Μικρές σελίδες
Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2009 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2009

Ημερολόγιο για ...δούλους!

Το θεατρικό ημερολόγιο για το 2010 των εκδόσεων «Δωδώνη», που κυκκλοφορεί υπό τον τίτλο «Ο δούλος στο προσκήνιο», είναι μια καλαίσθητη έκδοση σε μικρό σχήμα στην οποία εναλλάσσονται κλασικά κείμενα και εικόνες από παραστάσεις απ' την εποχή του Αριστοφάνη μέχρι τις μέρες μας με πρωταγωνιστές γνωστούς ηθοποιούς σε σημαντικές παραστάσεις.

Ο τίτλος, όπως σημειώνει στον πρόλογο, η επιμελήτρια του ημερολογίου Μαρία Πορτολαιμαίου Λάζου εκφράζει το «δούλο πρωταγωνιστή και όχι σε δεύτερο ή τρίτο ρόλο ή στο χορό». Μέσα απ' τα κείμενα, όπως σημειώνεται, επιχειρείται «να παρακολουθήσει το δούλο στο μεγάλο του ταξίδι σε περασμένες εποχές, σ' Ανατολή και Δύση».

Μέσα από τη διαδρομή εικόνων και κειμένων, η επιμελήτρια καταλήγει στο συμπέρασμα: «Τελικά σήμερα δεν μπορεί πλέον να πει κανείς τίποτε που να μην το έχει πει κάποιος άλλος. Γι' αυτό είναι δίκαιο να προσφέρετε την κατανόηση και τη συγγνώμη σας, αν οι νεότεροι ποιητές επαναλαμβάνουν απλώς αυτά που οι παλιότεροι παρουσίαζαν συχνά».

Πάντως το ημερολόγιο - με εξώφυλλο έναν πίνακα με Γάλλους και Ιταλούς κωμικούς του 1670 - δεν προτρέπει σε συγγνώμη, αλλά σε απόλαυση της καλλιτεχνικής διαδρομής του δούλου - και πολλών άλλων πρωταγωνιστών - στο ταξίδι τους σε όλες τις εποχές...


Γ. Μ.