Η ήττα του ιμπεριαλισμού είναι νίκη όλων των λαών

Η αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό εκφράστηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε προχτές η ΚΝΕ 

Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000

Ενας λαός που αντιστέκεται με πέτρες, διεκδικώντας το δικαίωμά του να έχει πατρίδα, μια εξέγερση ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων», εκατοντάδες παιδιά της Παλαιστίνης «με κάμποσα γραμμάρια μολύβι στην καρδιά τους», που θυσιάστηκαν για την ελευθερία πριν καν τη γνωρίσουν, ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΚΝΕ, προχτές το βράδυ, στα πλαίσια του γιορτασμού της 27ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η οποία έγινε στο αμφιθέατρο του κτιρίου Γκίνη.

Ο Παναγιώτης Παλαβός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ένας από τους τρεις ομιλητές της εκδήλωσης, επισήμανε τη σημασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το '73, αφού «αποτελεί οδηγό και για σήμερα. Είναι μια εξέγερση όπου συναντήθηκε η φωνή της νεολαίας και της εργατικής τάξης και μέχρι σήμερα δίνει ιστορική εμπειρία στο λαϊκό κίνημα».

Τις εικόνες φρίκης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Παλαιστίνιοι, αλλά και τα εμπόδια που συνάντησε πριν λίγο καιρό η αποστολή με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, όταν επισκέφτηκε την Παλαιστίνη, μετέφερε στους νέους, που είχαν γεμίσει το αμφιθέατρο, ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Μεταξύ άλλων, ο Ηλ. Λέγγερης υπογράμμισε τον οικονομικό αποκλεισμό που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι από το ισραηλινό κράτος, την προπαγάνδα που γίνεται από τα ΜΜΕ προκειμένου να εξισώσουν το θύτη με το θύμα. «Το θέμα είναι πολιτικό. Είναι η "νέα τάξη πραγμάτων" του ιμπεριαλισμού, που την αντιπαλεύει ο παλαιστινιακός λαός. Να διαφωτίσουμε τον κόσμο για το τι ακριβώς συμβαίνει, να διαδηλώσουμε και να στηρίξουμε τον παλαιστινιακό αγώνα. Η νίκη των Παλαιστινίων θα είναι μια μεγάλη νίκη των λαϊκών αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων».

Ούτε οι ηγέτες μας δεν μπορούν να σταματήσουν τις πέτρες...

«Ισως να βρισκόμαστε σε μια από τις αίθουσες που ξέσπασε η εξέγερση του '73. Αισθάνομαι δέος που βρίσκομαι εδώ, όμως το μυαλό μας είναι κάτω, στο λαό μας, που δίνει έναν άνισο αγώνα. Από τη μια είναι οι πέτρες και οι σφεντόνες των παιδιών της Ιντιφάντα και από την άλλη τα όπλα, οι σφαίρες των Ισραηλινών. Ομως εμείς έχουμε την πίστη στον αγώνα μας. Η οργή του λαού μας δεν αντιμάχεται, η θέληση για ελευθερία δεν καταπολεμιέται. Θέλουμε ειρήνη πραγματική, ουσιαστική, δίκαιη, που, όμως, οι Ισραηλινοί δεν τη δίνουν. Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει, ούτε οι ίδιοι οι ηγέτες μας», είπε ο τρίτος ομιλητής, ο Ανουάρ Τσαράτ, πρόεδρος της Ενωσης Παλαιστίνιων Φοιτητών Ελλάδας.

Για τα αίτια των δύο εξεγέρσεων, εκείνη του Πολυτεχνείου και αυτή των Παλαιστινίων, ο Αν. Τσαράτ είπε ότι «Το '73 από τη μια ήταν τα τανκς και από την άλλη τα μικρόφωνα και τα συνθήματα. Σήμερα από τη μια είναι οι πάνοπλοι στρατιώτες και από την άλλη παιδιά με σφεντόνες. Ο εχθρός είναι ένας, κοινός. Τα όργανα των ΗΠΑ έδωσαν τα αιματοβαμμένα διαπιστευτήριά τους στην Ελλάδα του '73, στη Γιουγκοσλαβία του '99, στην Παλαιστίνη του 2000. Ο εχθρός είναι ένας, κοινός. Ο ιμπεριαλισμός».