ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Συλλαλητήριο για την Παιδεία
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Ηράκλειο
Με τη μεγάλη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, γονιών, εκπαιδευτικών αλλά και εργατικών και μαζικών φορέων πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο Κρήτης (παρά τις κακές καιρικές συνθήκες). Η συγκέντρωση έγινε στις 11 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας με τους μαθητές να καταφθάνουν στο χώρο από τα περισσότερα σχολεία της πόλης, αψηφώντας τους μηχανισμούς και τις απειλές που από το πρωί είχαν στηθεί σε σχολεία για να εμποδίσουν τους μαθητές να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο. Δίπλα τους και οι σπουδαστές με το πανό του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών ενώ δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η ΕΛΜΕ Ηρακλείου για το συλλαλητήριο. Παράλληλα, συμμετείχαν εργατικοί και μαζικοί φορείς, που με ψηφίσματά τους έκαναν σαφές ότι το ζήτημα της Παιδείας είναι υπόθεση καταρχήν της ίδιας της εργατικής τάξης και του λαού, ώστε τα παιδιά τους να μπορούν να μορφώνονται και να διεκδικούν ζωή και δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μεταξύ αυτών το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, κ.ά.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία, όπου πέρασε από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου του Δήμου Ηρακλείου εκεί όπου πραγματοποιούνταν συνέδριο της Νομαρχίας, με θέμα «Αυτοδιοίκηση - Εκπαίδευση - Παιδεία». Οι εκπρόσωποι μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών μπαίνοντας στο χώρο του Συνεδρίου κατήγγειλαν την αντιεκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τις ευλογίες και τις εντολές της ΕΕ.

Να αναφέρουμε ότι στο συνέδριο τελικά δεν παραβρέθηκε η υπουργός Παιδείας όπως αρχικά αναμένονταν αλλά ο Βασίλης Κουλαϊδής, Γ. Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, στον οποίο και παραδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Αμέσως μετά, συνεχίστηκε η πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.