ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Αποκαλύψεις για «στημένους» αγώνες σε όλη την Ευρώπη
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2009

ASSOCIATED PRESS

Οι αποκαλύψεις για τα «στημένα» παιχνίδια πάγωσαν τα χαμόγελα στις ηγεσίες του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι υποθέσεις «στημένων» αγώνων στο ποδόσφαιρο. Οι ενέργειες των γερμανικών αρχών και της UEFA, ύστερα από τα (χρονικά) «μεμονωμένα» περιστατικά, πλέον «φωτίζουν» πολύ πιο οργανωμένες καταστάσεις. Περισσότερες από 200 ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις σε τουλάχιστον εννέα χώρες (Γερμανία, Τουρκία, Βέλγιο, Ελβετία, Αυστρία, Κροατία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Βοσνία). Μεταξύ τους και αγώνες για Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ (πρώην Κύπελλο UEFA). Πάνω από 200 φέρονται οι ως τώρα εμπλεκόμενοι και 18 - μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές - οι συλληφθέντες (15 άτομα στη Γερμανία, δύο στην Ελβετία και ένας στην Κροατία).

Ενδεικτικό - των όσων γίνονται - είναι ένα μόνο παράδειγμα. Στον αγώνα Γκοσάου - Λοκάρνο (Β' Κατηγορία Ελβετίας), που έγινε φέτος το Μάη, παίκτες μοιράστηκαν 20.000 ευρώ προκειμένου να ηττηθεί η γηπεδούχος με δύο γκολ διαφορά (αποτέλεσμα 0-4). Σε αυτό το ειδικό στοίχημα παίχτηκαν από τους υπόπτους σε πέντε διαφορετικές εταιρείες στοιχήματος συνολικά 149.400 ευρώ... Φυσικά «τα πραγματικά αφεντικά δεν έρχονται ποτέ σε άμεση επαφή με τα χρήματα»...

Στο κάδρο, προς το παρόν, άμεσα δε συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα. Οχι γιατί εδώ δε συμβαίνουν ή δεν υπάρχουν (τουλάχιστον) υπόνοιες αλλά γιατί δεν έχουν στοιχειοθετηθεί. Εμμεσα πάντως εμπλέκεται. Σύμφωνα με την τοποθέτηση, στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» (την αναδημοσιεύει η «Εξέδρα των Σπορ») του ειδικού ανακριτή της UEFA Πέτερ Λιμάχερ.

Ο... μίτος της Αριάδνης βρίσκεται στον αγώνα Πανιωνίου - Ντιναμό Τυφλίδας 5-2 (διπλό ημίχρονο, άσος τελικό). Η εξέλιξη του αγώνα φέρεται να ήταν γνωστή στη Γεωργία αρκετές ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αδερφή ενός ποδοσφαιριστή του Πανιωνίου είχε ποντάρει στο Βελιγράδι ένα σεβαστό χρηματικό ποσό στη συγκεκριμένη εξέλιξη του αγώνα. Ωστόσο, κατά τον Λιμάχερ και τον συντάκτη, τα εμπόδια στην προσπάθεια έρευνας ήταν βγαλμένα από ταινίες της μαφίας. Στο Βελιγράδι ο σχετικός ερευνητής, φέρεται να «πείστηκε» από 3 άκρως σωματοδομημένους άνδρες «να σταματήσει εδώ και τώρα την έρευνά του για το συγκεκριμένο άτομο».

Στο παρόν, κατά το δημοσίευμα, μόνο στη δεύτερη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος φέρεται να «στήθηκαν» σχεδόν δυο ντουζίνες αγώνες από τον περασμένο Γενάρη. Σε αυτά τα ματς ύποπτες είναι συνολικά έντεκα ομάδες, μια εξ αυτών μάλιστα φέρεται να έχει «στήσει» πέντε ματς. Κινητήριος μοχλός φέρεται η «κλίκα της Θεσσαλονίκης», μ' επαφές στην κροατική μαφία που αποκαλύφθηκε πριν από τέσσερα χρόνια στο Βερολίνο. Οι «προβλέψεις» τους για τα αποτελέσματα των ελληνικών αγώνων είχαν ποσοστό επιτυχίας 90% και «αφορούσαν αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος στο οποίο συμμετείχαν Κροάτες ποδοσφαιριστές».

Ο αξιωματούχος της UEFA (που έχει παραδώσει στην ΕΠΟ φάκελο με ύποπτα παιχνίδια) πιστεύει πως «αρκεί να παρατηρήσουμε μερικά από τα αφεντικά ελληνικών ομάδων, και τίποτα δεν μπορεί να μας εκπλήξει». Ενδιαφέρουσα είναι και η άποψη (αλλά και - αν αναζητηθεί - η στοιχειοθέτησή της) του Λιμάχερ πως «οι Ελληνες παράγοντες έχουν τρομακτική δύναμη και είναι δικτυωμένοι με το πολιτικό σύστημα».

Εμείς, στα παραπάνω, απλά να προσθέσουμε μόνο δύο γεγονότα. Αφ' ενός τις κατά καιρούς δημόσιες αναφορές Ελλήνων παραγόντων του ποδοσφαίρου για «στήσιμο» αγώνων. Αφ' ετέρου την απουσία της συντριπτικής πλειοψηφίας παιχνιδιών από τη Β' εθνική στο σχετικό διαγωνισμό του ΟΠΑΠ. Γιατί άραγε; Κυβέρνηση, ΕΠΟ, διοργανώτριες αρχές (Σούπερ Λίγκα, ΕΠΑΕ), δικαιοσύνη ερεύνησαν; Εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο: «Ομορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος»...