ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Αγώνας μέχρι εσχάτων παρά το όργιο καταστολής
Σάββατο 9 Γενάρη 2010

Για άλλη μια φορά οι λαϊκές δυνάμεις διαδήλωσαν στους δρόμους
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Ξανά στους δρόμους του αγώνα ο λαός της Ονδούρας που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Μετώπου ενάντια στο πραξικόπημα και συμμετείχε στις διαδηλώσεις ακριβώς 20 ημέρες πριν την ορκωμοσία του παρανόμως εκλεγμένου Προέδρου Πορφίριο Λόμπο, ενάντια στην προσπάθεια νομιμοποίησης του πραξικοπήματος, υπέρ της αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης, ενάντια στην πρόθεση του Κογκρέσου να συζητήσει εντός των ημερών την οριστική απομάκρυνση της χώρας από την ALBA και απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό της καταστολής και των πολύ σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Τεγκουσιγκάλπα όσο και στο Σαν Πέδρο Σούλα ήταν τεράστιες σε όγκο και εξαιρετικά οργανωμένες, αποτελούν δε την πιο ισχυρή ένδειξη ότι παρά το όργιο δολοφονικής καταστολής ο λαός συνεχίζει να μάχεται. Παράλληλα, όπως δήλωσε στην «Πρένσα Λατίνα» ο Ραφαέλ Αλεγκρία, ηγετικό στέλεχος του Μετώπου, οι διαδηλώσεις αποτελούν συνέχεια του αγώνα που θα συνεχιστεί μέχρι την επίτευξη του στόχου της σύστασης Συντακτικής Συνέλευσης για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας.

Οι διαδηλώσεις του Μετώπου συνέπεσαν με μία ακόμη προσπάθεια νομιμοποίησης του πραξικοπήματος. Ο γενικός εισαγγελέας Λουίς Ρουμπί απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για «κατάχρηση εξουσίας» - μεταξύ αυτών ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Ρομέο Βάσκες Βελάσκες, ο επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας, Βενάνσιο Σερβάντες, του Πολεμικού Ναυτικού Λουίς Χαβιέρ Πρίνσε - που σχετίζονται με το πραξικόπημα, όπως «κατάχρηση εξουσίας». Επί της ουσίας, ο Γενικός Εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες αλλά παρέπεμψε το ζήτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο που θα εξετάσει τις κατηγορίες και θα τοποθετεί...

Οχι τυχαία η κίνηση του εισαγγελέα συνέπεσε με την αποχώρηση του απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Γκρεγκ Κέλι, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Ονδούρα με στόχο την πίεση προς το πραξικοπηματικό καθεστώς να προχωρήσει σε «κινήσεις που συνάδουν με τη συμφωνία», αυτή που υποτίθεται επιτεύχθηκε τον περασμένο Οκτώβρη και προβλέπει σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες νομιμοποίησης της κυβέρνησης του Πορφίριο Λόμπο, συνεπώς και του πραξικοπήματος.

Εντούτοις, καθώς φαίνεται, οι πιέσεις πρέπει να έπεσαν στο κενό καθώς ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών Ρομπέρτο Μιτσελέτι δήλωσε για άλλη μία φορά ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί πριν τις 15 Ιανουαρίου ενώ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον πρόσφερε «εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια» προς την Ονδούρα εάν παραιτηθεί.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια που βρίσκεται ακόμη στην πρεσβεία της Βραζιλίας απέρριψε τις κινήσεις των ΗΠΑ αλλά και του Γενικού Εισαγγελέα, τονίζοντας ότι πρόκειται για τεχνάσματα.

Οσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην πυρά παραδόθηκε από ομάδα αγνώστων μασκοφόρων ο ραδιοφωνικός σταθμός της ιθαγένικης κοινότητας των Γκαριφούνα, Φαλούμα Μπιμέτου, για την αντιχουντική του στάση. Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες για μαζικές δολοφονίες αγροτών και για απειλές για λουτρό αίματος στις πόλεις Τρουχίγιο και Τοκόα στην επαρχία Κολόν καθώς στρατός και αστυνομία ετοιμάζονται να τις εκκενώσουν διά της βίας. Πρόκειται για περιοχές όπου οι αγρότες έχουν καταλάβει εκτάσεις που κρίθηκαν από την κυβέρνηση Σελάγια δημόσιες, ενάντια στους ισχυρισμούς μεγαλοτσιφλικάδων.

Τέλος, η υπουργός Οικονομικών Γκαμπριέλα Νούνιες, δήλωσε σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Τριμπούνα» ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα πληρωμής των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για το μήνα Γενάρη...