ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Ψήφισμα για την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις στις γυναίκες
Κυριακή 10 Γενάρη 2010

Εμείς, οι γυναίκες απ' όλο τον κόσμο, που συγκεντρωθήκαμε στην πόλη Καμπίνας, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, από τις 30 Νοέμβρη μέχρι τις 5 Δεκέμβρη 2009, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) συμφωνήσαμε τα ακόλουθα:

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν στη φτώχεια, χωρίς επάρκεια τροφής και καθαρού νερού. Αυτό είναι το τραγικό αποτέλεσμα της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης στον τομέα της διατροφής.

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση χτυπάει καίρια τα εργασιακά δικαιώματα αντρών και γυναικών, αλλά οι γυναίκες βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες λόγω των υψηλών ποσοστών ανεργίας τους. Εργάζονται με μερική απασχόληση χωρίς κοινωνική ασφάλιση.

Σηκώνουν στην πλάτη τους την απουσία κοινωνικών παροχών από το κράτος.

Η ίση αμοιβή για ίση εργασία δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.

Οι γυναίκες από την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική, την Αφρική, την Ασία και τις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν αυτή την πραγματικότητα. Στόχος των καπιταλιστών είναι να φορτώσουν στους εργαζόμενους την κρίση και συγχρόνως να κατοχυρώσουν τα αντεργατικά μέτρα που παίρνουν και για την περίοδο της ανάκαμψης. Ξέρουμε καλά ότι και σε περιόδους ανάπτυξης τα κέρδη των καπιταλιστών αυξάνονται ενώ οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι θύματα της ανεργίας, των μειώσεων αποδοχών, της ιδιωτικοποίησης της Υγείας- Πρόνοιας, της Εκπαίδευσης, της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η φτώχεια γίνεται «προνόμιο» των γυναικών.

Ο ισχυρισμός ότι η κρίση είναι αποκλειστικά το αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων χειρισμών κρύβει την αλήθεια και απαλλάσσει τον υπεύθυνο, που είναι ο καπιταλισμός, ενώ ταυτόχρονα απαλλάσσει και την σοσιαλδημοκρατία.

Τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν διατεθεί και θα εξακολουθήσουν να διατίθενται για την ενδυνάμωση των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των υπόλοιπων καπιταλιστών ενώ θα οξύνεται η επίθεση στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα, στοχεύοντας να πληρώσουν αυτοί την κρίση. Η κρίση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ καθώς και από άλλες καπιταλιστικές χώρες. Αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζεται τόσο από τα νεοφιλελεύθερα όσο και από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Σ' αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται και οι αποφάσεις των G-20.

Οι γυναίκες πρέπει πάντα να βάζουν το ερώτημα: «Ανάπτυξη για ποιον; Για τους καπιταλιστές ή για τους εργαζόμενους;».

Σήμερα, που η οικονομική κρίση αποτελεί μια βόμβα στα θεμέλια του καπιταλισμού, η ελπίδα βρίσκεται στις λαϊκές δυνάμεις. Καλούμε τις γυναίκες όλου του κόσμου με τον ενωμένο και συντονισμένο αγώνα μας να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας στον αντίποδα της πολιτικής που αφαιρεί τα δικαιώματά μας.

Η ΠΔΟΓ αγωνίζεται, από τη γέννησή της, για ειρήνη, δικαιοσύνη, εργασιακά, δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα που είναι τα προαπαιτούμενα ώστε οι γυναίκες να κατακτήσουν την χειραφέτηση και την ισοτιμία τους.

Η ΠΔΟΓ σταθερά δίνει τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα και πιστεύει ότι ο καπιταλισμός δεν διορθώνεται. Σταθερός στόχος μας είναι να ανατρέψουμε αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα με τους κοινούς μας αγώνες με το εργατικό ταξικό κίνημα.

Οι στόχοι της ΠΔΟΓ και οι προτεραιότητές της για τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών είναι:

Σταθερή, μόνιμη εργασία με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Δημόσια, κοινωνική ασφάλιση για όλους, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συντάξεις στα 55 χρόνια ηλικίας για τις γυναίκες και στα 50 γι' αυτές που εργάζονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Δημόσιο, δωρεάν σύστημα Παιδείας, Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας.

Αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της Μητρότητας με τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών και νηπιαγωγείων για όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων.

Προστασία των δικαιωμάτων των αγροτισσών δεδομένου ότι η ποιοτική εξασφάλιση των τροφίμων έτσι μόνο είναι εγγυημένη. Διασφάλιση των σωστών μεθόδων παραγωγής στην ύπαιθρο με εκπαίδευση, επάρκεια τροφίμων ώστε να εξαλειφθούν τα προβλήματα της πείνας τόσο στην πόλη όσο και στην ύπαιθρο.

Πρόσβαση των αγροτισσών στην καλλιέργεια, στο πόσιμο νερό, στη δυνατότητα να δικαιούνται κρατικές πιστώσεις.

Αδιαπραγμάτευτη είναι η απόφασή μας να μην πληρώσουν οι γυναίκες την οικονομική κρίση, αλλά αυτοί που την δημιούργησαν, οι καπιταλιστές.

Μονόδρομος για μας είναι η αντίστασή μας και οι αγώνες μας.