ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στην τελική ευθεία για την απεργία

  Αγωνιστική συμπόρευση της ΕΙΝΑΠ με την ΠΟΕΔΗΝ που κάνουν απεργία στις 27 και 28 Νοέμβρη 2000

Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000

Στιγμιότυπο από την πορεία των εργαζομένων στις 31.10.2000
Από νοσοκομείο σε νοσοκομείο περιοδεύουν από χτες τα κλιμάκια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για την 48ωρη απεργία που θα γίνει στις 27-28 του Νοέμβρη 2000 για να εκφραστεί η αγωνιστική αντίθεση σε βασικά σημεία των σχεδίων της κυβέρνησης, που φέρνουν τον ψευδεπίγραφο τίτλο του «υγεία για τον πολίτη».

Ηδη υπάρχουν θετικά μηνύματα από την επαρχία:

Η ΕΙΝΑΠ

Την κήρυξη 48ωρης απεργίας για τις 27-28 Νοέμβρη 2000, προειδοποιητικού χαρακτήρα και την από κοινού διοργάνωση διαδηλώσεων με την ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε (14.11.2000) το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ επαναβεβαίωσε την εκτίμησή του ότι πρόκειται για μέτρα σε αντιδραστική κατεύθυνση που απορρίπτονται από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους καλεί να διοργανώσουν άμεσα συνελεύσεις στα νοσοκομεία, όπου και να αποφασιστούν πιο συγκεκριμένες μορφές πάλης (π.χ., απόσυρση νοσοκομείων από την εφημερία).

Η ΕΙΝΑΠ προειδοποιεί το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν στην εξαγγελία νομοθετικών ρυθμίσεων ενάντια στις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων στη δημόσια περίθαλψη αλλά και ολόκληρου του λαού. «Αν παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση επιμείνει να κωφεύει, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα είναι αναγκασμένοι να απαντήσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις» τονίζει η ΕΙΝΑΠ.

Αμετακίνητος ο υπουργός

Την επιμονή του να καταθέσει τις επόμενες μέρες το πρώτο νομοσχέδιο, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για διάλογο, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, μιλώντας την περασμένη Κυριακή (19.11.2000) στη ΝΕΤ.

Ωστόσο, εκείνο που διαφαίνεται πια είναι ότι οι υποσχέσεις για «θεαματικές βελτιώσεις» μετατίθενται για μετά από έξι χρόνια. «Βελτιώσεις, είπε ο υπουργός, θα υπάρχουν άμεσα γιατί πρέπει να διευκολύνουμε τον κόσμο, θεαματικά πράγματα δε θα γίνουν τους επόμενους μήνες. Υπάρχει ένα στάδιο ολοκλήρωσης εξαετίας, το οποίο για να το πιάσουμε απαιτείται συστηματική δουλιά, για να σπάσουμε τις πολλές στρεβλώσεις που υπάρχουν στο σύστημα υγείας σήμερα».