ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΒΡΟΣ
Μαθητές και διευθυντές σχολείων καλούνται μαζικά σε απολογία

Το γεγονός καταγγέλλουν οι Οργανώσεις Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Τετάρτη 13 Γενάρη 2010

Από παλιότερες μαθητικές κινητοποιήσεις
Την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων επιχειρεί η Εισαγγελία του Βόρειου Εβρου, διατάσσοντας μαζικές ανακρίσεις μαθητών και αναθέτοντας ρόλο καταδότη στους διευθυντές των σχολείων. Στο πλαίσιο της επιχείρησης τρομοκράτησης των νέων που αμφισβητούν την αντιεκπαιδευτική πολιτική, η Εισαγγελία Β. Εβρου ανέθεσε στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας να πραγματοποιήσει ανακρίσεις μαθητών, και διευθυντών σχολείων για τις κινητοποιήσεις που έγιναν το περασμένο φθινόπωρο στα 8 σχολεία της περιοχής. Στο πλευρό μαθητών και εκπαιδευτικών από το Γυμνάσιο και Λύκειο της Νέας Βύσσας που πρώτοι κλήθηκαν να παρουσιαστούν στην Αστυνομική Διεύθυνση χθες το απόγευμα, βρέθηκαν μέλη και στελέχη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ από την περιοχή του Βόρειου Εβρου. Με τη δυναμική τους παρουσία δήλωσαν την αντίθεσή τους στην ποινικοποίηση των αγώνων των μαθητών, απαίτησαν να σταματήσουν τώρα οι προσαγωγές στις ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές και ξεκαθάρισαν ότι η τρομοκρατία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές δε θα περάσει.

Σήμερα στις 10 το πρωί θα πραγματοποιήσουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμαρχο Ν. Βύσσας.

Την επιχείρηση τρομοκράτησης καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Β' ΕΛΜΕ Εβρου και σημειώνει πως τέτοιες ενέργειες οφείλουν να καταδικαστούν από κάθε προοδευτικό και σκεπτόμενο άνθρωπο. Απαιτεί να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια επέμβασης και ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Εργαζόμενοι και νεολαία να αντιπαλέψουν αυτήν την πολιτική

Η Αχτιδική Επιτροπή Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Βόρειου Εβρου της ΚΝΕ, με ανακοίνωσή τους, σημειώνουν ότι «στόχος της απαράδεκτης αυτής ενέργειας είναι να ενοχοποιήσει τους αγώνες του μαθητικού κινήματος και να τρομοκρατήσει τους μαθητές, έτσι ώστε με "σκυμμένο" το κεφάλι, χωρίς διαμαρτυρίες, να αποδέχονται την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Η ενέργεια αυτή δείχνει ακόμα πόσο φοβούνται τους αγώνες του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας μας». Τονίζουν πως σήμερα, «μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς είναι ανάγκη να αγανακτήσουν, με την αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζεται στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης τις τελευταίες δεκαετίες από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Να αγανακτήσουν και να αντιπαλέψουν την πολιτική που:

Παραδίδει την Παιδεία όλων των βαθμίδων στους νόμους της αγοράς και υποβαθμίζει τη μορφωτική της αποστολή στη διά βίου κατάρτιση.

Ροκανίζει καθημερινά ό,τι απέμεινε από το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της, την εμπορευματοποιεί και συνεχώς τροφοδοτεί την Λερναία Υδρα της παραπαιδείας που κατατρώγει κυριολεκτικά το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών.

Εξοντώνει τους μαθητές στο "μαγγανοπήγαδο" σπίτι - σχολείο - φροντιστήριο, για την απόκτηση αποσπασματικών, ασυνάρτητων και πολλές φορές "περιττών" γνώσεων. Με τη χρόνια υποχρηματοδότηση έχει δημιουργήσει τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλιστικά μέσα».

Οι Οργανώσεις Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προτρέπουν το λαό να κάνει την αγανάκτηση αγώνα και μαζί μαθητές, φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικοί να απαιτήσουν την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, να διεκδικήσουν: Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης και της έμμεσης ιδιωτικοποίησης της δημόσιας. Θέσπιση δίχρονης προσχολικής αγωγής μέσα από κρατικό δίκτυο παιδικών κέντρων. Καθιέρωση Ενιαίου και 12χρονου σχολείου γενικής εκπαίδευσης. Οικοδόμηση Ειδικών Επαγγελματικών Σχολών ενταγμένων στο εκπαιδευτικό σύστημα με κατάργηση των ιδρυμάτων κατάρτισης ΙΕΚ, ΚΕΚ κλπ. Αναδιαμόρφωση μιας αληθινά Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα παρέχει πλήρη επιστημονική επάρκεια και επαγγελματική ικανότητα στους απόφοιτους. 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης. Την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που ψήφισε το 1999 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διατήρησε σε ισχύ η κυβέρνηση της ΝΔ, και εφαρμόζει και πάλι το ΠΑΣΟΚ, Πράξη με την οποία οδηγούνται σε μαθητοδικεία εκατοντάδες μαθητές σε όλη τη χώρα. Την αποτροπή των σχεδίων της κυβέρνησης να «αποκεντρώσει», με το σχέδιο «Καλλικράτης», τις ευθύνες της για τη λειτουργία της εκπαίδευσης και να τις φορτώσει αποκλειστικά στις πλάτες των δήμων.