Με σχέδιο και μαχητικότητα για την υπερκάλυψη των πλάνων

Η ομιλία του Γιάννη Χώτου, μέλους της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση στη Φλώρινα

Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009

Ο Γ. Χώτος μιλά στην εκδήλωση στη Φλώρινα
Μιλώντας στην εκδήλωση που έγινε στη Φλώρινα για την απονομή των βραβείων ο Γιάννης Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε:

«Η σημερινή λιτή εκδήλωσή μας γίνεται στο πλαίσιο υλοποίησης απόφασης της ΚΕ σχετικά με την απονομή βραβείων της άμιλλας της περσινής Οικονομικής Εξόρμησης. Η όποια καθυστέρηση της επίσκεψής μας σ' αυτή την ηρωική περιοχή, την ποτισμένη με αίμα των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, δεν περιορίζει την αξία του συμβολισμού που έχει για το Κόμμα μας, για όλους τους κομμουνιστές και ΚΝίτες.

Η απονομή συμπίπτει με την έναρξη της νέας Οικονομικής Εξόρμησης. Σε δέκα μέρες από σήμερα καλούμαστε να υλοποιήσουμε τους στόχους της 1ης μέρας, που είναι η κάλυψη του 25% του πανελλαδικού πλάνου. Οι συνεδριάσεις των ΚΟΒ, Αχτιδικών Επιτροπών, Νομαρχιακών Επιτροπών ολοκληρώθηκαν και οι Επιτροπές Περιοχής καθόρισαν τα πλάνα. Στην προετοιμασία πάρθηκαν υπόψη μια σειρά αδυναμίες προηγούμενων εξορμήσεων, έγινε καλύτερος σχεδιασμός, καλύτερος καταμερισμός πλάνων. Αλλωστε, έχουμε αποκτήσει μια εμπειρία, την αξιοποιούμε δημιουργικά.

Ομως, αυτό από μόνο του δε φτάνει. Χρειάζεται η Οικονομική Εξόρμηση να αποτελέσει αφετηρία στο να λύσουμε μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΚΟΒ στον τομέα της οικονομικής δουλειάς. Να βελτιώσουμε τα ποσοστά συνδρομών, να αυξηθεί το ποσοστό των συντρόφων που κάνουν οικονομική δουλειά, να ελέγχονται τα πλάνα των ΚΟ και μια σειρά άλλα μέτρα, δεμένα με την ιδεολογικοπολιτική δουλειά που πρέπει να γίνεται μέσα στο Κόμμα.

Αποστομωτική απάντηση στην αντιΚΚΕ επίθεση

Από την εκδήλωση απονομής των βραβείων της άμιλλας
Η λύση των παραπάνω ζητημάτων είναι παράγοντας που συμβάλλει στην ισχυροποίηση του Κόμματος. Καθοριστικός δείκτης σ' αυτή την κατεύθυνση είναι το πόσο πλατιά θα φτάνουμε μέσα στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, στα χωριά. Σε πόσους ανθρώπους θα απευθυνθούμε κάνοντας πράξη το σύνθημα της αφίσας "Το ΚΚΕ στηρίζεται σε σένα". Ετσι που να γίνεται συνείδηση ότι το ΚΚΕ, όσοι νόμοι και αν ψηφιστούν, με μοναδική πηγή εσόδων τη συνδρομή των κομματικών μελών και τις ενισχύσεις των φίλων του, θα στέκεται όρθιο, πάντα στην πρώτη γραμμή. Δε θα περιορίσει την πολιτική του δράση, θα αντιμετωπίζει με επιτυχία τις λειτουργικές του ανάγκες, την έκδοση του "Ρ" και των άλλων κομματικών εντύπων.

Θα προχωρήσει στην ανέγερση του κτιρίου του ιστορικού αρχείου, όπου θα στεγάσει την 90χρονη ιστορία του Κόμματος και του κινήματος. Θα προχωρήσει, εδώ στη Φλώρινα, στην κατασκευή μνημείου αντάξιου όχι μόνο της θυσίας των 850 παλικαριών της μάχης της Φλώρινας, αλλά όλων των ηρωικών νεκρών της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ. Ετσι θα δοθεί μια αποστομωτική απάντηση στη χυδαία επίθεση που δέχεται το Κόμμα στα οικονομικά του.

Επίθεση που έχει στόχο να μειώσει το ηθικό ανάστημα του ΚΚΕ, να το ταυτίσει με τη σαπίλα, τη διαφθορά και εξαγορά συνειδήσεων όλων αυτών που στηρίζουν το σύστημα, στοχεύει στη διαστρέβλωση και συκοφάντηση της στρατηγικής του.

Η υλοποίηση αυτών των υψηλών στόχων που καθορίζουμε προϋποθέτει όχι μόνο να κατανοηθεί η πολιτική σημασία της Οικονομικής Εξόρμησης αλλά και να δημιουργηθεί κλίμα ενθουσιασμού, μαχητικότητας και συντροφικής άμιλλας μεταξύ συντρόφων και Κομματικών Οργανώσεων.

Η σημασία της άμιλλας

Ιδιαίτερα η άμιλλα βοηθά στην επίτευξη των στόχων, στην υπερκάλυψη του πλάνου. Συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση του συλλογικού και ενιαίου χαρακτήρα της μάχης για όλο το Κόμμα. Οτι η Οικονομική Εξόρμηση δεν έχει στενά οικονομικό χαρακτήρα, αλλά συνδυάζεται με ανέβασμα της πολιτικής παρέμβασης, με χτίσιμο δεσμών με πλατιά λαϊκά στρώματα. Η άμιλλα δίνει ώθηση στο να απευθυνθούμε σε περισσότερους ανθρώπους, να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που έχει ο καθένας ατομικά και η Οργάνωση συνολικά.

Βοηθά στο να παλεύονται οι στόχοι εξαντλώντας τις δυνατότητες που υπάρχουν. Δημιουργεί κλίμα μαχητικότητας και αυταπάρνησης τόσο στο προσωπικό επίπεδο των συντρόφων, όσο και μεταξύ των Οργανώσεων. Βοηθά στο να αποτελεί ο στόχος της υπερκάλυψης του πλάνου συλλογικό καθήκον της Οργάνωσης, να ανεβαίνει ο βαθμός στοχοπροσήλωσης και ελέγχου της πορείας υλοποίησης. Η άμιλλα βοηθά να αναδειχθούν δυνατότητες που υπάρχουν στους συντρόφους, που μόνο στη μάχη για την εκπλήρωση των συλλογικών καθηκόντων μπορούν να αναδειχθούν.

Ενισχύονται τα χαρακτηριστικά της αλληλοβοήθειας, της συντροφικότητας, της ανάπτυξης στενότερων δεσμών στις Οργανώσεις.

Θα χρειασθεί επίσης να πάρουμε μια σειρά μέτρα στα κομματικά γραφεία, π.χ., διακόσμηση με αφίσες της Οικονομικής Εξόρμησης, συνθήματα, πίνακες που θα δείχνουν την πορεία των Οργανώσεων, προσεκτικά επιλεγμένα βραβεία.

Σημαντικά μπορεί να βοηθήσει η ανακοίνωση της ΚΕ εσωκομματικά και κυρίως στον κόσμο που απευθυνόμαστε.

Να εξηγήσουμε πειστικά τι σημαίνει ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο μικρομεσαίος αγρότης να δώσει από το υστέρημά του οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ.

Κλειδί σ' όλη αυτή την προσπάθεια θα είναι η ουσιαστική καθοδηγητική βοήθεια σ' όλη την κλίμακα του Κόμματος. Ιδιαίτερα η ευθύνη των οργάνων στο να δίνουν την απαραίτητη βοήθεια σε συντρόφους και Οργανώσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Να παίρνονται μέτρα στο να ξεπερνιούνται οι δυσκολίες μέσα απ' τη γενίκευση της πείρας που μεταφέρεται από πρωτοπόρους συντρόφους και Οργανώσεις. Δείκτες, όπως, πόσοι σύντροφοι βάζουν πλάνο, πόσοι κάνουν δουλειά σε τρίτους, σε πόσους τρίτους απευθυνθήκαμε, να βρίσκονται στον καθημερινό έλεγχο. Αναδεικνύεται η ανάγκη να απευθυνόμαστε σε περισσότερο κόσμο, να είμαστε πιο εξοπλισμένοι και μαχητικοί ώστε να πείθουμε για την οικονομική στήριξη του Κόμματος».