ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ
Ευχολόγια και χιλιοειπωμένες διαπιστώσεις
Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000

Για το θεαθήναι έγινε η χτεσινή ημερίδα με τίτλο «Φυσικές καταστροφές - ο ρόλος της δημόσιας διοίκησης και των δημοσίων υπαλλήλων», κατόπιν πρωτοβουλίας της ΑΔΕΔΥ, στο Δημαρχείο των Ανω Λιοσίων. Και αυτό γιατί, αντί να επισημανθούν οι αιτίες που ο κρατικός μηχανισμός αποδείχτηκε αναποτελεσματικός στους τομείς της πρόληψης και της αποκατάστασης, οι ομιλητές αρκέστηκαν σε ευχολόγια και γενικόλογες χιλιοειπωμένες διαπιστώσεις.

Ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων, Ν. Παπαδήμας, που από το Σεπτέμβρη είχε υποσχεθεί ότι τον Οκτώβρη θα αρχίσει η στεγαστική αποκατάσταση στο δήμο, χτες όρισε νέο χρονικό σημείο έναρξης σε ένα μήνα από σήμερα. Κατά τα άλλα, δε «δίστασε» να πει ότι «ο σεισμός είναι ένα φαινόμενο που δείχνει την πραγματική εικόνα μιας κοινωνίας», χωρίς, βέβαια, να πει ποιοι ευθύνονται γι' αυτό. Ο βουλευτής του Συνασπισμού Θ. Λεβέντης επιδόθηκε σε ευχολόγια του τύπου «... πιστεύουμε ότι οι πληγείσες περιοχές της Αττικής θα προχωρήσουν γρήγορα στην αποκατάσταση και θα δοθούν τα ανάλογα κονδύλια και θα αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες και από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την ΕΕ και από άλλες πηγές». Καμία νύξη για τις πολιτικές ευθύνες. Ενώ η νομάρχης Αθηνών, Ελ. Μπεσμπέα, εντόπισε τις αιτίες για την αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης στον υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και κυρίως στον τρόπο σκέψης. Παραβλέποντας ότι αυτές οι «δυσλειτουργίες» είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών, νόμων και κυβερνητικών πρακτικών που εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Οι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας από το Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο διατύπωσαν όψεις του προβλήματος, όπως: Την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων φορέων για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών, τα λιγοστά κονδύλια που δίνονται και την ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή. Ομως, αρνήθηκαν επιμόνως να ορίσουν ποιος φταίει και αρκέστηκαν να παρουσιάσουν τα στοιχεία για το σεισμό του περσινού Σεπτέμβρη.

Σε επισημάνσεις κινήθηκε και το δεύτερο και τρίτο μέρος της ημερίδας, που αφορούσε στην αναμόρφωση του σχεδίου Ξενοκράτης και το ρόλο της δημόσιας διοίκησης στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Ο σεισμός του περασμένου Σεπτέμβρη ανέδειξε την παντελή έλλειψη σχεδίων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγιεινή και Ασφάλεια των Εργαζομένων στους χώρους Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) Α. Μακρόπουλος.

Οσο για την εικόνα που επικράτησε μέσα στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες τις πρώτες κρίσιμες ώρες και τις επόμενες μέρες, ο Κ. Χριστόπουλος, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, τη σκιαγράφησε ως εξής: Ελλειψη συντονισμού φορέων και έμψυχου δυναμικού, αδυναμία πρόσβασης στα σημεία παροχής άμεσης βοήθειας, οργάνωσης της προσωρινής διαμονής του πληθυσμού και άμεσης πρόσληψης προσωπικού, αφού δεν υπάρχει μόνιμο και εκπαιδευμένο γι' αυτές τις ανάγκες. Αναφέρθηκε ακόμη στα Ταμεία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, που στελεχώνονται από προσωπικό προσωρινό, που απολύεται μέχρι να αποκτήσει εμπειρία, στην Πυροσβεστική που μόλις την ώρα του σεισμού προμηθεύτηκε από τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας εξοπλισμό (π.χ. ηχοεντοπιστικές συσκευές) και στην αδυναμία να καλυφθούν οι ανάγκες των πληγέντων, όπως η παροχή στοιχειώδους ψυχολογικής βοήθειας στα παιδιά.

Κατά τα άλλα, η λεγόμενη άμεση και άψογη λειτουργίας της κρατικής μηχανής για την αντιμετώπιση του σεισμού, μόνο ως αστείο ακούγεται πλέον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιτακτική ανάγκη η οργάνωση της πάλης για την προστασία της λαϊκής οικογένειας (2021-04-20 00:00:00.0)
Σαν να ήταν χτες... (2019-09-07 00:00:00.0)
Καμία οικονομική βοήθεια στους σεισμοπαθείς της Κω (2017-08-30 00:00:00.0)
Χωρίς άδεια επισκευής το 75% των «κίτρινων» κτιρίων! (2002-03-13 00:00:00.0)
Πάνω από 60.000 οικογένειες ζουν σε επικίνδυνα σπίτια! (2000-09-07 00:00:00.0)
Καθοριστικός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (2000-02-20 00:00:00.0)