ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΡΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ
Η τρομοκρατία δεν πιάνει τόπο

Απαντώντας σε όσους στοχοποιούν τα ταξικά συνδικάτα, το Σωματείο Εργαζομένων σε καθαριότητα - φύλαξη Κεντρικής Μακεδονίας ετοιμάζει τη συμμετοχή του στην απεργία της 17ης του Δεκέμβρη

Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009

Motion Team

«Καρφί στο μάτι» όσων θέλουν τους εργάτες πειθήνιους αποτελεί το σωματείο από την ίδρυσή του (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Σε διαρκή πόλεμο με το μαύρο μέτωπο εργολάβων, πρυτάνεων και διοικήσεων νοσοκομείων, που στηρίζεται στις πλάτες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σήμερα και της ΝΔ χτες, διαλύει εργασιακά δικαιώματα, κατακλέβει τους εργάτες και το δημόσιο χρήμα, βρίσκεται το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης (εργολαβίες) προς ιδιώτες και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Κεντρικής Μακεδονίας. Γι' αυτό το Σωματείο των εργολαβικών από την πρώτη ώρα βρέθηκε στο στόχαστρο συντονισμένης επίθεσης εργοδοτών και εργοδοτικού συνδικαλισμού, τελευταίο κρούσμα της οποίας φαίνεται να αποτελεί αυτή που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας ενάντια στην Βενετία Μανωλοπούλου, πρωτοπόρο μέλος του σωματείου, όταν άγνωστοι έριξαν καυστικό υγρό στο αυτοκίνητό της.

Η τρομοκρατία όμως δεν πιάνει τόπο. Μετά το νέο μαφιόζικο χτύπημα, και άλλοι εργαζόμενοι συσπειρώθηκαν στο σωματείο, έγιναν νέες εγγραφές μελών και το σωματείο προγραμματίζει συνεδρίαση για να αποφασίσει τη συμμετοχή του στην πανεργατική απεργία στις 17 του Δεκέμβρη.

«Κόντρα στις απειλές, στην τρομοκρατία, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα, μέσα από τις γραμμές του ταξικού κινήματος. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να φύγουν οι εργολάβοι από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα», δηλώνει η Ιωάννα Καλούση, πρόεδρος του Σωματείου Εργολαβικών και μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ.

Γιατί και ποιους «ενοχλεί»

Από την πρώτα ώρα που δημιουργήθηκε το κλαδικό σωματείο των εργολαβικών, από τον Οκτώβρη του 2008, διαρκώς δίνει μάχες για την αποκάλυψη της ασύδοτης δράσης των εργολάβων και την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων. Στην περίπτωση του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου, ανάγκασε - μετά από πολλές δυσκολίες - την Επιθεώρηση Εργασίας να κάνει μήνυση στον εργολάβο (ISS) και να ασκηθεί ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης εναντίον του για τα δεδουλευμένα που τους έκλεβε για χρόνια. Στην ίδια κατεύθυνση άνοιξε μέτωπο και στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, με την ISS που κατακλέβει τους εργαζόμενους. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι έγιναν μέλη του Σωματείου και πρόσφατα προχώρησαν σε καταγγελίες για μισθολογικές και ασφαλιστικές διαφορές, για καταστρατήγηση των προγραμμάτων εργασίας με ατελείωτες ώρες εργασίας, ως και 14 τη μέρα.

Μέσα από διαρκείς και πολύμηνους αγώνες κατάφερε την ακύρωση της απόλυσης της συνδικαλίστριας Α. Παρασκευοπούλου που δούλευε στο «Ιπποκράτειο» και είχε απολυθεί από την ISS επειδή πρωτοστάτησε στην ίδρυση του σωματείου, αλλά και τριών εργαζομένων που δούλευαν στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και απολύθηκαν από την εργολαβική εταιρεία ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ.

Αυτή η δράση του, μέσα από τις γραμμές του ταξικού κινήματος, ενοχλεί τους εργοδότες και τα τσιράκια τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Γι' αυτό η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) πίεζε τις καθαρίστριες, μέσω της διοίκησης του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου και του εργολάβου, να «διώξουν» τα στελέχη του ΠΑΜΕ για να «λυθούν» τα προβλήματά τους. Σ' αυτό το πλαίσιο εκπρόσωποι της εργολαβικής εταιρείας ISS στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο μαζί με στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, πρώην πρόεδρο του σωματείου των μονίμων υπαλλήλων, προσπαθούσαν να εξαναγκάσουν τις εργαζόμενες να πάρουν πίσω τις υπογραφές τους από το νεοσύστατο σωματείο καθαριστριών.