Η θέση του ΚΚΕ
Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2009

Προφανώς η δραματική υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής απ' την «ανάπτυξη» του μεγάλου κεφαλαίου διαφεύγει απ' τις «οικολογικές» ευαισθησίες των Ομπάμα, Σαρκοζί, Μέρκελ...
Σε πρόσφατη παρέμβασή του στην ευρωβουλή, ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Τούσσας επεσήμανε πως οι αυξανόμενοι κίνδυνοι για το περιβάλλον, την υγεία και τις κλιματικές αλλαγές είναι το αποτέλεσμα της βιομηχανικής ανάπτυξης με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος και την εμπορευματοποίηση της γης, του αέρα, της ενέργειας και του νερού.

Ως εκ τούτου, η ουσιαστική αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών δεν μπορεί να γίνει από αυτούς που ευθύνονται για τη δημιουργία τους. Εχει, δηλαδή, καταδειχθεί και στην πράξη ότι οι στρατηγικές και τα μέτρα που προτείνουν, έχουν ως κύριο στόχο την παραπέρα κερδοφορία των κεφαλαίων που θα επενδυθούν, μαζί και την απόκτηση πρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, και όχι την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων σε συνδυασμό με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Ετσι, οι υποκριτικές και γενικόλογες διακηρύξεις διάφορων αστικών κυβερνήσεων, διεθνών και διακρατικών οργανισμών για το περιβάλλον και τις προτάσεις τους για «βιώσιμη, πράσινη οικονομία» για οικονομική ανάπτυξη «χαμηλού άνθρακα» κρύβουν πλειάδα ζητημάτων. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κωδικοποιώντας τα είχε επισημάνει μεταξύ αυτών:

Απέναντι σε όλα αυτά, το ΚΚΕ πρεσβεύει ότι για να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μια αναπτυξιακή πορεία που θα συμβάλλει στην εξισορρόπηση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση και στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, πρέπει, σε τελευταία ανάλυση, να ανατραπούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής...