17η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Με ατζέντα ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, κύρια σε ζητήματα ενέργειας και γεωπολιτικής επιρροής, αποτυπώνονται στις εργασίες που ολοκληρώνονται σήμερα

Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009

Phasma

Πίσω από χαμόγελα για τις ανάγκες της φωτογραφίας, κρύβονται ανταγωνισμοί και αντιθέσεις επικίνδυνοι για τους λαούς και τα πραγματικά τους συμφέροντα
Σε «ασκήσεις» επί χάρτου για τη διαμόρφωση των ενδοϊμπεριαλιστικών συσχετισμών επιδίδονται στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών από τις 56 χώρες του ΟΑΣΕ, που χτες και σήμερα συμμετέχουν στις εργασίες της 17ης υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού. Βασικό αντικείμενο συζήτησης στη Σύνοδο είναι η εμπέδωση της ιμπεριαλιστικής «ασφάλειας» στην Ευρώπη. Πρόκειται για στρατηγική που περνάει μέσα από την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, το διαμοιρασμό των ενεργειακών πηγών στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας, ανάμεσα στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες και τη χάραξη κάτω από συγκεκριμένους συσχετισμούς δύναμης των ενεργειακών δρόμων.

Τη Σύνοδο συγκάλεσε η ελληνική κυβέρνηση, που στο τέλος του χρόνου παραδίδει την προεδρία του Οργανισμού στο Καζακστάν. Από τις εργασίες απουσιάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας, χώρες που εκπροσωπήθηκαν σε χαμηλότερο διπλωματικό επίπεδο. Στις απουσίες εκφράζονται ως ένα βαθμό οι αντιθέσεις ανάμεσα στις αμερικανοΝΑΤΟικές επιδιώξεις, από τη μια, και τις θέσεις της Ρωσίας, από την άλλη. Οι αντιθέσεις αυτές καταγράφονται και στον άγριο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για τον έλεγχο περιοχών πλούσιων σε πρώτες ύλες, καθώς και των δρόμων μεταφοράς αυτών των πρώτων υλών στις αγορές.

Ο ρόλος του ΟΑΣΕ σαν μηχανισμός επιβολής της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και «διευθέτησης» επιμέρους ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, διαφάνηκε και μέσα από την ομιλία με την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Συνόδου. Οπως είπε, «οι διαχωριστικές γραμμές παραμένουν, παλιές διενέξεις δεν έχουν επιλυθεί, νέες απειλές αναδεικνύονται εντός και εκτός των συνόρων μας. Εδώ στην Αθήνα, στην κοιτίδα της Δημοκρατίας, οφείλουμε να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και για να ενισχύσουμε τη συνεργασία ανάμεσα σε όλα τα κράτη - μέλη του Οργανισμού (...) για την κοινή αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων στην Ευρωπαϊκή Ασφάλεια».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κ. Παπούλιας μνημόνευσε «την πτώση του Τείχους» και ισχυρίστηκε ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος «απολαμβάνει σήμερα πρωτόγνωρη ασφάλεια και σταθερότητα», αποσιωπώντας τον πρωτοπόρο ρόλο που παίζει η ΕΕ σαν ιμπεριαλιστική δύναμη στις σφαγές των λαών στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και σε άλλα μέτωπα.

Αντιδραστικά σχέδια και «προκλήσεις»

Παίρνοντας το λόγο, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος υπουργού Εξωτερικών, ο Γ. Παπανδρέου έκανε μια σύντομη ανασκόπηση της δράσης του ΟΑΣΕ μέσα στο 2009. Ξεχώρισε το μέτωπο του Αφγανιστάν, το οποίο, όπως είπε «συνεχίζει να θέτει πολύπλευρες προκλήσεις για την ασφάλεια στην περιοχή μας», προφανώς για να νομιμοποιήσει την ένταση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Στο ίδιο πλαίσιο είπε ότι «ο ΟΑΣΕ έχει το περιθώριο να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων και περιορισμένων δραστηριοτήτων στο έδαφος του Αφγανιστάν».

Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι «ο νέος διάλογος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια μπορεί να είναι ουσιαστικός μόνο στο μέτρο που συνδέεται με συγκεκριμένη πρόοδο σε βασικές προκλήσεις σχετικά με την ασφάλεια». Αναπαράγοντας τα ΝΑΤΟικά δόγματα, συνέδεσε άμεσα τις αλλαγές στο κλίμα με τη μετανάστευση, κάνοντας λόγο για «πολυπλοκότητα της διεθνούς μετανάστευσης», η οποία καθιστά αναγκαία «μια ισχυρότερη διακρατική συνεργασία σε διμερές, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να επεξεργαστούν και να εφαρμοστούν λύσεις για τη χάραξη βιώσιμων πολιτικών».

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόσφατη «σοβαρή ενεργειακή κρίση» (Ρωσία - Ουκρανία - ΕΕ), διατυπώνοντας την ...ελπίδα ότι «μπορούμε να επιτύχουμε συμφωνία επί ενός στοχευμένου ρόλου του ΟΑΣΕ για την προώθηση ενός συμμετοχικού, στοχευμένου διαλόγου επί των πτυχών της ενεργειακής ασφάλειας».

Στο περιθώριο της Συνόδου, που ολοκληρώνεται σήμερα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου, ο οποίος θα έφτανε στην Αθήνα αργά χτες το απόγευμα. Κατά τη συνάντηση, ο Τούρκος υπουργός αναμένεται να παραλάβει την ελληνική απάντηση στην επιστολή που προ μηνός είχε αποστείλει στον Πρωθυπουργό ο Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας διάλογο για όλα τα ανοιχτά ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Επαφές στο περιθώριο

Χτες, στο περιθώριο της Συνόδου ο Γ. Παπανδρέου είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος ζήτησε αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός και η επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, έθεσε στην ελληνική πλευρά το αίτημα να μετατραπεί σε πρεσβεία το γραφείο συνδέσμου της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Από ελληνικές πλευράς υπήρξε δέσμευση ότι οι προτάσεις της ΠΓΔΜ θα εξεταστούν σοβαρά, δίνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο το στίγμα ότι οι δυο κυβερνήσεις έχουν στην προμετωπίδα της πολιτικής τους τα συμφέροντα του επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Με αφορμή τη συνάντηση Παπανδρέου - Μιλόσοσκι και τις αλλεπάλληλες επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την ηγεσία της ΠΓΔΜ, η ΝΔ έκανε λόγο για «τάση διολίσθησης προς "διμεροποίηση" του ζητήματος της ονομασίας», σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα προσπάθειες «να διατηρήσει το ζήτημα τον περιφερειακό και διεθνή χαρακτήρα του, όπως άλλωστε τονίζεται στην απόφαση 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος «ισχυρίστηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για απευθείας επαφές προκειμένου να εμπεδώσει το θετικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών». Ο Δ. Δρούτσας μάλιστα δεν απέκλεισε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Σκόπια ως προεδρεύων του ΟΑΣΕ. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Παπανδρέου είχε επίσης επαφές με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Μπάλατζ, τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα, τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Βέρνερ Χόγιερ και τον γενικό γραμματέα του ΟΑΣΕ Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό.