ΕΣΑΚ - ΔΕΕ
Απαιτείται κλιμάκωση του αγώνα
Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ συζητήθηκε το θέμα της σύγκλισης γενικής συνέλευσης για «Οργανωτική 1», χωρίς αποτέλεσμα. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ επανέφερε το δικό της πλαίσιο με πρόταση για δύο απεργιακά βήματα που θα εκφράζουν τη διάθεση για κλιμάκωση (τόνισε ότι είναι αυτονόητη η συμμετοχή στην απεργία στις 28 Νοέμβρη). Πρότεινε δε να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση προέδρων και γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ με όλες τις προτάσεις ισότιμες προς τις γενικές συνελεύσεις.

Η πρόταση της ΕΣΑΚ ΔΕΕ περιέχει συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο σύγκρουσης με την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΟΝΕ και προβάλλει ως άξονες στόχων: την κατάργηση των νόμων 2525 και 2640, την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων β΄ και γ΄ λυκείου, αυξήσεις 27% για φέτος, την καθιέρωση και υπογραφή ουσιαστικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη διατήρηση της επετηρίδας, το σταμάτημα των διώξεων και την αντίθεση στην αξιολόγηση. Η ΠΑΣΚ αξιοποιώντας το κείμενο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την πρόταση για τα ΤΕΕ που ψήφισαν μαζί με τη ΔΑΚΕ και τη Συνεργασία πρότεινε να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις με τα δύο αυτά κείμενα ως εισήγηση. Η Συνεργασία κατέθεσε «νέα», «συνθετική» πρόταση που στην ουσία, κινείται στο ίδιο πλαίσιο της μέχρι σήμερα πλειοψηφίας, Συνεργασίας - ΔΑΚΕ - Παρέμβασης.

Η παράταξη της Παρέμβασης κατέθεσε χτες για πρώτη φορά κείμενο - πρόταση το οποίο χαρακτηρίζεται από διγλωσσία, συμβιβασμό και αντιφάσεις. Στο διεκδικητικό πλαίσιο της πρότασης εκτός των άλλων δε γίνεται καμία αναφορά στις πανελλαδικές εξετάσεις Β΄ και Γ΄ Λυκείου, τα ΤΕΕ, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τις βαφτίζει εκπαιδευτικό μισθολόγιο και απουσιάζει το αίτημα της διατήρησης της επετηρίδας. Αντίθετα, επαναφέρει το γνωστό διασπαστικό και αποπροσανατολιστικό αίτημα «της κατοχύρωσης της εκπαιδευτικής ιδιότητας των αναπληρωτών...». Ενα αίτημα το οποίο προϋποθέτει κατάργηση της επετηρίδας και εκφράζει τη λογική της υποταγής στα τετελεσμένα.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ τονίζει ότι ο μόνος θεσμός που κατοχυρώνει αυτόματα και στην πράξη την εκπαιδευτική ιδιότητα των αναπληρωτών, αλλά και συνολικά των αδιορίστων (τους οποίους ξεχνά η Παρέμβαση) είναι η διατήρηση της επετηρίδας. Στο δε πρόγραμμα δράσης, η Παρέμβαση δεν προτείνει καμία κινητοποίηση μέχρι τις γιορτές, με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και αυτό σε μια περίοδο που όπως είναι γνωστό θα ψηφιστεί ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός, επίκειται νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, έρχεται το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, η αντιμεταρρύθμιση εφαρμόζεται και η κυβέρνηση γενικεύει την αντεργατική της επίθεση. Δηλαδή, η Παρέμβαση προτείνει τις όποιες κινητοποιήσεις, αφού ψηφιστούν όλα αυτά.

Την ίδια στιγμή που δε θέλει αγώνες, κόπτεται ότι θέλει να γίνουν γενικές συνελεύσεις (αλήθεια να αποφασίσουν τι;). Ετσι, κατέθεσε πρόταση να σταλεί από την πλειοψηφία μειοψηφικό κείμενο των πέντε (ενδεχόμενη σύγκλιση ΔΑΚΕ - Συνεργασίας) ως βάση για συζήτηση. Η πρόταση αυτή σύμφωνα με την ΕΣΑΚ-ΔΕΕ, είναι μια προσπάθεια της Παρέμβασης να επανενταχτεί στην πλειοψηφία ΔΑΚΕ - Συνεργασία - Παρέμβαση, έχοντας όμως «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο», δηλαδή ταυτόχρονα να είναι και μέσα και έξω από την πλειοψηφία!