ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ Η ΜΑΧΗ
Δυναμώνει το μήνυμα ευθύνης σε κάθε εργατοϋπάλληλο
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009

Motion Team

Καθώς το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - κεφαλαίου - κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις του, αναδεικνύεται και το καθήκον που μπαίνει σε καθέναν εργάτη: Η απεργία πρέπει να γίνει δική του υπόθεση. Ενταγμένος στην οργανωμένη παρέμβαση των εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων που συμμετέχουν στην απεργία αλλά και στο πρόγραμμα δράσης των κλαδικών και τοπικών Γραμματειών, κάθε εργάτης καλείται και με το προσωπικό του παράδειγμα να δουλέψει με αυταπάρνηση και με κάθε κόστος για την επιτυχία της απεργίας.

Ανάγκη που αναδείχθηκε και στις χτεσινές συσκέψεις της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, της Γραμματείας Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Χτες την απόφασή τους για απεργία ανακοίνωσαν:

Στη Βόρεια Ελλάδα, Συνδικάτο Ξύλου Θεσσαλονίκης, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Νομού Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια, Συνδικάτο Βαφέων και Τυποβαφέων Βόρειας Ελλάδας, Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Δέρματος Θεσσαλονίκης, Σωματείο Προσωπικού Κλινικής «Ο Γαληνός», Σωματείο Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Εργολαβικών Καθαριστών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας. Τρίωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ.-11 π.μ. και 5 μ.μ-8 μ.μ.) αποφάσισαν η Α' και η Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.


Στη Βορειοδυτική Ελλάδα, τα Εργατικά Κέντρα Αρτας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Αγρινίου. Στα Γιάννενα οι Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Μετάλλου και των Αντιπροσώπων του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Στάση εργασίας (12 το μεσημέρι - 4 μ.μ.) αποφάσισε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας.

Αντίστοιχες αποφάσεις ανακοίνωσαν το ΕΚ Σάμου, το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Πάτρας «Η ΕΝΩΣΗ». Το ΔΣ του Συλλόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου αποφάσισε 5ωρη στάση εργασίας (10 π.μ.-3 μ.μ.).

Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία απευθύνουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αττικής και Νήσων. Απόφαση για συμμετοχή πήρε η μαθητική κοινότητα των καταρτιζόμενων του ΚΕΚ ΑμΕΑ Γαλατσίου.

Οι προετοιμασίες συνεχίζονται εντατικά σε κάθε περιοχή. Αύριο σύσκεψη οργανώνει η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Την Κυριακή στις 7 μ.μ., η Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ. Την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6 μ.μ. στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 32) οι μαζικοί φορείς του 5ου-6ου Διαμερίσματος Δήμου Αθήνας.

Παρέμβαση με αποτέλεσμα

Την ίδια ώρα, η ένταση της δράσης φέρνει αποτέλεσμα. Αποφάσεις εργαζομένων για απεργία ξεπερνούν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες στα ΔΣ. Η χτεσινή Γενική Συνέλευση της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) αποφάσισε συμμετοχή στην απεργία. Απόφαση που ανατρέπει την αντίθετη απόφαση της πλειοψηφίας - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - του ΔΣ. Επίσης, κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων το ΕΚ Κέρκυρας κήρυξε 4ωρη στάση εργασίας (8 π.μ.-12 μ.).

Αλλού η δράση αυτή αποκαλύπτει τον πραγματικό ρόλο των συμβιβασμένων πλειοψηφιών. Οπως η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΟΜΥΛΕ, που απέρριψε την πρόταση για κήρυξη απεργίας. Αντίστοιχη στάση κράτησαν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στο ΕΚ Πρέβεζας, η ΠΑΣΚΕ στα ΕΚ Ιωαννίνων και Ναυπάκτου. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την απόφαση του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ στην Κέρκυρα για απεργία.

Ούτε λεπτό χαμένο

Σήμερα, περιοδείες θα γίνουν μεταξύ άλλων σε: ΕΘΕΛ Ελληνικού, εργοτάξιο ΑΚΤΩΡ (Λ. Συγγρού - Μποστονάκης), εργοτάξιο ΤΕΡΝΑ, εργοτάξια ΜΕΤΡΟ Χαϊδαρίου και Ελληνικού, DUTY FREE, FINTEXPORT, ΔΕΛΤΑ, τράπεζες ΑΛΦΑ, Γενική (Σπάτα), Millennium, ATE, «Πράκτικερ» Ελληνικού και Αττικα, στον Αστέρα Βουλιαγμένης, On Telecoms (Χαλάνδρι), VIVODI (Χαλάνδρι), ΒΙΑΝΕ, ΜΕΣΤΙΤΣΕΡ, ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ, ΚΑΡΕΤΖΟΣ, ULTRAPRINT, ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ, ΠΕΠΠΑΣ, ΣΚΑΛΤΣΑΣ, ΚΟΚΚΑΛΗΣ, ΠΛΑΙΣΙΟ, ΠΡΟΒΟΛΗ, ΠΟΗΣ, ΤΣΑΚΙΡΗΣ, ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ, ΦΩΤΟΛΙΟ, ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΙΒΑΝΗΣ, ΔΕΡΒΗΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ, ΔΙΑΣ, ΣΟΥΛΑΚΟΣ και ΣΙΜΑΤΟΣ.

Στα νυχτερινά σχολεία

Με εξορμήσεις στα νυχτερινά σχολεία, στις σχολές του ΟΑΕΔ, όπου η πλειοψηφία των μαθητών είναι παράλληλα σκληρά εκμεταλλευόμενοι εργαζόμενοι, αλλά και άλλους χώρους δουλειάς, εντείνει τη δράση της για την επιτυχία της απεργίας στις 17 του Δεκέμβρη η Γραμματεία Νέων Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε, χτες, συζήτησε μεταξύ άλλων συγκεκριμένα μέτρα στην κατεύθυνση προσανατολισμού της δουλειάς ώστε να γίνουν μαζικές εγγραφές στα σωματεία, κυρίως από νέους μετανάστες, αλλά και εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.