ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Νέες στρατιές ανέργων
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2009

Απο πρόσφατη διαμαρτυρία στις ΗΠΑ ενάντια στις απολύσεις στις ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Μια νέα σειρά «πρωτοβουλιών», για την ενίσχυση του τομέα απασχόλησης που πλήττεται δριμύτατα εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης, ανακοίνωσε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ινστιτούτο «Brookings», πρωτοβουλία που εντάσσεται στα πλαίσια στήριξης του κεφαλαίου και σε καμία περίπτωση των εργαζομένων.

«Συνταγή - θαύμα» δεν υπάρχει κατά τον Αμερικανό Πρόεδρο - φυσικά δεν υπάρχει αφού η ανεργία είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα - προκειμένου να επιτευχθεί η ταχεία μείωση του αριθμού των ανέργων, που βρίσκεται σταθερά στο 10% του «ενεργού» πληθυσμού και κατά τις εκτιμήσεις θα παραμείνει σε διψήφια ποσοστά και το 2010. Ετσι, ο Πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε «ένα πρόγραμμα ανάκαμψης ύψους πολλών δισ.» Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ, αφορά την τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, φοροαπαλλαγές για την «εξοικονόμηση ενέργειας των νοικοκυριών και εκπόνηση ενός δημόσιου προγράμματος κατασκευής υποδομών (οδικό σύστημα, γέφυρες κ.ά.) σε όλες τις ΗΠΑ, προκειμένου να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να διαφανεί καθαρά ότι ο Λευκός Οίκος δεν ενισχύει μόνον το κεφάλαιο... Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Λευκός Οίκος θα κάνει χρήση όσων κονδυλίων έμειναν αδιάθετα από το πρόγραμμα κρατικής στήριξης στην ομοσπονδιακή οικονομία, προϋπολογισμού 787 δισ. δολαρίων - περίπου 200 δισ. δολ. - θα διατεθούν υπέρ της απασχόλησης.

Εν τω μεταξύ, o Διεθνής Οργανισμός Εργασίας - ILO - προειδοποίησε με την έκθεσή του, που δημοσιοποίησε πρόσφατα, ότι εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο ειδικά εάν «σταματήσουν πρόωρα τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας» σε εθνικό επίπεδο. Κατά τον ILO, η κρίση έφερε επιπλέον 20 εκατομμύρια ανέργους σε όλον τον πλανήτη, θα συνεχίσει να αυξάνεται ενώ κάποιες κατηγορίες εργαζομένων θα εγκαταλείψουν, για πάντα τον «ενεργό» πληθυσμό, αναφέρει η έκθεση που βασίζεται σε επίσημα στατιστικά στοιχεία στο πεδίο της απασχόλησης σε 51 κράτη κι ανάμεσά τους βέβαια τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ, την Ινδία, τη Βραζιλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τέλος την Αυστραλία.

Τέλος, στη Γερμανία που «έχει εξέλθει της ύφεσης» νέα διόγκωση ύψους 17% παρουσίασε κατά το Σεπτέμβρη, σε ετήσια σύγκριση, ο αριθμός των γερμανικών επιχειρήσεων που έχουν υποβάλει αίτηση για πτώχευση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε εκ νέου κατά 1,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μετά τις απώλειες στους κλάδους των κατασκευών και της ενέργειας. Παράλληλα, υποχώρηση 2,1% σημείωσαν και οι βιομηχανικές παραγγελίες, για πρώτη φορά μετά από 8 μήνες ανόδου.