση για τους εργαζόμενους. Ωστόσο, ενδεικτικό των κυβερνητικών μεθοδεύσεων και της κοροϊδίας είναι ότι τώρα γίνεται λόγος για βασικούς μισθούς δημοσίων υπαλλήλων της τάξης των 2.000 ευρώ το μήνα, ενώ είναι γνωστό ότι ούτε ένας δημόσιος υπάλληλος που αμείβεται με βάση το μισθολόγιο δεν έχει τέτοιο βασικό μισθό. Η κυβέρνηση πάντως, με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζει ότι υπάρχουν 40.000 υπάλληλοι με βασικό πάνω από 2.000 ευρώ, προφανώς για να δημιουργήσει τις αναγκαίες εντυπώσεις.

Η αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και στη Βουλή, στο πλαίσιο της χτεσινής συζήτησης για τον απολογισμό - ισολογισμό του 2008. Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν τα αντιδραστικά μέτρα που αποφασίστηκαν στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο με αιχμή του δόρατος τις αυξήσεις - ψίχουλα και το «πάγωμα» των μισθών. Σχολιάζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε πως το ΚΚΕ μίλησε προεκλογικά για θύελλα αντιλαϊκή «και αυτό επιβεβαιώνεται αμέσως».

Για την εισοδηματική πολιτική είπε πως η κυβέρνηση «έχει στόχο να διαιρέσει - είναι κλασική λογική που χρησιμοποίησε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - τους εργαζόμενους σε προνομιούχους και μη προνομιούχους. Περικόπτονται οι δαπάνες υπουργείων, ΟΤΑ και παγώνουν οι προσλήψεις στο Δημόσιο. Εδώ μιλάμε για μία μεγάλη απάτη και κοροϊδία απέναντι σε όλους αυτούς που πετάγονται στο δρόμο, είτε με τα stage, είτε είναι συμβασιούχοι». Αναφερόμενος επίσης στην εισοδηματική πολιτική, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης σχολίασε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι έκανε και η ΝΔ, δίνοντας αυξήσεις 1,5%.

Παράσταση Παπουτσή

Στημένο κυβερνητικό θέατρο θύμισε η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Παπουτσή, στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή. Προκειμένου να διευκολύνει την κυβέρνηση στον ελιγμό της, εμφανίστηκε να υποστηρίζει πως δεν είναι δυνατόν να «πληρώσουν την κρίση» οι υπάλληλοι με μεικτό εισόδημα 2.000 ευρώ. Ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης προς το λαό, είπε ακόμα ότι «τα 2.000 ευρώ μεικτά είναι εισόδημα για τους φτωχούς και την μεσαία τάξη. Δε θα πληρώσουν αυτοί ξανά το βάρος της κρίσης. Και αυτή την πραγματικότητα πρέπει να την αναλογιστεί η κυβέρνηση όταν διατυπώνει τέτοιες απόψεις και δημιουργεί σύγχυση»!

Ανέφερε τέλος ότι «ο ελληνικός λαός ψήφισε πριν από 40 ημέρες τον Γιώργο Παπανδρέου κυβερνήτη της χώρας» και όχι «τον κ. Αλμούνια, ούτε τον κ. Τρισέ». Μιλώντας λίγο αργότερα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Χρ. Παπουτσής ισχυρίστηκε πως «δεν υπάρχει καμία επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, που να αναφέρει το ποσό αυτό (σ.σ. 2.000 ευρώ), ούτε έχει εξαγγελθεί εισοδηματική πολιτική», σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις.

Πάντως, πριν την δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου και το σόου Παπουτσή, είχε προηγηθεί η προκλητική για τους εργαζόμενους τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή. Αφού αρχικά στήριξε το «πάγωμα» των μισθών, στη συνέχεια ανέφερε: «Βάζουμε ένα όριο για τους μισθούς πάνω από 2.000 ευρώ, όπου θα πρέπει να υπάρχει μια αναγκαστική θυσία, ας μου επιτραπεί η έκφραση, για τους μισθούς οι οποίοι είναι πιο προνομιακοί από κάποιους άλλους, από τη μεγάλη πλειοψηφία των μισθών του Ελληνικού Δημοσίου (...) Και όταν μιλάμε για "πάγωμα", εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί για τους μισθούς πάνω από 2.000 ευρώ, θα πρέπει να μην ξεχνά κανείς ότι υπάρχει και η λεγόμενη "ωρίμανση", που είναι περίπου 2% κάθε χρόνο αύξηση στους μισθούς».

O ελιγμός - απάτη της κυβέρνησης στο θέμα της εισοδηματικής πολιτικής φαίνεται πως υπηρετεί τα γενικότερα σχέδια για αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που πλήττουν τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα και το λαϊκό εισόδημα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν σαφέστατος όταν ρωτήθηκε χτες από τον «Ρ» αν οι μεγάλες ανατροπές σε Ασφαλιστικό, Παιδεία, Υγεία, εργασιακές σχέσεις, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα συνοδευθούν και από νομοσχέδια μέσα στο 2010, σημειώνοντας: «Θα υπάρχει νομοθετική πρωτοβουλία για όλους αυτούς τους τομείς. Και για τους πέντε τομείς, τους οποίους εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, ξεκινώντας από το κράτος. (...) Ηδη, για την ανάπτυξη, χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκαν δύο ζητήματα αναπτυξιακής πολιτικής. Το ίδιο θα γίνει και με την Παιδεία, την Κοινωνική Πρόνοια».

Σιγοντάρει η ΝΔ

Την «αναξιοπιστία» και την «ανετοιμότητα» της κυβέρνησης διαπιστώνει η ΝΔ, δίνοντας απλόχερη στήριξη στο πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, το οποίο βέβαια και η ίδια εφάρμοσε. «Πριν από σαράντα ημέρες διαβεβαίωναν ότι "λεφτά υπάρχουν" και ότι "δε θα μεταθέσουν ευθύνες". Σήμερα παγώνουν μισθούς, αυξάνουν φόρους και αναζητούν άλλοθι», σημείωσε σχετικά ο Γ. Κουμουτσάκος, καταλήγοντας με τη διαπίστωση ότι στο ΠΑΣΟΚ «αποκαλύπτουν και ομολογούν ότι προεκλογικά παραπλάνησαν συνειδητά τους Ελληνες πολίτες». Στην ίδια κατεύθυνση, η Ντ. Μπακογιάννη διαπιστώνει ότι «για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση παραβίασε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις».