ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επίθεση, εκβιασμοί και απειλές στο λαό

Το σύνολο των αντιλαϊκών σχεδιασμών επανέλαβε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός, αναπαράγοντας τον πυρήνα της αντιδραστικής προπαγάνδας που συνοδεύει τα ταξικά μέτρα

Πέμπτη 14 Γενάρη 2010

Ενας μόνο τρόπος υπάρχει για να πέσει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και το λαό: Η ενίσχυση του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, το δυνάμωμα των ταξικών αγώνων
Την αντιλαϊκή αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πάρει «σκληρά και αυστηρά μέτρα» στο Ασφαλιστικό, στη φορολογία, στην Παιδεία, συνδυασμένα με «έκτακτα εισπρακτικά μέτρα» και την επιβολή έμμεσων φόρων, επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά χτες ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου - πολύωρο επικοινωνιακό σόου - που παραχώρησε για τις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν είναι ώρα για μερεμέτια, χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα», τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός προτάσσοντας σαν επιτακτική ανάγκη την προώθηση νέου γύρου καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που θα πλήξουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, θα ξεζουμίσουν το λαϊκό εισόδημα και θα θωρακίσουν ακόμα περισσότερο το αστικό πολιτικό σύστημα, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξής του να αποδώσει τη λήψη των σκληρών αντεργατικών μέτρων και των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες στην προσπάθεια κάλυψης των «δημοσιονομικών ελλειμμάτων», σαν το αντίδοτο δήθεν για την καταπολέμηση της «σπατάλης», της «διαφθοράς» και «των πελατειακών σχέσεων», όπως ισχυρίστηκε, σε μια επιχείρηση να δικαιώσει τη λογική του «ευρωμονόδρομου» που ακολουθεί με συνέπεια η κυβέρνησή του.

Ο Γ. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας τις «μεγάλες τομές και ανατροπές» που θα προωθήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, έδωσε τη στρατηγική κατεύθυνση για την εφαρμογή μέχρι κεραίας του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, που είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Πρόκειται για βαθιά ταξικά μέτρα, που έρχονται να ενισχύσουν την «ανταγωνιστικότητα» και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, καλώντας μάλιστα τα λαϊκά στρώματα να υποταχθούν και να «συνδράμουν» στην «εθνική προσπάθεια»!

Βέβαια, την ίδια στιγμή, απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ» γιατί δε φορολογεί το μεγάλο κεφάλαιο και δεν παίρνει πίσω τα 28 δισ. που δόθηκαν από τα κρατικά ταμεία στις τράπεζες για να μειώσει τα ελλείμματα, φρόντισε να τους εξαιρέσει από το «πατριωτικό καθήκον», ισχυριζόμενος ότι «πλήρωσαν» το μερίδιό τους με το «ένα δισ.» που έδωσαν για το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης»!

Σαρωτικές ανατροπές

Αναπτύσσοντας το σύνολο του αντιδραστικού πλαισίου της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τους επόμενους μήνες «θα επιταχύνει το έργο της» με αιχμή:

-- «Το νέο φορολογικό σύστημα». Ανακοίνωσε την επίσπευση της κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στα τέλη Γενάρη - αρχές Φλεβάρη που θα σημάνει νέα βάρη για τα λαϊκά στρώματα. Υπεραμύνθηκε της επιβολής έμμεσων φόρων (ποτά, τσιγάρα, γονικές παροχές) ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για την αύξηση του ΦΠΑ ή την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή.

-- «Τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού». Ανακοίνωσε ότι μέσα στον Απρίλη θα κατατεθούν οι τελικές προτάσεις του «διαλόγου», με τα πρώτα δείγματα γραφής να σηματοδοτούν νέα βάρη για τους ασφαλισμένους, υποβάθμιση των παροχών, ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό των κρατικών και εργοδοτικών εισφορών.

-- «Το νέο εκλογικό νόμο». Ερχεται να ενισχύσει το δικομματικό μοντέλο εναλλαγής στην εξουσία και να αλλοιώσει ακόμα περαιτέρω τη λαϊκή βούληση, αφού, όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, θα είναι «στο μέτρο του δυνατού αναλογικός, αλλά θα δίνει βιώσιμες κυβερνήσεις».

-- «Τη διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους με το σχέδιο "Καλλικράτης"». Θα μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε «ισχυρό παράγοντα» για την επιβολή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που θα νομοθετεί η κεντρική πολιτική εξουσία.

-- «Την επίσπευση των διαδικασιών για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και το ΕΣΠΑ (κοινοτικές επιδοτήσεις)». Με στόχο την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων με «ζεστό» χρήμα.

Την ίδια στιγμή που παρουσίαζε πλήθος μέτρων που θίγουν κάθε πτυχή της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να πάρουμε σκληρά και αυστηρά μέτρα στην οικονομία, στο Ασφαλιστικό, στη φορολογία, στην Παιδεία», ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εκβιάσει και να τρομοκρατήσει το λαϊκό κίνημα και όσους επιχειρήσουν να αντισταθούν στα μέτρα.

Εκανε σκόπιμα αόριστα λόγο για «παρασιτικά κατεστημένα που καθηλώνουν την πρόοδο», φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί για το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, του οποίου η κυβέρνηση προωθεί το ξεθεμέλιωμα, ότι «υπάρχουν αντιδράσεις και αντιστάσεις επειδή ταρακουνιούνται συμφέροντα»!

Με το ίδιο προκλητικό ύφος υποστήριξε ότι «οι πολίτες είναι ώριμοι πλέον να δεχθούν τις ανατροπές που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας» και δείχνοντας την αντιλαϊκή πυγμή της κυβέρνησης ανέφερε: «Θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι δε θα κάνουμε πίσω (...). Θα έχουμε αντίσταση από μέρους της κοινωνίας αλλά οι ανατροπές και τα μέτρα είναι θέμα εθνικής προτεραιότητας και σταθεροποίησης της οικονομίας»!

Μήνυμα σε ΕΕ και κεφάλαιο

Ο πρωθυπουργός φρόντισε στη συνέντευξή του να επαναλάβει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ και τις άλλες καπιταλιστικές αγορές, τονίζοντας ότι όλα τα μέτρα που θα προωθήσει η κυβέρνηση θα συμπεριλαμβάνονται στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» (αναμένεται να εγκριθεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο), ενώ παρουσίασε σαν εχέγγυο και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δήλωσε «σίγουρος» για την αποδοχή από τους Ευρωπαίους εταίρους» του «Προγράμματος Σταθερότητας», τονίζοντας ότι «αν δεν είχαμε σχέδιο θα μας υπαγόρευαν τις αλλαγές αφού είμαστε ήδη σε καθεστώς επιτήρησης», φανερώνοντας ότι ο πυρήνας του κυβερνητικού προγράμματος είναι σύμφωνος με τις απαιτήσεις της ΕΕ.

Ακριβώς σ' αυτή τη λογική τόνισε ότι κινείται και η απόφαση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη «δημοσιονομική προσαρμογή σε τρία χρόνια αντί τέσσερα», επειδή, όπως υποστήριξε, «είναι απαραίτητο να απελευθερώσουμε τη χώρα από τα βάρη, αλλά και να δοθεί στο εξωτερικό το μήνυμα της αποφασιστικότητας». Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι δεν τίθεται θέμα προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ, ούτε εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.

Τάχτηκε υπέρ της λήψης «έκτακτων εισπρακτικών μέτρων» με τις αυξήσεις σε ποτά, τσιγάρα και τις γονικές παροχές, επικαλούμενος την «καμένη γη» που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ. «Η κατάσταση είναι για κλάματα», είπε για να δικαιολογήσει τη νέα φοροεπιδρομή, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι τα «πρόσθετα μέτρα θα έχουν πολλαπλό όφελος».

Για την αύξηση του ΦΠΑ υποστήριξε ότι «δεν έχω δεχτεί σχετική εισήγηση», αλλά άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο μέσω της διαβούλευσης για το «φορολογικό» σημειώνοντας: «Δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Ολα θα συνυπολογιστούν για να δούμε το τελικό αποτέλεσμα».

Αναφερόμενος στις αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις στο δημόσιο τομέα, υποστήριξε ότι ισχύουν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν απάντησε αν αυτές θα είναι στα - ούτως ή άλλως ισχνά - όρια του πληθωρισμού που σήμερα «τρέχει» με 2,6%, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει «πάγωμα» των αυξήσεων σε μισθούς, αποφεύγοντας ξανά να καθορίσει το μισθολογικό όριο.

Εμφάνισε προκλητικά σαν «αναδιανομή του πλούτου» το επίδομα πτωχοκομείου της κοινωνικής αλληλεγγύης των λίγων λεπτών του ευρώ τη μέρα, ενώ προκλητικά παρουσίασε σαν μέτρο για την αντιμετώπιση της ανεργίας την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών που καρπώνονται οι εργοδότες.

Ποντάρει στη δικομματική συναίνεση

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά να «στηρίξουν τις μεγάλες αλλαγές», τονίζοντας ότι χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική, ενώ θύμισε ότι ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είχαν βάλει πλάτη» και είχαν προσφέρει «πρόθυμα συναίνεση» πολλές φορές στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Ταυτόχρονα, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν υπάρχουν «διαφοροποιήσεις» στο επίπεδο της πολιτικής και όταν ληφθεί μια απόφαση οι βουλευτές θα στηρίξουν το κυβερνητικό έργο.

Σε μια προσπάθεια, βέβαια, να κρύψει την απόλυτη ταύτιση των εταίρων του δικομματισμού αντάλλαξε άσφαιρα πυρά με την ηγεσία της ΝΔ για το νομοσχέδιο με τους μετανάστες και την ελληνική ιθαγένεια, ενώ για να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, που θα εξετάσει τις «ποινικές ευθύνες» της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός, τέλος, δήλωσε έτοιμος να συναντήσει τον Τούρκο πρωθυπουργό, Τ. Ερντογάν, και να απαντήσει στην επιστολή του ώστε να ανοίξει ο δρόμος των διμερών επαφών, με ό,τι αυτό σηματοδοτεί για το αίτημα Ερντογάν να γίνει εφ' όλης της ύλης διάλογος επί των Ελληνοτουρκικών.