ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Η συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας στη Βραζιλία
Κυριακή 10 Γενάρη 2010

Associated Press

Στιγμιότυπο από το 14ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών που πραγματοποιήθηκε το 2007 στη Βενεζουέλα
Από τις 30 Νοέμβρη έως τις 5 Δεκέμβρη 2009 αντιπροσωπεία της ΟΓΕ, αποτελούμενη από την Μαιρήνη Στεφανίδη και την Χριστίνα Σκαλούμπακα, πήρε μέρος στις εργασίες της Εκτελεστικής Γραμματείας της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) που έγιναν στην πόλη Καμπίνας (Campinas) του Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Στη Βραζιλία, για τη συνάντηση αυτή βρέθηκαν γυναίκες από 30 και πλέον γυναικείες οργανώσεις από 23 χώρες του κόσμου, με ιδιαίτερα μεγάλη εκπροσώπηση των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

Η συνάντηση ξεκίνησε με τα εγκαίνια των γραφείων της ΠΔΟΓ στο Σάο Πάολο, όπου και προσφέρθηκαν αναμνηστικά απ' όλες τις οργανώσεις. Η ΟΓΕ αφιέρωσε πίνακα με το σήμα της οργάνωσής της.

Την αντιπροσωπεία της Κούβας στο Σάο Πάολο συνόδευε η αδερφή του Αντόνιο Γκερέρο, ενός από τους 5 Κουβανούς ήρωες που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Με πολλή συγκίνηση η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας αφιέρωσε αντίγραφο με το σήμα της οργάνωσης στον Αντόνιο που θα του σταλεί στη φυλακή εκφράζοντας την αλληλεγγύη της και τη βεβαιότητα για τη δικαίωση του αγώνα τους.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης διεξήχθησαν τρία σεμινάρια με τα εξής θέματα: «SOS Aφρική», οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις στις εργαζόμενες γυναίκες, πολιτικές που επηρεάζουν τις γυναίκες ανά ήπειρο.

Διείσδυση της Βραζιλίας στην Αφρική

Στον απολογισμό δράσης που έκανε η ΟΓΕ έγινε σαφής και η αντιιμπεριαλιστική της φυσιογνωμία (φωτ. αρχείου: Συμμετοχή της ΟΓΕ στο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα)
Το πρώτο σεμινάριο με θέμα «SOS Αφρική» έγινε με τη συμμετοχή του υπουργού Φυλετικής Ισότητας της Βραζιλίας Edson Santos, καθώς και εκπροσώπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι αντιπροσωπείες από την Αφρική κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους για την κατάσταση των γυναικών στις χώρες τους που έχει επιδεινωθεί λόγω της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.

Η ανεργία, η πείνα, το AIDS και ο αναλφαβητισμός ιδιαίτερα των γυναικών κυριαρχούν. Η παιδική θνησιμότητα, η θνησιμότητα των εγκύων έχει πολύ υψηλά ποσοστά (1 στις 5 έγκυες πεθαίνει στη γέννα). Θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν είχαν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη. Τα παιδιά γεννιούνται πολύ αδύνατα και ευάλωτα γιατί οι μητέρες έχουν ελλιπή διατροφή και έλλειψη βιταμινών. Οι γυναίκες δίνουν μεγάλο αγώνα διανύοντας μεγάλες αποστάσεις για να εξασφαλίσουν πόσιμο νερό. Η ενδοοικογενειακή βία είναι βασανιστική πραγματικότητα ακόμα και σε χώρες που η θέση των γυναικών έχει κάνει βήματα, όπως στην Αγκόλα. Την ίδια στιγμή σε χώρες όπως η Μοζαμβίκη επικρατεί η αντίληψη ότι οι γυναίκες όταν μορφώνονται πολύ γίνονται πόρνες.

Αποκαλυπτική όμως ήταν η ομιλία του Βραζιλιάνου υπουργού, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Λούλα προσπαθεί να δημιουργήσει μια συμμαχία με άλλες χώρες για να βοηθήσει οικονομικά και πολιτικά την Αφρική! Η Αφρική έχει τον πλούτο να θρέψει τον πληθυσμό της. Αυτό που χρειάζεται είναι η κατάλληλη τεχνολογία και η Βραζιλία μπορεί να της την δώσει»!!!

Οπως φαίνεται, ένας τομέας παρέμβασης της Βραζιλίας στη Μαύρη Ηπειρο είναι η Εκπαίδευση. Δημιούργησαν στην Βραζιλία Πανεπιστήμιο για 5.000 φοιτητές όπου φοιτούν 50% Αφρικανοί και 50% Βραζιλιάνοι. Επικαλούνται την ανάγκη μόρφωσης του αφρικανικού πληθυσμού μέσα από το φίλτρο της Βραζιλίας.

Παρόλο που διαβεβαίωσε ότι στόχος τους είναι η συνεργασία και όχι η εκμετάλλευση των λαών της Αφρικής, είναι φανερό ότι η Βραζιλία, ως ανερχόμενη ιμπεριαλιστική δύναμη, σ' αυτό ακριβώς αποβλέπει. Και η παρέμβασή της στην αφρικανική ήπειρο γι' αυτό το λόγο είναι δυναμική. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο συγκεκριμένος υπουργός τόνισε ότι τον περισσότερο χρόνο του βρίσκεται στην Αφρική συνάπτοντας συμφωνίες με τις αφρικανικές κυβερνήσεις.

Η πολιτική της ΕΕ και οι επιπτώσεις στα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών

Στα άλλα δύο σεμινάρια η ΟΓΕ έκανε τις κεντρικές εισηγήσεις σχετικά με την οικονομική κρίση, καθώς επίσης και για την πολιτική της ΕΕ και τις επιπτώσεις της στα εργασιακά, ασφαλιστικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών.

Βάζοντας το ζήτημα ότι οι γυναίκες θα πρέπει πάντα όταν γίνεται λόγος για ανάπτυξη να θέτουν το ερώτημα «Ανάπτυξη για ποιον; Για τους καπιταλιστές ή για τους εργαζόμενους;», κατέληξε συμπερασματικά στο στόχο της ανατροπής του εκμεταλλευτικού συστήματος που θα είναι αποτέλεσμα των αγώνων των γυναικών χέρι - χέρι με το ταξικό εργατικό κίνημα και την εδραιωμένη πεποίθηση ότι την κρίση πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν, δηλαδή οι καπιταλιστές και όχι οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου. Η απόφαση της ΕΓ της ΠΔΟΓ για την οικονομική κρίση, που δημοσιεύεται, αποτυπώνει τόσο την εισήγηση της ΟΓΕ όσο και τη συζήτηση που αναπτύχθηκε.

Ιδιαίτερη όμως αίσθηση έκανε η εισήγηση της ΟΓΕ για την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία έκανε σαφή τον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα, αλλά και αποκάλυπτε τα δεινά των γυναικών της ΕΕ από τις πολιτικές της.

Στον απολογισμό δράσης που έκανε η ΟΓΕ ως συντονίστρια του Γραφείου της Ευρώπης έγινε εμφανής η ανεβασμένη δραστηριότητα της οργάνωσης σε σύγκριση με τις άλλες οργανώσεις, αλλά και η σαφής αντιιμπεριαλιστική της φυσιογνωμία.

Αλλά και στην ιδιαίτερη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Γραφείου επικράτησε εποικοδομητικό κλίμα συνεννόησης και συμφωνίας πάνω σε σημαντικά ζητήματα.

Αξίζει ιδιαίτερα να αναφερθεί η πρόταση της Πορτογαλίας να τιμηθεί με ιδιαίτερες πρωτοβουλίες και δράση η 100ή επέτειος από την καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας μετά την πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν στο Συνέδριο Σοσιαλιστριών Γυναικών που έγινε το 1910, η οποία πρόταση αποτέλεσε και απόφαση της συνάντησης. Επίσης η πορτογαλική οργάνωση επισήμανε την ανάγκη να συντονιστεί η δράση όλων των οργανώσεων κατά των ευρωενωσιακών πολιτικών, να εκφραστεί η αλληλεγγύη στις μετανάστριες, να συντονίσουν όλες οι οργανώσεις τους αγώνες τους με τις γυναίκες στα συνδικάτα, όπως προσπαθεί η ίδια να πετύχει το τελευταίο διάστημα. Τέλος, τόνισε την ανάγκη να γίνει λεπτομερής ανάλυση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Οι συναγωνίστριες από την Ιταλία προέβαλαν ότι πρέπει να προτάξουμε τις συνθήκες δουλειάς και την ανεργία, ενάντια στη δράση των πολυεθνικών. Παρουσίασαν τις επιπτώσεις της κρίσης για τις γυναίκες στην Ιταλία, όπου έχουν κλείσει το 20%-30% των εργοστασίων και όπου οι βιοτεχνίες που κλείνουν απασχολούν ως επί το πλείστον γυναίκες. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών έχουν πάει στα 65. Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο Βατικανό που προωθεί την ιδιωτικοποίηση των σχολείων, με σχολεία της εκκλησίας. Τέλος, έγινε επίσης αναφορά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστριες που ζουν ανασφάλιστες και με μηδαμινές αμοιβές και στην παντελή απουσία κοινωνικής πολιτικής από το κράτος.

Η κατάσταση στη Λατινική Αμερική

Από τις παρεμβάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας της Εκτελεστικής Γραμματείας αξίζει να αναφερθούμε στην παρέμβαση της Βενεζουέλας που έγινε από την Ηelena Linares, πρόεδρο της γυναικείας οργάνωσης «Κλάρα Τσέτκιν», που έκανε εμπεριστατωμένη ομιλία με σχετικό βίντεο για τις αμερικανικές βάσεις που λειτουργούν στη Λατινική Αμερική και το ρόλο της καθεμιάς, αποκαλύπτοντας τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ ενάντια στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και τη σοσιαλιστική Κούβα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ έχουν μόνο 6 βάσεις στη Βόρεια Αμερική και 1.225 στον υπόλοιπο κόσμο ώστε να έχουν τον έλεγχο όλων των χωρών.

Η εκπρόσωπος της Κούβας αναφέρθηκε στον ιμπεριαλιστικό αποκλεισμό και τον πόλεμο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που 50 χρόνια τώρα γίνεται ενάντια στο Νησί της Επανάστασης, στην ανάγκη ενδυνάμωσης της αλληλεγγύης στους 5 Κουβανούς πατριώτες. Στις 8 Μάρτη η Ομοσπονδία Γυναικών Κούβας θα αναδείξει τα 100 χρόνια της καθιέρωσης της 8ης Μάρτη ως Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας με μεγάλο workshop που θα γίνει στην Αβάνα και με εκδηλώσεις αλληλεγγύης. Η αντιπροσωπεία της Κούβας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προσφορά της Βίλμα Εσπίν και έφερε πανό με τη μορφή της που θα αναρτηθεί στα γραφεία της ΠΔΟΓ. Με πολλή συγκίνηση έγιναν αναφορές από συναγωνίστριες που είχαν συνεργαστεί με την Κουβανή επαναστάτρια.

Η αντιπρόσωπος από την Κολομβία αναφέρθηκε στις αμερικανικές βάσεις που τις έχουν μετονομάσει στη χώρα της «στρατιωτικές επιχειρησιακές μονάδες» και τους παραστρατιωτικούς «αμυντικές ομάδες πολιτών»!!!

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση των γυναικών από τη Ζιμπάμπουε που είχε αντιπροσώπους την υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και την κυβερνήτη μιας περιοχής, οι οποίες αναφέρθηκαν στην προσπάθεια του Προέδρου Μουγκάμπε να κάνει αναδιανομή της γης μετά την αποχώρηση των αποικιοκρατών και στις δυσκολίες που συναντάνε ιδιαίτερα από τις ΜΚΟ που κάνουν πολιτική παρέμβαση. «Οταν μας φέρνουν το ψωμί, μας φέρνουν και τα πολιτικά τους μηνύματα ενάντια στον Πρόεδρο Μουγκάμπε», ανέφεραν. «Δεν τις θέλουμε στη Ζιμπάμπουε».

Η αντιπρόσωπος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας αναφέρθηκε στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και έφερε ανάλογο ψήφισμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών απειλών ενάντια στην ΛΔ της Κορέας.

Βραδιά αλληλεγγύης σε Παλαιστίνη και Κούβα

Στη βραδιά αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη και την Κούβα, που οργανώθηκε στα πλαίσια της συνάντησης, ζητήθηκε από την ΟΓΕ να παρέμβει δεδομένου ότι αντιπροσωπεία της είχε επισκεφτεί την Παλαιστίνη αμέσως μετά τους βομβαρδισμούς της Γάζας. Η Μαιρήνη Στεφανίδη, που είχε συμμετάσχει στην αποστολή της ΟΓΕ, ανέδειξε το ζήτημα της ισραηλινής κατοχής που υπάρχει με τις πλάτες ΗΠΑ και ΕΕ και αναφέρθηκε στο ζήτημα του τείχους και των εποικισμών, στο αίτημα για αποφυλάκιση των κρατουμένων γυναικών και παιδιών από τις ισραηλινές φυλακές. Ανέδειξε το αίτημα για καταδίκη των πολιτικών και στρατιωτικών υπεύθυνων του Ισραήλ για τους βομβαρδισμούς σαν εγκληματίες πολέμου, τα αιτήματα για την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους, τη δημιουργία του κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους σύμφωνα με τις διεθνείς αποφάσεις με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επίσης αναφέρθηκε στο μικρό δείγμα αλληλεγγύης της ΟΓΕ με τη φιλοξενία 7 μικρών Παλαιστινίων το καλοκαίρι σε δημοτική κατασκήνωση.

Παράλληλα εξέφρασε την αλληλεγγύη της οργάνωσης στην Κούβα και τους 5 Κουβανούς ήρωες και ενημέρωσε για τη διαμαρτυρία που έγινε τον Ιούλιο στην αμερικάνικη πρεσβεία με αίτημα την άμεση απελευθέρωσή τους.

Η συζήτηση στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΔΟΓ κατέληξε στη Διακήρυξη της Campinas, ενώ ιδιαίτερες αποφάσεις εγκρίθηκαν για την οικονομική κρίση, ενάντια στην αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ - τις οποίες και δημοσιεύουμε - καθώς και για τους 5 Κουβανούς πατριώτες, τα δικαιώματα των γυναικών στη Δυτική Σαχάρα, τον εορτασμό των 100 χρόνων της 8ης Μάρτη, τις απειλές ενάντια στη ΛΔ Κορέας.


Χ. Σ.