Κριτικών θεατρικά και μουσικά βραβεία
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009

Ο Κώστας Καζάκος στο «Μαύρο κουτί»
Με ενθουσιώδη χειροκροτήματα, αλλά και επιφωνήματα, πλήθος καλλιτέχνες του θεάτρου και της μουσικής, αλλά και λάτρεις των δύο τεχνών «επιβράβευσαν» τα φετινά θεατρικά και μουσικά βραβεία της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών - Μουσικών Κριτικών (ΕΕΘΜΚ) και τα βραβεία «Κάρολος Κουν», που πριν 11 χρόνια «υιοθέτησε» ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων, βραβεία που απονεμήθηκαν χτες στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής.

Τα θεατρικά βραβεία της ΕΕΘΜΚ που απονεμήθηκαν είναι τα εξής:

Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου: Στον Κώστα Καζάκο για την ερμηνεία του στο «Μαύρο κουτί» του Γ. Ηλιόπουλου (παίζεται και φέτος στο θέατρο «Τζένη Καρέζη») και για το σύνολο της θεατρικής προσφοράς του.

Βραβείο Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου: Στον Στάθη Λιβαθινό για τη σκηνοθεσία του σαιξπηρικού «Ληρ» (ΚΘΒΕ).

Επαινος Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου: Στον Γιάννη Κακλέα για τη σκηνοθεσία του έργου του Γκόγκολ «Το ημερολόγιο ενός απατεώνα» (Εθνικό Θέατρο).

Διάκριση Νέου Δημιουργού: Στην Κατερίνα Ευαγγελάτου για τη σκηνοθεσία της στα έργα «Λέσχη αυτοκτονίας» («Αμφι-Θέατρο») και «Βόλφγκανγκ» (Εθνικό Θέατρο).

Επαινος Νέου Δημιουργού: Στον Σταύρο Γασπαρινάτο για τη μουσική του στο έργο «Μαύρη γαλήνη» («Θέατρο του Νέου Κόσμου»).

Βραβείο Αρχαίου Δράματος (για πρώτη χρονιά απονέμεται): Στον Θωμά Μοσχόπουλο για τη σκηνοθεσία του στην ευριπιδική «Αλκηστη» (Εθνικό Θέατρο).

Βραβεία «Κάρολος Κουν»:

Σκηνοθεσίας Ελληνικού Εργου: Στην Ρούλα Πετεράκη («Puerto grande»).

Ερμηνείας Ηθοποιού σε Ελληνικό Εργο: Στον Κώστα Καζανά («Ο κύριος Επισκοπάκης»). Επαινος Ερμηνείας Ηθοποιού σε Ελληνικό Εργο: Στον Γιάννη Τσορτέκη («Μαύρη γαλήνη»).

Δραματουργίας Ελληνικού Εργου: Στους Δημήτρη Μαυρίκιο, Μάρα Βαρδάκα, Δημήτρη Πολυχρονιάδη για τη βιογραφική κειμενική σύνθεσή τους για τον Γιάννη Ρίτσο, με τίτλο «Το τερατώδες αριστούργημα», σε σκηνοθεσία του πρώτου (Ελληνικό Φεστιβάλ, Αρχαία Επίδαυρος). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σκηνοθέτης της παράστασης αφιέρωσε το βραβείο στην Ερη Ρίτσου.

Να σημειωθεί ότι φέτος δεν απονεμήθηκε διάκριση για θεατρολογικό σύγγραμμα.

Μουσικά Βραβεία:

Μεγάλο Βραβείο Μουσικής: Στον Νίκο Πετρόπουλο για τα σκηνικά του στην όπερα «Θαΐς» και τη συνολική προσφορά του στο λυρικό θέατρο.

Διάκριση Μουσικολογικού Συγγράμματος: Στον Κώστα Καρδάμη («Νικόλαος Μάντζαρος - Ενότητα στην πολλαπλότητα»). Επαινος Μουσικολογικού Συγγράμματος: Στο συλλογικό τόμο «Νίκος Σκαλκώτας» (Μουσείο Μπενάκη).

Διάκριση Πολιτιστικού Οργανισμού Περιφέρειας: Στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Παξών.

Επαινος Δισκογραφικής Εργασίας: Στο δίσκο «Σύγχρονη Ελληνική Μουσική για Φλάουτο και Πιάνο» των αδελφών Νικολού και Δημήτρη Δημόπουλου.

Διάκριση Νέου Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιττέχνη: Στην Λένια Ζαφειροπούλου (υψίφωνος). Επαινος Νέου Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη: Στην Κασσάνδρα Δημοπούλου (υψίφωνος).