ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Τρεις νεκροί και ανυπολόγιστες καταστροφές

Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές έκανε χτες αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας

Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009

Eurokinissi

Ο χείμαρρος υπερχείλισε και παρέσυρε ό,τι έβρισκε μπροστά του
Τρεις νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές άφησε πίσω του το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τη Μαγνησία, που, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται ανοχύρωτη, στο έλεος των καιρικών συνθηκών. Αυτά τα γεγονότα ήρθαν ν' αναδείξουν, και πάλι, την επιτακτική, ζωτικής σημασίας, ανάγκη για άμεση κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας του νομού, αλλά και την ανάγκη να παρθούν μέτρα με στόχο την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων σε όλη τη χώρα.

Παρά τις σημαντικές ελλείψεις σε αυτούς τους τομείς, χτες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπ. Βούγιας, που επισκέφτηκε τη Μαγνησία, δε δεσμεύτηκε ουσιαστικά για τίποτα συγκεκριμένο και περιορίστηκε να πει ότι θα προωθήσει τα αιτήματα των πληγέντων και των φορέων για τη λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και την καταβολή αποζημιώσεων.

Τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων καταγγέλλει η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, η οποία σήμερα το πρωί θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, ενώ χτες αντιπροσωπεία της, αποτελούμενη από τον βουλευτή Απ. Νάνο και τους Ν. Γκατζή και Σ. Τσόγκα, περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές.

Τραγικός απολογισμός

Οι τρεις νεκροί είναι δύο αδέλφια κτηνοτρόφοι, ο 72χρονος Νίκος Λιάγκας και ο 65χρονος Λευτέρης Λιάγκας, από την Ευξεινούπολη Αλμυρού και ο 69χρονος Ευάγγελος Βερέμης από τη Σούρπη. Τα δύο αδέλφια παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά χειμάρρου. Ο ένας εκ των δύο βρέθηκε νεκρός το απόγευμα της Πέμπτης και ο δεύτερος χτες, νωρίς το πρωί. Χτες, εντοπίστηκε νεκρός και ένας 69χρονος, ο οποίος έπεσε σε φρεάτιο, όταν παρασύρθηκε από τα νερά στην επαρχιακή οδό Σούρπης - Δρυμώνα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι: Αγριάς, Αλμυρού, Αρτέμιδας, Ζαγοράς, Κάρλας, Μηλεών, Μουρεσίου, Πορταριάς, Σούρπης, Σκιάθου, Σκοπέλου και η Κοινότητα Μακρινίτσας. Πολλές περιοχές πλημμύρισαν από τα νερά των χειμάρρων, που συμπαρέσυραν χιλιάδες τόνους λάσπης και άλλα φερτά υλικά, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε οδικό δίκτυο, δίκτυα άρδευσης, σπίτια και καταστήματα. Το δίκτυο αγροτικής οδοποιίας, που έγινε ένα με τα λασπόνερα, καταστράφηκε ολοσχερώς, όπως και πολλές αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες. Στην Αγριά πλημμύρισαν πάνω από 100 σπίτια. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο Βόλος - Ζαγορά. Ο Αλμυρός θυμίζει απέραντη λίμνη, καθώς τα νερά των χειμάρρων πλημμύρισαν τα χωράφια και αγροτικοί δρόμοι έγιναν ποτάμια.

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία προκλήθηκαν και στα νησιά των Βορείων Σποράδων, κυρίως στη Σκιάθο, όπου πλημμύρισαν τουριστικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Τρούλου, ενώ σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι στη χώρα της Σκιάθου ειδικά στη συνοικία Παπαδιαμάντη. Στη Σκόπελο και την Αλόννησο καταστράφηκε κυρίως η αγροτική οδοποιία.

Χρειάζονται έργα

Στις συζητήσεις που είχε με εκπροσώπους φορέων στις πληγείσες περιοχές, στα πλαίσια της χτεσινής περιοδείας, ο Απ. Νάνος, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, είπε ότι το αίτημα για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων είναι διαχρονικό. Τα έργα αυτά δεν προχωρούν με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν έχουν την πολιτική βούληση να διαθέσουν τα κονδύλια. Αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης μέτρων (π.χ. χωροθέτηση οικισμών και χειμάρρων). Σχετικά με το θέμα των καταστροφών είπε ότι υποχρέωση της κυβέρνησης είναι ν' αποζημιώσει τους πληγέντες για το 100% των ζημιών, επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλευρό τους και θα παλέψει για την ικανοποίηση των διεκδικήσεών τους.

Πλημμύρες σημειώθηκαν χτες και στα παράλια του Αγιοκάμπου, της Σωτηρίτσας και της Βελίκας του Δήμου Μελίβοιας Λάρισας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα και αμέτρητες ζημιές σε υποδομές και κατοικίες. Σε πολλά σημεία η υπερχείλιση των ρεμάτων είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, υπόγεια, αποθήκες και αυλές. Επίσης, σημειώθηκαν κατολισθήσεις στους δρόμους Κόκκινου Νερού - Παλιουργιάς - Βελίκας και Βελίκας - Μελιβοίας. Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην ηλεκτροδότηση της περιοχής, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μείνουν για 37 ώρες χωρίς ρεύμα.