Βαρβαρότητα στη μητρόπολη του καπιταλισμού
Σάββατο 9 Γενάρη 2010

Παπαγεωργίου Βασίλης

Περίπου 6 εκατομμύρια Αμερικανοί, περίπου ένας στους 50, κατορθώνουν να επιβιώσουν με εισόδημα μόλις 100 έως 200 δολαρίων και αυτά σε κουπόνια τροφίμων, σύμφωνα με ανάλυση των στατιστικών πολιτειακών στοιχείων που δημοσίευσε η εφημερίδα «New York Times». Κατά 50% έχει αυξηθεί την τελευταία διετία ο αριθμός των ανθρώπων που είναι άνεργοι και δεν έχουν κανενός είδος εισόδημα - επίδομα πρόνοιας, ταμείο ανεργίας, συνταξιοδοτικά πλεονεκτήματα, επίδομα παιδιών ή αναπηρίας.

Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τις τελευταίες ημέρες τη ζωή τους εξαιτίας του ψύχους που έπληξε και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα ψύχος που απείλησε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων που έχουν ήδη συντριβεί από το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης, της μαζικής ανεργίας, της συνεχώς αυξανόμενης φτώχειας. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που ξεψύχησαν από τις χαμηλές θερμοκρασίες ήταν άστεγοι. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς τα καταφύγια αστέγων είναι υπερπλήρη και διώχνουν ανθρώπους, ενώ οι κοινότητες αδυνατούν να παρέχουν ένα ζεστό μέρος στη συνεχώς αυξανόμενη στρατιά των αστέγων.

Ο εφιάλτης του «αμερικανικού ονείρου» γίνεται ακόμη πιο τρομακτικός εάν κανείς αναλογιστεί ότι μεγάλα πολυκαταστήματα και εταιρείες όπως το «H&M» το «Wal Mart» και άλλα, σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, όπου το ένα τρίτο πλήττεται από τη φτώχεια, καταστρέφουν τα αφόρετα ρούχα που τους περισσεύουν πριν τα πετάξουν στα σκουπίδια, έτσι ώστε να μην τα φορέσει ή τα πουλήσει κανείς, όπως αναφέρουν οι «New York Times». Οι άστεγοι είναι οι πιο κατάλληλοι να επιβεβαιώσουν το γεγονός καθώς ψάχνουν στις πυραμίδες από ρούχα για να βρουν αυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να μπορέσουν να τα φορέσουν ώστε να αντιμετωπίσουν το ψύχος, δίχως κανένα αποτέλεσμα.

Πάντως η εταιρεία «H&M» που εδρεύει στη Σουηδία, στην ηλεκτρονική της σελίδα προβάλλει τη μείωση του μεγέθους των ετικετών ως πρακτική της «H&M», για να εξοικονομηθεί ενέργεια στο πλαίσιο του «κοινωνικού προφίλ» της εταιρείας...