ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Γιάννης Ρίτσος, πάντα παρών στο κάλεσμα της εποχής

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία την Κυριακή οι διήμερες εργασίες, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό

Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του Συνεδρίου
«Το μέλλον είναι σίγουρο/ αδελφέ μου./ Ο,τι κι αν γίνει - σίγουρο.../Μπορείς να κάνεις πίσω/ τους τροχούς του ήλιου;».

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το απόγευμα οι εργασίες του διήμερου επιστημονικού συνεδρίου για τον Γιάννη Ρίτσο με θέμα «Γιάννης Ρίτσος - Πάντα παρών στο κάλεσμα της εποχής» που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ στην Αίθουσα Συνεδρίων, στην έδρα της, στον Περισσό.

Πλήθος κόσμου, από βετεράνους του Κόμματος, συναγωνιστές και συγκρατούμενους του ποιητή μέχρι τη νέα γενιά κομμουνιστών και αγωνιστών, παρακολούθησαν τις εργασίες, οι οποίες, πέρα από την εύλογη επιστημονική τους σημασία για την ανάδειξη όλων των πτυχών της δημιουργίας του Ρίτσου, επέχουν και σημαντική πολιτική θέση, σε μια εποχή, που με αφορμή τον εορτασμό για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, τόσο ο ποιητής, όσο και το έργο του, επιχειρείται να «χωρέσουν» στην αισθητική και ιδεολογία του αστικού ακαδημαϊσμού.

Το συνέδριο άνοιξε το Σάββατο με αποσπάσματα από ποιήματα του Γ. Ρίτσου («Γειτονιές του κόσμου», «Αποχαιρετισμός», «Μαθήματα ποίησης», «Ορέστης», «Το χρέος των ποιητών», «Στο ΚΚΕ» κ.ά.), που απήγγειλαν η Αριάδνη Μιχαηλάρη και ο Διονύσης Ξενάκης με τη συνοδεία του Δημήτρη Κουφαλάκου στη φυσαρμόνικα, ενώ προβάλλονταν φωτογραφίες από τη ζωή και το έργο του ποιητή. Μια «διαδρομή» σε συναρπαστικά και αιμάτινα «τοπία» της δημιουργίας του μεγάλου ποιητή, ο οποίος ...άνοιξε το παράθυρο να μπει το σύμπαν ανθισμένο.

Κυρίαρχη η μορφή του κομμουνιστή ποιητή στην οθόνη που πλαισίωσε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης
Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης και η κόρη του ποιητή, Ερη Ρίτσου. Το εισηγητικό άνοιγμα έγινε από την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος. Εισηγήσεις και παρεμβάσεις για τον ποιητή και το έργο του έκαναν καθηγητές Πανεπιστημίου, εκπρόσωποι του επιστημονικού και καλλιτεχνικού κόσμου, Ελληνες και ξένοι.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Τέτοια η ζωή κι η ποίηση, ένα και τα δύο» για τη ζωή και το έργο του Ρίτσου, παραγωγής του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ, σε σκηνοθεσία Κώστα Σταματόπουλου.



Η Ελένη Μηλιαρονικολάκη συνοψίζει τα συμπεράσματα του Συνεδρίου
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εμείς: φλόγες της ίδιας πυρκαγιάς»! (2015-11-11 00:00:00.0)
Ναζίμ Χικμέτ: Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη (2015-05-19 00:00:00.0)
Πάντα παρών στο κάλεσμα της εποχής (2011-04-30 00:00:00.0)
Συντονιστείτε στον «902 Αριστερά στα FM» (2011-04-16 00:00:00.0)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ: Πάντα παρών στο κάλεσμα της εποχής (2011-04-03 00:00:00.0)
Ποιητικός εκπρόσωπος της πρωτοπόρας τάξης στην πάλη για κοινωνική απελευθέρωση (2009-11-22 00:00:00.0)