ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκαλεί, πάλι, «εποικιστικά» η ισραηλινή κυβέρνηση
Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2009

Μικρά παιδιά στη Γάζα περιμένουν να κάνουν μάθημα σε σκηνές
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Παρά τις δηλώσεις και τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού για τις «καλές του προθέσεις ως προς την αναθέρμανση των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών», η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει, επί της ουσίας, να προκαλεί. Χτες, η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» δημοσιοποίησε άρθρο όπου αναφέρεται ότι το υπουργείο Αμυνας έδωσε άδεια ανέγερσης για 14 νέες «οικοδομικές κατασκευές», των οποίων ο χαρακτήρας δε διευκρινίζεται.

Οι κατασκευές προορίζονται για τον εποικισμό Κιριάτ Νεταφίμ, στη βόρεια Δυτική Οχθη. Εκπρόσωπος της ισραηλινής φιλειρηνικής οργάνωσης «Peace Now» κατήγγειλε την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι συνεχίζει μια πάγια τακτική διγλωσσίας και υποκρισίας των ισραηλινών ηγεσιών.

Την ίδια στιγμή, τόσο η «Peace Now» όσο και άλλες ισραηλινές φιλειρηνικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις παρουσίαζαν ως «ένα μικρό βήμα προόδου» την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, που ήρε τον αποκλεισμό των Παλαιστινίων από τη χρήση κεντρικού αυτοκινητόδρομου της Δ. Οχθης. Ο αυτοκινητόδρομος 443 συνδέει την Ιερουσαλήμ με το Τελ Αβίβ και έχει κατασκευαστεί σε κατασχεμένα παλαιστινιακά εδάφη.

Ομως, από το 2002, μετά από επιθέσεις κατά Ισραηλινών αυτοκινητιστών, ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε τον αυτοκινητόδρομο και έτσι οι Παλαιστίνιοι που κατοικούν κατά μήκος του, δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Η απόφαση του δικαστηρίου καλεί τον ισραηλινό στρατό εντός πέντε μηνών να έχει πετύχει πλήρη αποκατάσταση της κυκλοφορίας των Παλαιστινίων στο δρόμο.

Νέες διαμαρτυρίες

Συνεχίζουν τις διαδηλώσεις τους στο Κάιρο οι περίπου 1.300 συμμετέχοντες από 42 χώρες στην πρωτοβουλία «Free Gaza March», που συγκεντρώθηκαν από την περασμένη Κυριακή στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με στόχο να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας από τη μεθόριο της Ράφα, σε μια συμβολική κίνηση κατά του αποκλεισμού. Η αιγυπτιακή ηγεσία, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, πρότεινε να εισέλθουν στη Γάζα 100 άτομα.

Η απάντηση των διοργανωτών ήταν αρνητική καθώς, όπως υποστήριξαν, «στόχος της όλης κίνησης είναι η καταδίκη του φονικού αποκλεισμού. Αν δεχτούμε την αιγυπτιακή πρόταση, είναι σαν να περιθωριοποιούμε το γεγονός του αποκλεισμού αλλά και να υποβαθμίζουμε την αιγυπτιακή εμπλοκή σε αυτόν».