ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΟΥ
Αποτυπώνει την εξαθλίωση και την εκμετάλλευση
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2009

Associated Press

Παιδιά Κούρδων μεταναστών, φυλακισμένα σε «στρατόπεδο» συγκέντρωσης στη Γαλλία
Η εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες όλου του καπιταλιστικού κόσμου αποτυπώνεται κάθε χρόνο και πιο ανάγλυφα, σαν σήμερα, Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού. Κι αυτό, τη στιγμή που ο παραγόμενος πλούτος αυξάνεται, η επιστήμη κι η τεχνολογία εξελίσσονται.

Τα στοιχεία που δίνει και φέτος η UNICEF με αφορμή αυτή τη μέρα δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Αντίθετα, προσφέρονται για χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα για ένα άγρια εκμεταλλευτικό σύστημα, το καπιταλιστικό, που εμπορευματοποιεί τις πρώτες ανάγκες ζωής ενός ανθρώπου, όπως η τροφή, το νερό, τα φάρμακα, η μόρφωση, η Υγεία, το βιβλίο κ.ά.:

Σε τέτοιες συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης για να αυξάνουν τα κέρδη κι ο αμύθητος πλούτος μιας χούφτας μονοπωλίων, ακόμα και το ανθρώπινο σώμα πουλιέται κι αγοράζεται. Ετσι:

Μια μέρα σαν σήμερα, δεν πρέπει οι εργαζόμενοι, οι νέοι και τα λαϊκά στρώματα να ξεχνούν τα μικρά παιδιά που «χάνονται» στο δρόμο της μετανάστευσης από τις χώρες τους προς την ΕΕ και άλλες χώρες του κόσμου ή που ζουν σχεδόν στο δρόμο, εργάζονται όπου βρουν, αν καταφέρουν και φτάσουν. Τα παιδιά των μεταναστών που ενώ γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα παραμένουν ημιπαράνομα. Τα παιδιά των μεταναστών που εξαιτίας των συνθηκών ζωής κι εργασίας των γονιών τους δεν καταφέρνουν ούτε το σχολείο να ολοκληρώσουν. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για χιλιάδες Ελληνόπουλα. Δεν πρέπει, τέλος, να ξεχνούν και τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά (0 - 17 ετών) των ελληνικών λαϊκών στρωμάτων (12,4%) που ζουν σε οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας.