ΓΟΝΕΙΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΛΟΥΤΣΑΣ
Νέα κινητοποίηση για ανθρώπινα σχολεία

Την Πέμπτη συγκεντρώνονται στο υπουργείο Παιδείας

Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009

Η καθημερινότητα των προκάτ και των κοντέινερ πρέπει να λάβει τέλος για τα σχολεία της Λούτσας και όλης της χώρας όπου υπάρχουν
Με συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη κλιμακώνουν πλέον τις κινητοποιήσεις τους, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί της Λούτσας συνεχίζοντας τον αγώνα που δίνουν εδώ και πολύ καιρό απαιτώντας ανθρώπινα σχολεία που να καλύπτουν τις τεράστιες ανάγκες της περιοχής. Την κινητοποίηση διοργανώνει η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και έχει καλέσει με σχετική ανακοίνωση σε ενεργή συμμετοχή τους συλλόγους εκπαιδευτικών και τους φορείς της πόλης.

Η νέα κινητοποίηση είναι συνέχεια πολλών ακόμα που προηγήθηκαν με απαίτηση να λυθεί το πρόβλημα της σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει η περιοχή, λόγω της αλματώδους αύξησης του πληθυσμού, η οποία όμως, δε συνοδεύτηκε από την ανάλογη υποδομή για τα σχολεία. Αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα 15 σχολικές μονάδες, οι οποίες όμως στεγάζονται σε μόλις έξι δημόσια σχολικά κτίρια και πολλοί από τους 3.000 μαθητές κάνουν μάθημα σε καταστήματα, κοντέινερ, παραπήγματα και αποθήκες!

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ενωση στην ανακοίνωση: Από τα 7 νηπιαγωγεία μόνο το 1 είναι σε δημόσιο κτίριο. Από τα 7 Δημοτικά μόνο τα 3 είναι σε δημόσιο κτίριο ενώ το δεύτερο Γυμνάσιο είναι εξολοκλήρου σε κοντέινερ. Το δε Λύκειο, θα χρησιμοποιήσει και αυτό, τρεις αίθουσες κοντέινερ, καθώς αντί για 220 μαθητές που προβλέπεται ότι χωρούν στο κτίριο, αυτή τη στιγμή φοιτούν 368!

«Η κατάσταση δε πάει άλλο. Οι γονείς έχουμε χρυσοπληρώσει για να έχουμε σχολεία και όχι παράγκες. Τα κοντέινερ αποτελούν ντροπή για το δικαίωμα των παιδιών μας, για μια ουσιαστική και ολόπλευρη μόρφωση, σε σχολεία δημόσια και ανθρώπινα που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες. Δεν επαιτούμε αλλά απαιτούμε να δοθεί από την πολιτεία άμεση και ριζική λύση», επισημαίνει στην ανακοίνωση η Ενωση Γονέων και μεταξύ άλλων απαιτεί:

-- Κρατική χρηματοδότηση για αγορά τουλάχιστον 10 οικοπέδων.

-- Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου κατά παρέκκλιση για τη Λούτσα, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ανέγερσης σχολικών κτιρίων, με χρήση του νόμου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

-- Αναγκαστική απαλλοτρίωση από τον ΟΣΚ των ήδη υπαρχόντων χαρακτηρισμένων χώρων.

-- Ορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση των αιτημάτων.