ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Απεργία σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Τώρα είναι ώρα μάχης! Φοιτητές και σπουδαστές έχουν αντικειμενικό συμφέρον να συνταχθούν με το ταξικό εργατικό κίνημα και να πουν ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ, τόνισε η Γραμματεία του ΜΑΣ στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Παρασκευή 15 Γενάρη 2010

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Στις 10 Φλεβάρη απεργούμε όλοι. Κανένας εργαζόμενος σπουδαστής/φοιτητής δεν πάει στη δουλειά του. Κανείς δεν πάει στην πρακτική του. Κανείς δεν πάει στη σχολή του. Κλείνουμε τις σχολές. Πυκνώνουμε τις γραμμές του ΠΑΜΕ. Αυτή η απεργία να είναι ακόμη πιο πετυχημένη από την προηγούμενη.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε η Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), καλώντας την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης, την πλειοψηφία των αυριανών μισθωτών επιστημόνων να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα των σχολών τους, στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος όχι απλά για την απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και για την επιθετική διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Ηδη για το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί μια σειρά κινητοποιήσεων που θα κορυφωθούν στις 10 Φλεβάρη. Συγκεκριμένα: Το ΜΑΣ προχωράει από τις 19 μέχρι τις 21 Γενάρη σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα οργανωθεί σε κάθε σχολή, με θεματικές ενότητες την Παιδεία, την Ασφάλιση, την εργασία, την κρίση. «Θέλουμε να δείξουμε ότι οι φοιτητές και σπουδαστές ξέρουν πολύ καλά τι τους γίνεται, ότι μέσα στα ψευτοδιλήμματα που δημιουργούν τα ΜΜΕ - με σκοπό να πείσουν λαό και νεολαία να βάλουν νερό στο κρασί τους - υπάρχει κι άλλος δρόμος, αυτός της σύγκρουσης και της ανατροπής αυτής της πολιτικής», σημείωσε ο Δ. Βιτάλης. Ανακοινώθηκε ακόμα, πανελλαδική κινητοποίηση στις 4 Φλεβάρη, σε κάθε σχολή, που θα διοργανώσουν οι πάνω από 130 Επιτροπές Αγώνα, ενώ στόχος είναι να γίνει μέρα δράσης σε όλη την Ελλάδα και η ημέρα που θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία 36/05 στο ελληνικό δίκαιο με το ΠΔ που αναμένεται και ήδη βρίσκεται στο ΣτΕ.

«Η επίθεση του κεφαλαίου στο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, το ξεθεμελίωμα εργασιακών κατακτήσεων, δε θα μπορούσε να μην οδηγήσει σε προώθηση καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της εκπαίδευσης. Πάντα άλλωστε η Παιδεία ήταν συνδεδεμένη με την οικονομία, με την αγορά. Την αλήθεια αυτή επιβεβαιώνουν, πέρα από την ιστορική πείρα, και οι εξελίξεις που προωθεί η κυβέρνηση», υπογράμμισε εκ μέρους της Γραμματείας του ΜΑΣ ο Δημήτρης Βιτάλης και αναφέρθηκε στο προσχέδιο του υπουργείου για τη διά βίου μάθηση. «Το απορρίπτουμε. Ερχεται να ενισχύσει το φαύλο κύκλο ανεργία, ψευτοκατάρτιση, ψευτοδουλειά και πάλι ανεργία. Ανάγκη σήμερα είναι το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και δεν πάμε πίσω απ' αυτό. Απορρίπτουμε και συγκρουόμαστε με την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Απαιτούμε την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής λειτουργίας στην Παιδεία. Η μόρφωση πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου», τονίστηκε.

Σχετικά με τη συζήτηση που ανοίγουν πρυτάνεις ΑΕΙ, πρόεδροι ΤΕΙ, ΤΕΕ, ΕΕΤΕΜ γύρω από τα επαγγελματικά δικαιώματα των σπουδαστών των ΤΕΙ, το ΜΑΣ τη χαρακτήρισε υποκριτική, όπως υποκριτική είναι και η στάση «των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ που άλλα λένε στα ΑΕΙ, άλλα στα ΤΕΙ, καλλιεργούν το συντεχνιασμό, σπέρνουν αυταπάτες. Τη λύση στο πρόβλημα των ΤΕΙ δεν μπορούν να τη δώσουν αυτοί που με την πολιτική τους έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα», αλλά η «διεκδίκηση Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, με ενιαίο σκοπό την επιστημονική ειδίκευση και η δημιουργία συστήματος Δημόσιων και Δωρεάν Επαγγελματικών Σχολών με στόχο την υψηλού επιπέδου επαγγελματική ειδίκευση. Η άμεση αποσαφήνιση του αντικείμενου σπουδών των ΤΕΙ και ο ρόλος των αποφοίτων τους στην παραγωγή».

Το ΜΑΣ καλεί φοιτητές και σπουδαστές σε συστράτευση μέσα και έξω από τις σχολές και να διεκδικήσουν: