ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επικοινωνιακοί ελιγμοί με τη φορομπηχτική τροπολογία

Την επαναφορά της άμεσα με τη μορφή νομοσχεδίου, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών

Πέμπτη 14 Γενάρη 2010

Οι ελιγμοί της κυβέρνησης είναι μέρος της στρατηγικής για να περάσουν τα νέα μέτρα στο σύνολό τους. Καμιά ανοχή δεν πρέπει να δείξουν οι εργαζόμενοι και το ταξικό τους κίνημα
Τακτικό κυβερνητικό ελιγμό που υπηρετεί τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων αποτελεί η χτεσινή προσωρινή απόσυρση της φορομπηχτικής τροπολογίας που προέβλεπε την αύξηση των φόρων στα ποτά και τα τσιγάρα και την επαναφορά του φόρου γονικής παροχής. Η τροπολογία θα επανέλθει σε λίγες μέρες σαν χωριστό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το ΚΚΕ είχε από την πρώτη στιγμή απαιτήσει την οριστική απόσυρση της αντιλαϊκής τροπολογίας.

Της απόσυρσης προηγήθηκε ένα προκλητικό για το λαό και δημαγωγικό παιχνίδι εντυπώσεων κατά τη συνεδρίαση του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και στο κόμμα μοιράστηκαν τους ρόλους των «καλών βουλευτών» και του «κακού υπουργού Οικονομικών», σε μία προσπάθεια να εμφανιστεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ως ο ελεγκτής της κυβέρνησης, που της υπαγορεύει δήθεν φιλολαϊκές «διορθώσεις» στο έργο της.

Μετά τη συζήτηση που έγινε, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την απόσυρση της τροπολογίας. Ο ελιγμός αυτός σε τίποτα δεν αλλάζει την ουσία, αφού θα επανέλθει στη Βουλή τις αμέσως επόμενες μέρες με τις ίδιες φορομπηχτικές διατάξεις που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα, κυρίως μέσα από την αύξηση των έμμεσων φόρων.

Υπενθυμίζεται ότι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα νομοσχέδιο συζητείται σε μία συνεδρίαση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και ψηφίζεται σε μία συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής. Νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έχει να περάσει στη Βουλή από το 1993.

Ελεγχόμενες αντιδράσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του ΚΤΕ η Β. Παπανδρέου είπε ότι δεν υπάρχει λειτουργία της κυβέρνησης που να ανταποκρίνεται στις «έκτακτες συνθήκες» και ανέφερε ότι καλή είναι «η διαβούλευση», αλλά οδηγεί σε απραξία, ασυνεννοησία και σύγχυση. Από την πλευρά του, ο Γ. Φλωρίδης είπε για τους υπουργούς ότι «δεν έχετε εξηγήσει στον κόσμο αν περνάει διαδρομή λιτότητας και δεν έχετε συμμαχίες».

Απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών, η Σ. Γιαννακά είπε ότι «κάθε φορά που σας φοβίζει ο Παπουτσής και η Μπιρμπίλη μην κάνετε πίσω γιατί σας κάνει κακό», ενώ η Ε. Τσουρή παρατήρησε ότι εάν αυτά συνέβαιναν έξι μήνες πριν δε θα ήταν ίδιες οι δημοσκοπήσεις.

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα μπορούσε να φέρει την τροπολογία τον Απρίλη και να επιβάλει φόρους αναδρομικά. Για τη διαδικασία της κατάθεσής της στο άσχετο νομοσχέδιο για τα δάση, επικαλέστηκε την απειρία του περί τα κοινοβουλευτικά, λέγοντας ότι δεν ήξερε καν τη διαδικασία και τον συμβούλευσαν υπηρεσιακοί παράγοντες.

Τους κυβερνητικούς ελιγμούς διευκολύνει η άσφαιρη «κριτική» της ΝΔ, η οποία επικεντρώνεται στη διαδικασία, συμφωνώντας επί της ουσίας με το περιεχόμενο των μέτρων που παίρνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι και χτες, ο σχολιασμός της ΝΔ στάθηκε στις «κυβερνητικές παλινωδίες του ΠΑΣΟΚ» που συνεχίζονται, με το περιεχόμενο της τροπολογίας να μένει στο απυρόβλητο.

Ο ρόλος των καπνοβιομηχάνων

Μια ακόμα διάσταση του κυβερνητικού ελιγμού δίνουν και οι πληροφορίες ότι οι καπνοβιομήχανοι διαμαρτυρήθηκαν για τον τρόπο που προβλεπόταν η εφαρμογή της αύξησης στον έμμεσο φόρο των τσιγάρων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, η αύξηση στους ειδικούς φόρους καπνού κατά 20% θα ανέβαζε την τελική τιμή στο περίπτερο (πλέον ζητούμενη τιμή) από 3,2 ευρώ στα 3,61 ευρώ.

Τους υπολογισμούς αυτούς αμφισβήτησαν από την πρώτη στιγμή οι καπνοβιομήχανοι, οι οποίοι υποστήριξαν την άποψη ότι μια τέτοια αύξηση στον έμμεσο φόρο με ταυτόχρονη διατήρηση των σημερινών περιθωρίων κέρδους για βιομηχάνους, εμπόρους και περιπτερούχους, θα εκτίνασσε την τελική τιμή στα 5,4 ευρώ.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και συνεννόησης με τους καπνοβιομήχανους, προκειμένου να βρεθεί «νέος» τρόπος για την επιβολή του φορο-χαρατσιού, χωρίς οι νέες τιμές να «διώξουν» τους καπνιστές από τα τσιγάρα των 3 ευρώ σε φτηνότερα.

Στη σημερινή τιμή (3,2 ευρώ) οι συνολικοί φόροι (ειδικοί και ΦΠΑ) φτάνουν σε 2,35 ευρώ, με το περιθώριο κέρδους των βιομηχάνων να διαμορφώνεται σε 0,51 ευρώ στο πακέτο, και του εμπορικού κυκλώματος σε 0,34 ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαράδεκτη διαδικασία και βολική αντιπαράθεση (2015-08-15 00:00:00.0)
Πέρασε η τροπολογία που υπαγόρευσαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες στα ΜΜΕ (2014-08-07 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί ο φόρος για τα τσιγάρα (2006-09-12 00:00:00.0)
Καμπανάκι για την απλή αναλογική (2005-09-18 00:00:00.0)
Ο «ανταγωνισμός» (2001-07-19 00:00:00.0)
Τα εισαγόμενα τσιγάρα εκτοπίζουν τα ελληνικά (1995-02-05 00:00:00.0)