Στο εξπρές ενός περιοδεύοντος θιάσου
Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000

Ο Ινγκμαρ Μπέργκμαν σκηνοθέτησε την ταινία «Το πρόσωπο» που θα μεταδοθεί από την ΕΤ-3
Τον προβληματισμό της ταινίας του «Η νύχτα των σαλτιμπάγκων» συνεχίζει η Ινγκμαρ Μπέργκμαν με την ταινία του «Το πρόσωπο». Στη Σουηδία του 19ου αιώνα ένας ταχυδακτυλουργός με τον περιοδεύοντα θίασο στον οποίο συμμετέχει υποχρεώνονται να σταματήσουν σε μία πόλη. Οι κρατικοί αξιωματούχοι θα ανακρίνουν τα μέλη του θιάσου γιατί υπάρχει κατηγορία εναντίον ενός μέλους του, και συγκεκριμένα κατά του ταχυδακτυλουργού Φόγκλερ. Ο υπνωτιστής και μάγος, κατά τη διάρκεια μιας παράστασης, θα γελοιοποιηθεί από τον δρ. Φέργκερους, ο οποίος θα ξεσκεπάσει τα κόλπα του ταχυδακτυλουργού. Η σύγκρουση των δύο ανδρών θα τους οδηγήσει στον εξευτελισμό, την αμφιβολία και το θάνατο. Σ' ένα μεγάλο μέρος της ταινίας του ο Μπέργκμαν κάνει μια ειρωνική καταγγελία της αστικής υποκρισίας, αντιπαραθέτοντας μια ομάδα θεατρίνων με τους φορείς της κοινωνικής τάξης. Με τη γνωστή του δεξιοτεχνία ο μεγάλος Σουηδός σκηνοθέτης, μεταμορφώνει την τελευταία μάταιη προσπάθεια του Φόγκλερ για εκδίκηση σ' ένα γεγονός που έχει σασπένς. Υποβλητική είναι η ασπρόμαυρη φωτογραφία, ενώ από την ταινία δεν απουσιάζουν και κωμικά στοιχεία. Πρωταγωνιστούν οι Μαξ Φον Σίντοφ, Ινγκριντ Τούλιν και Μπίμπι Αντερσον (ΕΤ-3 00.30).

«Chungking Express». Κινέζικη ταινία σε σκηνοθεσία Γουόνγκ Καρ Γουάι. Μια ταινία που εξετάζει τον τυχαίο και μαγικό χαρακτήρα των συναντήσεων. Σε δύο διαφορετικά σημεία της πόλης, δυο άνδρες μάταια περιμένουν τις κοπέλες τους και αφού αυτές δεν έρχονται αποφασίζουν να βρουν το ταίρι τους στην πρώτη γυναίκα που θα βρεθεί στο δρόμο τους. Και δύο είναι νεαροί αστυνομικοί. Ο ένας περιμένει το κορίτσι του τη Μέι, που ίσως έρθει την επομένη από την ημέρα που την περιμένει, αλλά ίσως και όχι. Αποφασίζει να ερωτευτεί την πρώτη γυναίκα που θα βρεθεί στο δρόμο του. Την ίδια νύχτα στην ίδια πόλη ένας άλλος αστυνομικός που τον εγκατέλειψε η φίλη του, συναντάει τη Φέι, μια νέα ονειροπόλα γυναίκα με μαύρα γυαλιά και αποφασίζει να την ακολουθήσει. Παίζουν οι Μπριζίτ Λιν Τσινγκ - Χσία, Τακέσι Κασεσίρο και Φέι Γουάνγκ (ΝΕΤ 01.00).

«Τζάκι Μπράουν». Αστυνομική αμερικανική ταινία σκηνοθετημένη από τον Κουέντιν Ταραντίνο. Η Τζάκι Μπράουν μια μαύρη αεροσυνοδός μεταφέρει μεγάλα χρηματικά ποσά για τον Ορντέλ, λαθρέμπορο όπλων. Κάποια στιγμή, όμως θα συλληφθεί από την αστυνομία και μάλιστα τη στιγμή που έχει κρατήσει για τον εαυτό της ένα σημαντικό ποσό. Η αεροσυνοδός θα προσποιηθεί ότι θέλει να συνεργαστεί με την αστυνομία. Στόχος της είναι να ξεγελάσει και την αστυνομία και το αφεντικό της, που έχει αναθέσει σε έναν πρώην αστυνομικό να τη βγάλει από τη φυλακή. Ο Ορντέλ θέλει να πάρει τα χρήματα που κράτησε η αεροσυνοδός, αλλά εκείνη θα καταφέρει να το σκάσει παίρνοντας μαζί της και τα χρήματα. Η ταινία βασίζεται σε μυθιστόρημα του Ελμορ Λίοναρντ. Ο σκηνοθέτης σκιαγραφεί τους ήρωές του, που ο ένας προσπαθεί να ξεγελάσει τον άλλον, δημιουργώντας μια ταινία με χιούμορ και σασπένς. Παίζουν οι Παμ Γκριρ, Σάμιουελ Τζάκσον, Μπρίτζετ Φόντα (STAR 21.45).