ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα

Εκδήλωση χτες στην Πολυτεχνική Σχολή από το ΚΚΕ, τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και την Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης

Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009

Motion Team

Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση
Το αίτημα για την άμεση απελευθέρωση των 5 Κουβανών ηρώων που βρίσκονται πάνω από 10 χρόνια φυλακισμένοι στις ΗΠΑ και την ανάγκη άρσης του εγκληματικού αποκλεισμού σε βάρος της Κουβανικής Επανάστασης, διατράνωσε για άλλη μια φορά η χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πολυτεχνική Σχολή με πρωτοβουλία της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης και της ΕΔΥΕΘ.

Στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την Κουβανική Επανάσταση, μίλησε ο πρέσβης της Κούβας Ερμες Ερέρα Ερνάντες, που ευχαρίστησε το λαό της Θεσσαλονίκης και γενικότερα τον ελληνικό λαό γιατί συνέβαλαν σημαντικά στο κίνημα της διεθνιστικής αλληλεγγύης προς τους πέντε Κουβανούς πατριώτες Γκεράρντο Χερνάντεζ, Αντόνιο Γκερέρο, Ραμόν Λαμπανίνο, Φερνάντο Γκονζάλεζ και Ρενέ Γκονζάλεζ. Οπως είπε, τα δικαστήρια στις ΗΠΑ δεν ήταν δυνατό να αγνοήσουν την παγκόσμια κατακραυγή για την άδικη απόφαση κατά των «5», οι οποίοι καταδικάστηκαν κατά παράβαση βασικών κανόνων δικαίου και με βάση χαλκευμένες, ανυπόστατες κατηγορίες. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου για τη μείωση των ποινών για τους τρεις από τους πέντε, ότι δεν υπήρξε βλάβη της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και υπογράμμισε πως «αποδείχνεται ότι η καταδίκη τους ήταν πολιτική. Ηταν μια τελείως άδικη απόφαση, οι σύντροφοί μας δεν έπρεπε να φυλακιστούν ούτε μέρα», και ζήτησε την ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης στους «5» μέχρι την οριστική απελευθέρωσή τους. Αναφέρθηκε στην υπερψήφιση για 18η συνεχόμενη χρονιά από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) του ψηφίσματος που ζητά να σταματήσει ο αποκλεισμός που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Νησί της Επανάστασης και υπερψηφίστηκε από 187 χώρες, ενώ κατά ήταν μόλις 3, οι ΗΠΑ, Ισραήλ και Νησιά Παλάου. Ωστόσο, συμπλήρωσε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να αγνοεί τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και συνεχίζει την πολιτική της γενοκτονίας.

Στην αρχή, χαιρετίζοντας την εκδήλωση εκ μέρους της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο Βασίλης Τασούλας, μέλος του Γραφείου της ΚΟΘ, σημείωσε ότι η Κουβανική Επανάσταση ήταν αυτή που επέτρεψε στους Κουβανούς να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, την αυτοδιάθεση και το δικαίωμα της επιλογής του πολιτικού - κοινωνικού και οικονομικού τους συστήματος. Τόνισε ότι το ΚΚΕ σταθερά υποστήριξε το λαό της Κούβας, την Κουβανική Επανάσταση, όπως και όλους τους λαούς που αγωνίζονται κατά του ιμπεριαλισμού για την κοινωνική, πολιτική τους απελευθέρωση.

Στο τέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ντοκιμαντέρ που καταγράφει όλη την ιστορία του απάνθρωπου αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Νησί της Επανάστασης από το 1962.

Συμμετείχαν κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ζήση Λυμπερίδη, Γραμματέα της ΚΟΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Σοφία Καλαντίδου, ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας του παραρτήματος Θεσσαλονίκης Φώτης Γεωργιάδης και πλήθος κόσμου και φορείς της πόλης.