«Εφυγε» ο Γιώργος Καμπανέλλης
Τρίτη 5 Γενάρη 2010

«Εφυγε» την Κυριακή τα ξημερώματα, στα 80 χρόνια του, χτυπημένος από τον καρκίνο, ο σεμνός ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Καμπανέλλης, αδελφός του θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη, γνωστός κυρίως από τους ρόλους του σε παλιές ελληνικές ταινίες. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη, στις 3 μ.μ. από το νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

Ο Γιώργος Καμπανέλλης γεννήθηκε το 1930 στη Νάξο. Νεαρός σπούδασε πιάνο στο «Ελληνικό Ωδείο». Στα χρόνια 1947-1948 παρακολούθησε μαθήματα θεάτρου σε ερασιτεχνική δραματική σχολή της ΧΑΝ και αργότερα ως εξαιρετικό ταλέντο πήρε «άδεια» ηθοποιού. Πρωτοεμφανίστηκε στο θίασο του Αδαμάντιου Λεμού και το 1950 ανέλαβε το Παιδικό Θέατρο της ΧΑΝ, όπου διασκεύαζε έργα, τα σκηνοθετούσε και πρωταγωνιστούσε. Το 1956 εμφανίστηκε σε επιθεώρηση με θίασο των αδελφών Καλουτά και του Νίκου Σταυρίδη και την ίδια χρονιά στο «Γαρύφαλλο στ' αυτί» και σε κωμωδία με το θίασο του Λάμπρου Κωνσταντάρα.

Στη δεκαετία του 1950, 1960 και τις αρχές του 1970 έπαιξε πρωταγωνιστικούς ρόλους ζεν πρεμιέ σε 70 και πλέον ταινίες, μεταξύ των οποίων οι: «Μας κλέψανε την Γκόλφω», «Ζαΐρα», «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται», «Ασσοι του γηπέδου», «Θυσιάστηκα για το παιδί μου», «Ο Γολγοθάς μιας αθώας», «Το κορίτσι του λόχου», «Τα δάκρυά μου είναι καυτά», «Ας με κρίνουν οι γυναίκες», «Πάρε το δάκρυ μου», «Τα παιδιά του λιμανιού», «Στη θύελλα μιας μεγάλης αγάπης» κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σκηνοθέτησε και αρκετές ταινίες, μεταξύ των οποίων «Το κανόνι και το αηδόνι» (υπέγραφε και το σενάριο μαζί με τον αδελφό του). Στη συνέχεια και για πολλά χρόνια ασχολήθηκε σαν παραγωγός και σκηνοθέτης διαφημιστικών σποτ.