ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Xάνονται στη... διαδικασία των απαλλοτριώσεων
Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2009

Eurokinissi

Σε μια πόλη σαν την Αθήνα που ασφυκτιά από το τσιμέντο, η απώλεια ενός και μόνο ελεύθερου χώρου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πρόκληση. Πόσο μάλλον όταν η απόκτηση κάποιου χώρου και ο χαρακτηρισμός του ως κοινόχρηστος πράσινος καταντά «εξαίρεση» στον κανόνα. Και ο κανόνας είναι χώροι που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι της πόλης είτε να μη διεκδικούνται από τις εκάστοτε διοικήσεις του δήμου, είτε να παραδίδονται βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα, είτε να χάνονται επειδή καθυστερούν σημαντικά οι διαδικασίες απαλλοτρίωσής τους.

Το σοβαρό ζήτημα της απώλειας ελεύθερων χώρων, με συνέπειες σε πολλές περιπτώσεις την ανοικοδόμησή τους, εξαιτίας σοβαρών καθυστερήσεων των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου, έφερε πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας, η «Συμπαράταξη». Οπως καταγγέλθηκε, εκατοντάδες οικόπεδα που έχουν κριθεί απαλλοτριωτέα, χάνονται επειδή τα απαραίτητα στοιχεία δεν αποστέλλονται καθόλου ή δεν αποστέλλονται εντός των προθεσμιών στη Νομαρχία (σ.σ. εκδίδει την απόφαση απαλλοτρίωσης), ή δεν καταβάλλονται οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους. «Χώροι για τους οποίους υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου να χαρακτηριστούν ως χώροι πρασίνου ή να αγοραστούν, τελικά γίνονται τσιμέντο. Ο δήμος άλλοτε ξεχνάει να στείλει στη Νομαρχία τα αναγκαία στοιχεία, άλλοτε καθυστερεί με αποτέλεσμα να χάνεται η προθεσμία. Χώροι, για τους οποίους υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό, ξαναγίνονται οικοδομήσιμοι επειδή ο δήμος, αν και έχει εκδώσει εντάλματα πληρωμής, τελικά δεν πληρώνει. Πρόκειται για σκάνδαλο», επεσήμανε χαρακτηριστικά η σύμβουλος της «Συμπαράταξης», Ζωή Βαλάση που έθεσε το ζήτημα στο σώμα.


Την ίδια ώρα, η Δημοτική Αρχή κομπορρημονεί ότι επί θητείας της και συγκεκριμένα τα τελευταία τρία χρόνια, αποκτήθηκαν 123 στρέμματα ελεύθερων χώρων για να γίνουν πράσινο, κάτι που στοίχισε στο δήμο περίπου 57 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των στρεμμάτων είναι για τις ανάγκες της κατασκευής του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ στο Βοτανικό. Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει η διοίκηση του δήμου, στα τέλη Οκτώβρη, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το πόσα από τα 123 αποκτηθέντα στρέμματα έγιναν πράσινο, η απάντηση ήταν: «Από την αγορά ως τη διαμόρφωση πρέπει να υπολογίζεται μια απόσταση χρονική, προετοιμασίας ή και έγκρισης διαδικασιών, έγκρισης μελετών εννοώ»...

Ομως, τυγχάνει χώροι να χάνονται όχι γιατί φταίει η διαδικασία, κατά τη δημοτική αρχή, αλλά γιατί σκοπίμως ή όχι, αυτή αγνοείται. Παραθέτουμε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα που έθεσε η «Συμπαράταξη» σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο.


Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ