ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ψήνουν βαθιές ανατροπές

Μία μετά την άλλη σκάνε οι προτάσεις - βόμβα στα θεμέλια της Κοινωνικής Ασφάλισης

Τετάρτη 13 Γενάρη 2010

Οσο προχωρά ο στημένος διάλογος για το Ασφαλιστικό τόσο γίνεται πιο φανερό το αντιδραστικό και αντεργατικό περιεχόμενο της παρέμβασης που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ετσι στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής που έχει συσταθεί από την κυβέρνηση και τους «κοινωνικούς εταίρους», στο τραπέζι «έπεσε» σχέδιο για επιβολή φόρου για την κοινωνική ασφάλιση που θα επιβαρύνει είτε τα εισοδήματα, είτε το ΦΠΑ καταναλωτικών προϊόντων, είτε και τα δύο μαζί, η εισαγωγή «κεφαλαιοποιητικού συστήματος» στην κύρια και επικουρική σύνταξη, η δημιουργία ενιαίου καθεστώτος απονομής συντάξεων σε «νέους» και παλιούς ασφαλισμένους, αλλά και κοινοί όροι μεταξύ όλων των Ταμείων, που θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση συντάξεων και παροχών. Επιπλέον ο εργαζόμενος τον οποίο ο εργοδότης δεν ασφαλίζει καθίσταται υπόλογος και θα τιμωρείται, καθώς εάν μετά από εύλογο χρόνο δεν έχει καταγγείλει το γεγονός, ο χρόνος εργασίας του δε θα αναγνωρίζεται ασφαλιστικά!

Τα παραπάνω εισηγήθηκαν μέλη της Επιτροπής που έχουν οριστεί εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί του υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου ότι δεσμεύεται μόνο από τις δικές του εισηγήσεις, είναι άλλος ένας ελιγμός. Πολύ περισσότερο, που όλες αυτές οι προτάσεις, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία «επιστημονική ανάπτυξη» των βασικών θέσεων του υπουργείου που παρουσιάστηκαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής.

Σύμφωνα με την εισήγηση που παρουσίασε η καθηγήτρια Π. Παπαρρηγοπούλου - η οποία έχει οριστεί μέλος της Επιτροπής εκ μέρους της πολιτείας -, για τη χρηματοδότηση του συστήματος, προτείνεται:

Ολα τα παραπάνω στοιχειοθετούν για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει συνολικές και δομικές ανατροπές στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Η «επιστράτευση» των «ειδικών» δεν μπορεί να κρύψει ότι ο εμπνευστής και οργανωτής του στρατηγικού αυτού σχεδίου είναι η ίδια η κυβέρνηση. Ο «διάλογος» στήθηκε μόνο για το θεαθήναι. Οι παρεμβάσεις έχουν προαποφασιστεί. Το ίδιο δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τους εκπροσώπους της η ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία μπροστά σε αυτό τον ορυμαγδό στο ασφαλιστικό «ποιεί την νήσσα». Οι προτάσεις που παρουσίασε χτες για τη χρηματοδότηση, δεν έχουν καμία αξία, πολύ περισσότερο, που ακόμα και η πρόταση της κυβέρνησης για την επιβολή νέου φόρου, δεν απορρίπτεται, αλλά η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι «θα μπορούσε να συζητηθεί η επιβολή ενός παρόμοιου φόρου εισοδήματος μετά την παρέλευση της σημερινής υφεσιακής περιόδου...»!

Προκλητικός αποπροσανατολισμός

Την οργή των εργαζομένων προκαλεί και η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί ως δήθεν υπέρμαχος της περιουσίας των Ταμείων, την ώρα που διαλύει τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.

Χτες ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε να διεκδικεί για λογαριασμό του ΙΚΑ 100 εκατομμύρια ευρώ από τον ΟΤΕ, τα οποία ισχυρίζεται ότι προκύπτουν από παλιότερα πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου». Κρύβει όμως ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει αντίστοιχα προγράμματα ως κυβέρνηση και συνεχίζει και σήμερα να ασκεί την ίδια πολιτική, που αφενός επεκτείνει τις ελαστικές μορφές εργασίας και αφετέρου επιβαρύνει παραπέρα τα Ταμεία.