ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
Ο σοσιαλισμός αναγκαίος και επίκαιρος όσο ποτέ
Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2009

Από την επίσκεψη στο μνημείο του Μαρξ
Η μαχητικότητα και ο γόνιμος προβληματισμός ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν το διήμερο για το σοσιαλισμό, που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Βρετανίας του ΚΚΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο.

Την Κυριακή 13 του Δεκέμβρη το πρωί πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο - τάφο του Καρλ Μαρξ στο Χαϊγκέιτ. Οταν οι σύντροφοι έφτασαν στο μνημείο επικρατούσε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα. Εκ μέρους του Κόμματος κατέθεσε στεφάνι ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και εκ μέρους της ΚΝΕ ο Χρήστος Χατζησπύρου, Γραμματέας του ΝΣ Βρετανίας της ΚΝΕ. Κατάθεση στεφάνου έκανε και αντιπροσωπεία της τοπικής οργάνωσης της ΕΔΟΝ. Ο χώρος σείστηκε από τα συνθήματα αλλά και από τη «Διεθνή», ενώ κάποιοι ξένοι που είχαν έρθει να επισκεφτούν το μνημείο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, φωνάζοντας «Venceremos, venceremos»!

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας στη Βιβλιοθήκη του Μαρξ και συγκεκριμένα στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, όπου στο παρελθόν είχε γίνει η στρατολόγηση των Βρετανών εθελοντών στον Ισπανικό Εμφύλιο, πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα: «Η συμβολή του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε και η αναγκαιότητά του σήμερα».

Προλόγισε ο Πάνος Ρεντζελάς, Γραμματέας της ΚΟ Βρετανίας του ΚΚΕ, και αμέσως μετά ο Ελισαίος Βαγενάς πήρε το λόγο και αναφέρθηκε σε μια σειρά καίριων ζητημάτων που τίθενται σήμερα σχετικά με το τι είναι σοσιαλισμός, ποια η συνεισφορά του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, από πού προβάλλει η αναγκαιότητά του σήμερα, ποια συμπεράσματα βγάζει το ΚΚΕ από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στην ΕΣΣΔ, αλλά και σχετικά με την αντίληψη του Κόμματος για το σοσιαλισμό.

Ακολούθησε διάλογος για προβλήματα με τα οποία ήρθε αντιμέτωπη η σοβιετική εξουσία, για την επίδραση του καπιταλιστικού κόσμου στο σοβιετικό λαό, για τη δημοκρατία, την ελευθερία λόγου, τα όρια της επιστημονικής έρευνας και το ρόλο του επιστήμονα στο σοσιαλισμό, αλλά και για τις εξελίξεις στην Κίνα, στην Κούβα, στη Λατινική Αμερική, κ.ά., καθώς και για τις σχέσεις μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων!

Η εκδήλωση έκλεισε με την επίσκεψη σε χώρους της Βιβλιοθήκης, μεταξύ άλλων και στο χώρο που μελετούσε και έγραφε ο Λένιν, την περίοδο (1902-03) που ήταν στο Λονδίνο!

Να σημειωθεί πως το διήμερο εκδηλώσεων για το σοσιαλισμό είχε ξεκινήσει το Σάββατο 12 του Δεκέμβρη, με μουσικό αφιέρωμα στο εργατικό λαϊκό τραγούδι, από τους Πάνο Καραγιώργο και Φώτη Παπαηλία, σε αίθουσα που παραχώρησε το παροικιακό κέντρο της Λέσχης των Κυπρίων του Λονδίνου, που ήταν κατάμεστη και γεμάτη από αφίσες και σημαίες της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.