ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ξεκινούν δυναμικές κινητοποιήσεις
Πέμπτη 14 Γενάρη 2010

Αποψη από το αγροτικό μπλόκο της Νίκαιας το Γενάρη του 2009
Σε αγωνιστική ετοιμότητα είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες όλης της χώρας, που, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ για πανελλαδική κινητοποίηση, βγαίνουν στους δρόμους της πάλης κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τους ξεκληρίζει. Με τις κινητοποιήσεις τους θα προβάλλουν τα αιτήματά τους για άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους, δίνοντας, ταυτόχρονα, προοπτική στον αγώνα, διεκδικώντας μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας, την ερχόμενη Δευτέρα 18 Γενάρη, θα στήσουν δυναμικό και μαζικό μπλόκο, με τα τρακτέρ τους, στον κόμβο της Νίκαιας, μετά από αποφάσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων. Για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης, όλες αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται συσκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις στις επαρχίες και τα χωριά.

Στο Νομό Καρδίτσας, ήδη σε πολλά χωριά οι αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ στις πλατείες, ενώ καθημερινά πραγματοποιούνται μαζικές συσκέψεις για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης.

Στο Νομό Λάρισας, σε σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών της επαρχίας Ελασσόνας, που έγινε στην Τσαριτσάνη, αναδείχτηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που θα διευρυνθεί και η οποία θα πάρει μέτρα για την οργάνωση της κινητοποίησης που θα γίνει τις επόμενες μέρες. Επαρχιακές συσκέψεις αναμενόταν να γίνουν χτες το βράδυ στα Φάρσαλα και στην Αγιά.

Σήμερα, οι σταφυλοπαραγωγοί του Τυρνάβου θα βγουν με τα τρακτέρ τους στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με άμεσο αίτημα την καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις βροχοπτώσεις και άλλες αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Στο Νομό Τρικάλων, σε σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών 9 χωριών του Δήμου Φαρκαδόνας, αποφασίστηκε η συμμετοχή με τα τρακτέρ στο μπλόκο της Νίκαιας. Σύσκεψη για να παρθούν αποφάσεις για την κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα και στο Μεγαλοχώρι.

Σε άλλες πόλεις

Επίσης για τις επόμενες μέρες, μέχρι στιγμής, έχουν αποφασιστεί:

Υπενθυμίζεται ότι αγροτικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας σε Αρτα και Χανιά, ενώ στη Χαλκιδική οι αγρότες παρέμειναν και χτες στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανιών.

Οξύνονται τα προβλήματα

Η νέα όξυνση των προβλημάτων της είναι «το πρώτο αίτιο» που βγάζει την αγροτιά στο δρόμο. Στη χρονιά που πέρασε - η τρίτη από την έναρξη εφαρμογής της «νέας» ΚΑΠ - οι μικρομεσαίοι αγρότες είδαν το, ήδη πενιχρό, εισόδημά τους να μειώνεται κι άλλο, καθώς:

Ακόμα χειρότερη θα είναι η φετινή χρονιά καθώς, στο πλαίσιο του λεγόμενου «ελέγχου υγείας» της ΚΑΠ, προβλέπεται: Κόψιμο της ενιαίας ενίσχυσης από τους φτωχούς αγρότες που παίρνουν μέχρι 400 ευρώ ή καλλιεργούν μέχρι τέσσερα στρέμματα, αύξηση της παρακράτησης, από 5% σε 7%, σε όσους παίρνουν επιδοτήσεις πάνω από 5.000 ευρώ το χρόνο, μείωση κατά 50% της επιδότησης των καπνοπαραγωγών, κατάργηση της συνδεδεμένης με την παραγωγή επιδότησης και για τα προϊόντα που υπάρχει ακόμα, περιφερειοποίηση της επιδότησης, που θα μετατραπεί σε «πενιχρό επίδομα».

Ιδιαίτερα, με το διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη», που κάνουν η ΕΕ και η κυβέρνηση, επιχειρείται το μαζικότερο, γρηγορότερο και αγριότερο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, για να περάσει η γη, η παραγωγή και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων σε ακόμα λιγότερα χέρια.

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα που προβάλλουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, μεταξύ των άλλων, είναι: