ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδραστικές αλλαγές βρίσκουν μπροστά τους οι φοιτητές
Κυριακή 19 Νοέμβρη 2000

Οι αλλαγές και οι «ρυθμίσεις» που προωθούνται ή είναι στα σκαριά και αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οδηγίες, τα νομοσχέδια, οι αλλαγές που είναι σε εξέλιξη μέσα στα ίδια τα πανεπιστήμια και οι κατά καιρούς εξαγγελίες της κυβέρνησης, για ό,τι ετοιμάζει, έχουν σαρωτικό χαρακτήρα. Κινούνται αναμφισβήτητα σε αντιδραστική κατεύθυνση, με στόχο την εναρμόνιση όλης της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τις αλλαγές στην οικονομία, στις εργασιακές σχέσεις, για την εξυπηρέτηση των επιδιώξεων του κεφαλαίου, κόντρα στα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας. Αυτό το σκηνικό οδηγεί το φοιτητικό κίνημα σε αγωνιστικές διεργασίες που κλιμακώνονται.

Την περασμένη βδομάδα, οι φοιτητές βγήκαν στους δρόμους, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Ηράκλειο, Κομοτηνή, Κοζάνη και μάλιστα για δεύτερη φορά από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους. Βγήκαν και φώναξαν «Ψωμί - Παιδεία -Ελευθερία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία» κι ο παλμός, η ζωντάνια, η μαχητικότητά τους συνδέθηκαν με τις μνήμες των ημερών.

Αυτό που ξεσηκώνει τους φοιτητές σήμερα είναι η επίθεση της κυβέρνησης, που βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με τις κατεύθυνσης της ΕΕ και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, στο παρόν και το μέλλον τους. Η επίθεση στο δικαίωμά τους στη μόρφωση, στα δημοκρατικά τους δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες που κατέκτησαν με αίμα, στο δικαίωμά τους στην εργασία, στην ασφάλιση.


Με το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα απαξιώνεται πλήρως το πτυχίο που παρέχουν σήμερα τα πανεπιστήμια και θεσμοθετούνται μεθοδεύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει με τις αλλαγές προγραμμάτων σπουδών σε διάφορες σχολές των ΑΕΙ και σκοπό έχουν τη μεταφορά της ειδίκευσης από το πτυχίο στα μεταπτυχιακά. Ομως η ειδίκευση είναι απαραίτητη για κάθε επιστήμονα, για τη διαλεκτική σύνδεση θεωρίας και πράξης, για την ολοκλήρωση της επιστημονικής γνώσης. Χωρίς αυτήν το πτυχίο αποτελεί ένα απλό πιστοποιητικό θεωρητικής γνώσης, που είναι όμως στην ουσία ανολοκλήρωτη και αποσπασματική. Επιπλέον, εντείνονται οι ταξικοί φραγμοί, αφού πρόσβαση στα μεταπτυχιακά έχουν μόνο όσοι μπορούν να περάσουν το σχετικό «φιλτράρισμα» και αντέξουν το οικονομικό βάρος. Ταυτόχρονα, το ίδιο νομοσχέδιο παραδίδει την έρευνα στο κεφάλαιο, θεσμοθετώντας την υποχρηματοδότησή της και ανοίγοντας το δρόμο στις επιχειρήσεις να αξιολογούν και να παραγγέλνουν στα πανεπιστήμια το ερευνητικό έργο που εκείνες επιθυμούν για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Με την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, η κυβέρνηση και τα επιτελεία της πλουτοκρατίας οραματίζονται τη λειτουργία των ΑΕΙ ως επιχειρήσεων που θα πρέπει να βρουν πόρους για να επιβιώσουν από μόνα τους και θα αξιολογούνται ωθούμενα να αντέξουν σε έναν άκρατο ανταγωνισμό με κανόνες «ελεύθερης αγοράς». Στο όνομα της «αυτοτέλειας» σπρώχνουν τα πανεπιστήμια να εμπορεύονται την υποδομή τους, την έρευνά τους, το επιστημονικό δυναμικό, ακόμα και τους φοιτητές, ενώ τα αναγκάζουν να βγάλουν στο σφυρί τα δικαιώματα των φοιτητών σε σίτιση, στέγαση, δωρεάν συγγράμματα.


Παράλληλα, στρώνουν το δρόμο για τη λειτουργία και αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων, «ανωτατοποιούν» δήθεν τα ΤΕΙ και πλασάρουν με φανταχτερά λόγια τη «διά βίου εκπαίδευση». Μεθοδεύσεις που υποβιβάζουν ουσιαστικά την εκπαίδευση σε κατάρτιση, με σκοπό τη δημιουργία μιας «τριτοβάθμιας σούπας», που θα δίνει διαβατήρια για ισόβια εργασιακή περιπλάνηση, χωρίς δικαιώματα.

Το φοιτητικό κίνημα, όμως, είναι ζωντανό. Ορθώνει το ανάστημά του και λέει ΟΧΙ σε όλα αυτά. Οι φοιτητές είναι ενωμένοι και συντονίζουν τον αγώνα τους. Απαιτούν δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Στις 28 του Νοέμβρη θα συγκεντρωθούν απ' όλη την Ελλάδα και θα διαδηλώσουν στην Αθήνα. Και θα συνεχίσουν...


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ