ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αγωνιστική αντεπίθεση τώρα!

Το ΠΑΜΕ σημαίνει αγωνιστικό συναγερμό για την απόκρουση της επίθεσης της κυβέρνησης στα δικαιώματα των εργαζομένων, για την απόσυρση των αντεργατικών μέτρων και τη διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων

Κυριακή 19 Νοέμβρη 2000

Σε μαζική και αποφασιστική στήριξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, καλεί τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Σε μια κρίσιμη στιγμή για τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις προωθείται σύντομα στη Βουλή, μόνο η ισχυρή αντίδραση των εργαζομένων μπορεί να εμποδίσει τα σχέδια σε βάρος τους.

Η πολιτική της κυβέρνησης και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, αλλά και σε σχέση με την αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτικής της όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2001, αντιμετωπίζει σημαντικές αντιδράσεις, καθώς: Εχει ήδη αποφασιστεί 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου. Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί 24ωρη απεργία, όπως και οι οικοδόμοι στις 28 Νοέμβρη, ενώ 48ωρη απεργία έχουν αποφασίσει ΠΟΕΔΗΝ και ΠΟΣΕ - ΙΚΑ στις 27 και 28 Νοέμβρη. Στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στις 28 Νοέμβρη θα συμμετέχουν και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν πανελλαδικές συγκεντρώσεις την περασμένη Πέμπτη.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει στον αντεργατικό της κατήφορο, υπηρετώντας τα συμφέροντα των βιομηχάνων και σε πλήρη ταύτιση με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την περασμένη Τρίτη, ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, αναφέρθηκε σε βασικά σημεία του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα του. Ακολούθησε η προκλητική παρέμβαση των βιομηχάνων, που σε συνέχεια προηγούμενων τοποθετήσεών τους, εκδήλωσαν την αντίθεσή τους με τα μέτρα, ζητώντας ακόμη περισσότερα από όσα τους δίνει η κυβέρνηση. Η κίνησή τους εκτιμήθηκε σαν μια προσπάθεια «αντίβαρου» στις πιέσεις των εργαζομένων για απόσυρση των μέτρων. Να βοηθήσει την κυβέρνηση έσπευσε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος, που μίλησε για «βελτιώσεις» της κυβερνητικής θέσης μετά τις ανακοινώσεις Γιαννίτση! Παράλληλα, διατυπώθηκε «πρόταση νόμου» από τη ΓΣΕΕ, η οποία ταυτίζεται με την επιχειρηματολογία του υπουργείου Εργασίας, σχετικά με την ψευδεπίγραφη μείωση του χρόνου εργασίας και το «38ωρο».

Οι εργαζόμενοι έχουν δύναμη

«Απαιτείται επαγρύπνηση, κινητοποίηση ισχυρών δυνάμεων, αγώνας διαρκείας σε κλαδικό, τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Οι κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις 28 Νοέμβρη στο χώρο της Υγείας, της Παιδείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των συνταξιούχων, ο αναβρασμός που παρατηρείται μέσα στους εργαζόμενους, δείχνουν τις δυνατότητες γενίκευσης του αγώνα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Υπογραμμίζει επίσης, σχετικά με την οργάνωση του αγώνα: «Ρίχνουμε το βάρος μας στους τόπους δουλιάς, στην οργάνωση επιτροπών αγώνα, απεργιακών επιτροπών. Κάθε συνδικαλιστής που διαπιστώνει τον επικίνδυνο χαρακτήρα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και τις τραγικές συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων έχει τη θέση του στον αγώνα. Οι κρίσιμες εξελίξεις, η απαίτηση κλιμάκωσης του αγώνα, τονίζουν την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του ΠΑΜΕ, των ταξικών δυνάμεων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης».

Στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ σημειώνεται ακόμη ότι «η κυβέρνηση, για λογαριασμό των βιομηχάνων, καταθέτει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας για να επιβάλλει την κατάργηση του 8ωρου, την «ευελιξία», την απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές, την αύξηση των απολύσεων, προετοιμάζοντας την κατάργηση θεμελιακών ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Στόχος της είναι η ένταση της εκμετάλλευσης, το χτύπημα της συλλογικής δράσης, η αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας».

Το ΠΑΜΕ τονίζει ότι η επίθεση είναι ολομέτωπη, χτυπάει όλους τους εργαζόμενους, ενώ «με το νέο κρατικό προϋπολογισμό συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της σκληρής παρατεταμένης λιτότητας και της περικοπής των κοινωνικών δαπανών». Σημειώνει, επίσης, πως «οι πρόσφατες κινητοποιήσεις έδειξαν ότι βαθαίνει η αντίθεση των εργαζομένων στην αντιλαϊκή πολιτική. Γι' αυτό κυβέρνηση - ΣΕΒ - ΓΣΕΕ εντείνουν τις κινήσεις παραπλάνησης και χειραγώγησης των αντιδράσεων, για να περάσουν το νομοσχέδιο με το λιγότερο πολιτικό κόστος. Το "38ωρο" της κυβερνητικής δημαγωγίας βρωμάει. Αποτελεί ένα ακόμα μέσο για να επεκταθεί η εργασιακή ζούγκλα στους χώρους δουλιάς».

Οι εργαζόμενοι, επισημαίνει το ΠΑΜΕ, «έχουν τη δύναμη να συγκρουστούν αποφασιστικά με την αντεργατική πολιτική, να εμποδίσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα. Με αυτοπεποίθηση πρέπει να πάρουν αυτή την υπόθεση στα χέρια τους».

Σχετικά με τις πλειοψηφίες των διοικήσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σημειώνει ότι «έχουν τεράστιες ευθύνες και εμμένουν στη χρεοκοπημένη, επικίνδυνη τακτική της "κοινωνικής συναίνεσης" και των ψευτοδιαλόγων. Προβάλλουν το ψευτο35ωρο, συναλλάσσονται με την κυβέρνηση και το ΣΕΒ για το ψευτο38ωρο, συναινώντας στην κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου».

Τα αιτήματα που προβάλλει μεταξύ των άλλων το ΠΑΜΕ, είναι: Απόσυρση των αντεργατικών μέτρων. Πλήρη, σταθερή απασχόληση, γενικευμένη εφαρμογή του 7ωρου, 5ήμερου, 35ωρου. Περιορισμό έως απαγόρευση απολύσεων. Συνταξιοδότηση με 10.500 ένσημα, χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Μέτρα προστασίας των ανέργων. Επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ.