Με το ΠΑΜΕ γιατί δεν περιμένουμε από τους συμβιβασμένους...

Το ΠΑΜΕ καταξιώνεται σε όλο και πλατύτερα τμήματα εργαζομένων ως συνεπής υπερασπιστής των συμφερόντων τους

Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2009 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2009

Με οδηγό τα ταξικά τους συμφέροντα διαδήλωσαν οι εργάτες ...
Η νομιμοποίηση της απεργίας στη συνείδηση πολλών εργαζομένων, το δίκιο της υπεράσπισης των αιτημάτων τους, ανεξάρτητα αν τελικά πήραν όλοι μέρος σ' αυτήν ή όχι, αλλά και το κύρος του ΠΑΜΕ ως εκφραστή των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, υπογραμμίστηκε ως θετική πείρα από πολλούς συνδικαλιστές, στη συζήτηση που έγινε, πρόσφατα, κατά την Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ (στις 19/12). Η τρομοκρατία και οι πιέσεις που δέχθηκαν οι εργαζόμενοι ήταν πολλές, με επιχειρήματα, μεταξύ άλλων, για - δήθεν - παράνομη απεργία, και όχι μόνο. Αρκετοί όμως εργαζόμενοι, και μάλιστα νέοι, αντέταξαν: «Απεργούμε για την κάλυψη όλων των αναγκών μας».

«Κόντρα στις αυταπάτες και την τρομοκρατία για δήθεν παράνομη απεργία, οι συμβασιούχοι στους ΟΤΑ συμμετείχαν στην απεργία», σημείωσε στην Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη ο Χρ. Κυριαζής, εκ μέρους του Παναττικού Συντονιστικού Συμβασιούχων ΟΤΑ. «Συμφωνούσαν με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ και έλεγαν "αν περιμένουμε από την ΠΟΕ - ΟΤΑ και τη ΓΣΕΕ να κηρύξουν απεργία...". Πολλοί στις 17/12 έφυγαν από τη δουλειά και απήργησαν. Ανθρωποι που μας έλεγαν παλιότερα δε συμμετέχουμε γιατί είναι συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, σήμερα μας λένε πρέπει να τα πάρετε εσείς τα σωματεία, δεν προχωράει αλλιώς ο αγώνας», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός μεγάλου Νοσοκομείου της Αθήνας μας έβαλε θέματα νομιμότητας της απεργίας. Ωστόσο υπήρξαν εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην απεργία και το γεγονός ότι δεν τόλμησαν να μας τιμωρήσουν έχει να κάνει και με την προηγούμενη δράση μας, με το κύρος μας», υπογράμμισε συνδικαλιστής από το συγκεκριμένο Νοσοκομείο, αναδεικνύοντας την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων προτάσσοντας τις ανάγκες τους.

Η απήχηση που συναντά η γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ αποτυπώνεται και στο περιστατικό που αναφέρθηκε στην Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ: «Μετά από 28 χρόνια δουλειάς, ένας απεργός στάθηκε μπροστά στους καταπέλτες των καραβιών, υπερασπιζόμενος την απεργία των ναυτεργατών. Μετά από αυτήν την εμπειρία,είπε: Εχω πολλά να δώσω γι' αυτά τα 28 χρόνια που απουσίαζα από τους αγώνες!».

Την ίδια στιγμή, ο Ηλίας Σταμέλος, αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, με δήλωσή του στον «Ρ», μεταφέρει ορισμένα συμπεράσματα από τον κλάδο του: «Παρά το γεγονός ότι στον κλάδο της Ενέργειας, στη ΔΕΗ, στα Διυλιστήρια, σε ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας, στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι δεν "καλύπτονταν" από αποφάσεις σωματείων, αρκετοί εργαζόμενοι απήργησαν και πήραν μέρος στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Ξεπέρασαν τα εμπόδια που έβαζαν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες». Ενώ καταλήγει:

«Οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων ήταν πολύ μεγαλύτερες, συνειδητοποιώντας την επίθεση που γίνεται στα δικαιώματά τους. Δεν εκφράστηκαν όλες, κάτω από το κλίμα τρομοκρατίας και της υποτιθέμενης νομιμότητας, που όμως είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα κάνουν το βήμα και θα βρεθούν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα καλέσει το ΠΑΜΕ. Παράλληλα, διάχυτη ήταν και η αγανάκτηση κι η δυσαρέσκεια που έχουν στηρίξει αυτές τις ηγεσίες σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, ενώ στο σύνολό τους σχεδόν οι εργαζόμενοι συμφωνούσαν με τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα του ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ και με αυτή την απεργία καταξιώθηκε στις συνειδήσεις πολλών εργαζομένων ως ο υπερασπιστής, εκπρόσωπος και οργανωτής των εργαζομένων», επισημαίνει το στέλεχος του ΠΑΜΕ.