ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ
Κίνδυνος να μπλοκάρει το έργο
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2009

Αλλοθι σε σχετική κοινοτική οδηγία 2000/60 για τη διαχείριση των υδάτων και σε ενδεχόμενη αρνητική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, αναζητά η κυβέρνηση, προκειμένου να καθυστερήσει το έργο της εκτροπής του Αχελώου, το οποίο επί δεκαετίες μάταια περιμένουν οι αγρότες της Θεσσαλίας προκειμένου να ξεδιψάσει ο κάμπος.

Ο υπουργός Υποδομών στη Βουλή επικαλούμενος την προσφυγή στο ΣτΕ, αλλά και την κοινοτική οδηγία τόνισε ότι όλα τα παραπάνω είναι υπαρκτοί παράγοντες που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε και ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με βάση το κοινοτικό δίκαιο και το ΣτΕ και εάν δεν υπάρξει δικαστική εμπλοκή τότε το έργο της εκτροπής θα είναι έτοιμο σε 2,5 - 3 χρόνια, αφού οι σχετικοί πόροι είναι εξασφαλισμένοι.

Η εκτροπή του Αχελώου, τόνισε στην παρέμβασή του ο Α. Σκυλλάκος, είναι ένα έργο που θυμίζει το γεφύρι της Αρτας, αφού οι κάτοικοι του κάμπου το περιμένουν εδώ και 29 χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχει κατασκευαστεί ούτε το μισό. Οι ανησυχίες μας, είπε, για την ολοκλήρωση του έργου εντάθηκαν μετά την απάντηση του υπουργού, αφού η κυβέρνηση επικαλείται τη σχετική κοινοτική οδηγία και τη δήλωση του αρμόδιου Επιτρόπου Σ. Δήμα ότι μέχρι το Δεκέμβρη πρέπει να σταλεί σχέδιο συμμόρφωσης σε αυτήν αλλιώς θα υπάρξει μέχρι το Μάρτη παρέμβαση της ΕΕ. Θα οχυρωθείτε, συνέχισε, πίσω από την ΕΕ για να καθυστερήσετε το έργο, αφού ήδη διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες των υπουργείων Γεωργίας και Περιβάλλοντος διαμηνύουν δεξιά και αριστερά ότι δεν πρέπει να γίνει η εκτροπή του Αχελώου.

Συνάντηση για το θέμα

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣτΕ Π. Πικραμμένος, η εισηγήτρια για τον Αχελώο Κ. Σακελλαροπούλου και άλλα μέλη του δικαστηρίου είχαν χτες συνάντηση με εκπροσώπους των δύο εμπλεκόμενων υπουργείων (Περιβάλλοντος και Υποδομών), των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων Λάρισας και Μαγνησίας, της ΔΕΗ, της οργάνωσης WWF, ενώ παραβρέθηκαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΚΚΕ (Αντώνης Σκυλλάκος και Αποστόλης Νάνος).

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος δήλωσε ότι απαιτείται επανεξέταση του έργου, με βάση την οδηγία 2000/60, που απαιτεί διαχειριστικά σχέδια. Η λύση της εκτροπής θα υιοθετηθεί «μόνο στο βαθμό που από τα ως άνω Διαχειριστικά Σχέδια προκύψει η αδήριτη ανάγκη της και μόνο για τις απολύτως αναγκαίες ποσότητες». Ωστόσο, τάχθηκε κατά της διακοπής των έργων στο φράγμα της Μεσοχώρας, επειδή το έργο είναι ενεργειακό. Ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας, με έγγραφό του στο ΣτΕ επισημαίνει ότι σε περίπτωση που «παγώσουν» τα έργα θα προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές και θα καταστραφούν τα έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΣτΕ επιφυλάχτηκε για το αν θα υπάρξει προσωρινή διαταγή για το σταμάτημα των έργων ή όχι, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως είπε ο Π. Πικραμμένος, θα σταθμίσει τη βλάβη που θα επέλθει στο περιβάλλον από τα έργα εκτροπής του Αχελώου και τη βλάβη που θα σημειωθεί από τη διακοπή των κατασκευαστικών εργασιών.