ΕΥΑ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΥ
Η επιρροή του Δεκέμβρη στη λογοτεχνία

Ισχυρή ώθηση στην πνευματική δραστηριότητα έδωσε η λαϊκή ένοπλη πάλη στην Αθήνα, σημείωσε η ομιλήτρια

Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2009

MotionTeam

Η Εύα Γιαννούκου
Στην ομιλία της η Εύα Γιαννούκου αναφέρθηκε εκτεταμένα στη λογοτεχνική δραστηριότητα που πυροδότησαν τα γεγονότα του Δεκέμβρη. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην πνευματική και έμπρακτη συμμετοχή του Πωλ Ελυάρ στα Δεκεμβριανά και τον Εμφύλιο, σημειώνοντας ότι αποτέλεσε απλά ένα δείγμα της αλληλεγγύης ολόκληρου του γαλλικού λαού απέναντι στον αγώνα των Eλλήνων. Ανάμεσα σε άλλα, η ομιλήτρια σημείωσε:

«Για τους Ελληνες προοδευτικούς λογοτέχνες και διανοούμενους, το να καταπιαστούν με την ιστορική πραγματικότητα, ιδίως σε μια περίοδο που οι τάξεις των εκμεταλλευομένων και το ΚΚΕ βρίσκονταν στο προσκήνιο της Ιστορίας, ήταν μείζονος σημασίας. Είναι προφανές ότι αυτό ισχύει για τους συγγραφείς που δημοσιεύουν κείμενά τους στα "Ελεύθερα Γράμματα", αλλά και σε άλλα περιοδικά που κινούνται στο χώρο της Αριστεράς, όπως για παράδειγμα η "Νέα Ζωή". Και τα δύο περιοδικά αφιερώνουν σημαντικό χώρο από τα τεύχη του '45 και '46 για να αναφερθούν στη λογοτεχνία που προέκυψε από τη Μάχη του Δεκέμβρη, στη λογοτεχνία που γεννήθηκε κυριολεκτικά στα οδοφράγματα και μέσα από τις στάχτες της Αθήνας.

Στις 7 Δεκεμβρίου του 1945 κυκλοφορεί το διπλό τεύχος του περιοδικού "Ελεύθερα Γράμματα", αφιερωμένο στην εξέγερση του Δεκέμβρη της προηγούμενης χρονιάς. Στην πρώτη σελίδα η φωτογραφία των κοριτσιών που διαδηλώνουν στις 4 Δεκέμβρη μαζί με χιλιάδες λαού μπροστά από το κτίριο της Βουλής στέλνει ξεκάθαρο το μήνυμα: "Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα". Κάτω από τον τίτλο παρελαύνουν ονόματα αξιόλογων λογοτεχνών και πνευματικών ανθρώπων που με τα κείμενά τους αποτίουν φόρο τιμής στους λαϊκούς αγώνες: Ασημάκης Πανσέληνος, Μάρκος Αυγέρης, Μενέλαος Λουντέμης, Λευτέρης Νεγρεπόντης, Μέλπω Αξιώτη, Ρίτα Μπούμη-Παπά και άλλοι ακόμα. Ολοι άνθρωποι με αγωνιστικό φρόνημα, είτε μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος είτε συνοδοιπόροι στους αγώνες μαζί του, που βρέθηκαν χωρίς δισταγμό στο μετερίζι κάθε πολεμικής, πνευματικής ή ιδεολογικής αναμέτρησης με τους δυνάστες του λαού.

Τα αφιερώματα των περιοδικών για τη μάχη του Δεκέμβρη δίνουν μια ισχυρή ώθηση στην πνευματική δραστηριότητα, που στα προηγούμενα χρόνια, τόσο στην Κατοχή όσο και στα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας, έκανε πολύ λίγα βήματα και αυτά σε αντιδραστική ή έστω σε "ουδέτερη" κατεύθυνση - αν μπορούμε να δεχτούμε ότι υπάρχει ουδέτερη στάση σε τέτοιες κοινωνικές συνθήκες. Πολύ περισσότερο τα "Ελεύθερα Γράμματα", λόγω διαρκέστερης παρουσίας, ενθαρρύνουν τη συγγραφή νέων λογοτεχνικών κειμένων.

Αλλωστε, προβληματισμοί πολιτικοί, ιδεολογικοί, κοινωνικοί εκφράζονται και μέσα από την αρθρογραφία στα περιοδικά αυτά, παράλληλα με τα φιλολογικά και λογοτεχνικά θέματα. Ακόμα κι αυτά τα περιοδικά όμως δεν μπορούν να ξεπεράσουν απόλυτα τις αιχμηρές πλευρές της επικαιρότητας. Βέβαια, ήδη από τα τέλη του '46 οι αναφορές στα Δεκεμβριανά αραιώνουν και από το '47, με την επίσημη κήρυξη του εμφυλίου, χάνονται σχεδόν εντελώς».