ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΛΑ
Αντίσταση με τραγούδια και κινητοποιήσεις

Ο Β. Παπακωνσταντίνου θα τραγουδήσει στην αυριανή συγκέντρωση στην Πλατεία Ηρώων Ελευσίνας

Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000

Στιγμιότυπο απ' τη μεγάλη διαμαρτυρία στις 18.10.2000
Φωνή διαμαρτυρίας και αντίστασης υψώνουν την Κυριακή στις 7μ.μ. στην Πλατεία Ηρώων Ελευσίνας οι κάτοικοι του Θριάσιου Πεδίου, ενάντια στις προσπάθειες επέκτασης του εργοστασίου της ΠΕΤΡΟΛΑ. Εκεί θα τραγουδήσουν μαζί με τον Β. Παπακωνσταντίνου, δίνοντας όμως ταυτόχρονα και ραντεβού για τους νέους αγώνες που θα ακολουθήσουν. Η Επιτροπή Αγώνα κατά των Επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ - που διοργανώνει και τη συναυλία - προγραμματίζει κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας στα τέλη του Νοέμβρη. «Μέσα στους προσεχείς μήνες θα κριθεί, αν οι συναρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Εθνικής Οικονομίας θα ενδώσουν στις πιο παράλογες αξιώσεις του ομίλου Λάτση, ή θα απορρίψουν κατηγορηματικά τα σχέδια γιγάντωσης της ΠΕΤΡΟΛΑ, ανοίγοντας το δρόμο για ένα ασφαλές βιώσιμο μέλλον στο βιομηχανικά κορεσμένο Θριάσιο» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με εξαγγελίες της εταιρίας επιχειρείται η γιγάντωση της επιχείρησης ΠΕΤΡΟΛΑ, με την εφαρμογή ενός πολυδιαφημισμένου «επενδυτικού προγράμματος» ύψους 200 δισ. δραχμών.

Κατηγορηματικά αντίθετοι στην τυχόν υλοποίηση των παραπάνω σχεδίων είναι οι κάτοικοι της περιοχής. Δηλωτικό των προθέσεών τους να αντιταχθούν με κάθε τρόπο στα σχέδια του ομίλου Λάτση, είναι η αυθόρμητη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις και τη συλλογή υπογραφών της Επιτροπής Αγώνα, που μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 10.000, καθώς και η πλήρης στήριξη που τυγχάνει ο αγώνας από τους δήμους της περιοχής.

Στο κάλεσμά της προς τους κατοίκους της περιοχής, η Επιτροπή υπογραμμίζει:

Η επιχείρηση χειραγώγησης και των πιέσεων προς τους κατοίκους της περιοχής παίρνει διάφορες μορφές. Χαρακτηριστικά είναι τα γεγονότα που έγιναν στις 26 του Σεπτέμβρη 2000, όταν δύο αστυνομικοί παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση της Επιτροπή Αγώνα κατά των Επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα, οι οποίοι αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης - στην οποία συμμετείχαν προσωπικότητες της περιοχής - αξίωσαν προκλητικά να μάθουν την τελική απόφαση που πάρθηκε.

Το θέμα αυτό είχαν φέρει στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη, με Ερώτησή τους για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έδωσε την καταπληκτική απάντηση ότι στη συγκεκριμένη συγκέντρωση η αστυνομία διατάχθηκε να πάρει μέτρα τάξης, όπως κάνει πάντα, αλλά υπήρχαν και αστυνομικοί με πολιτικά σε απόσταση 40-50 μέτρων. Δύο από αυτούς από παρεξήγηση πήγαν στο χώρο της συγκέντρωσης και, κατά τον υπουργό, «συνομιλούσαν φιλικά με κάποιους εκ των συμμετεχόντων στη συγκέντρωση»...