ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙOI ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγωνιστικά μπλόκα στην πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης
Κυριακή 17 Γενάρη 2010

Κλιμακώνονται, τη βδομάδα που αρχίζει αύριο, οι αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στην αρχή της περασμένης βδομάδας και συντονίζονται, σε πανελλαδικό επίπεδο, από την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ). Αύριο το μεσημέρι, τα τρακτέρ από τους νομούς της Θεσσαλίας θα φτάσουν στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης και θα στήσουν δυναμικό μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας. Αύριο επίσης και τις επόμενες μέρες θα στηθούν νέα μπλόκα και σε άλλες περιοχές της χώρας - στη Θράκη, στη Μακεδονία, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά Ελλάδα, στην Ηπειρο, στην Κρήτη, σε άλλα νησιά - καθώς η μικρομεσαία αγροτιά είναι αποφασισμένη να στήσει ένα μαζικό και ισχυρό αγωνιστικό μέτωπο κατά της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει, στο έπακρο, τα αγροτικά προβλήματα.

Συγκέντρωση αγροτών πραγματοποιούν σήμερα οι αγρότες του Εβρου, στα τελωνεία του νομού.

Την Τρίτη 19 Γενάρη, θα γίνουν αγροτικές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις στους νόμους της Πελοποννήσου. Αγωνιστικές αποφάσεις πάρθηκαν στην Ηλεία όπου τα τρακτέρ θα κατέβουν στις 11.30 πμ στον κόμβο της Φιλοθέης έξω από τον Πύργο, καθώς και στο Αίγιο θα συγκέντρωση στις 10 πμ έξω από την Παναιγιάλειο Ενωση. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες της Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας και Κορινθίας θα συγκεντρωθούν επί της εθνική οδού Κορίνθου - Τρίπολης στο κόμβο της Στέρνας, στις 12 το μεσημέρι. Επίσης συλλαλητήριο με τρακτέρ θα γίνει στην Εύβοια, στη θέση Παλιούρια. Την ίδια μέρα στη Ζάκυνθο θα γίνει αγωνιστική κινητοποίηση με αγροτικά μηχανήματα στη θέση Λούμπα. Στα Χανιά αγροτοτοκτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα τρακτέρ στη θέση Μεγάλα Χωράφια στις 10 πμ.


Eurokinissi

Την Τετάρτη 20 Γενάρη, οι αγρότες του Λασιθίου θα συγκεντρωθούν στον κόμβο της Κριτσάς, στην Εθνική Οδό Αγίου Νικολάου - Ηρακλείου.

Την Παρασκευή 22 Γενάρη, κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα.

Η ΠΑΣΥ, ως συνεπής αγωνιστικός πόλος του αγροτικού κινήματος, έχει καλέσει τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης να συμπαρασταθούν, ενεργά κι αποφασιστικά, στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος έχουν άμεση αντανάκλαση και βλαβερές επιπτώσεις στα δικά τους συμφέροντα, ενώ κοινός είναι ο αντίπαλος όλων, κοινοί οι στόχοι και οι επιδιώξεις τους. Και, βεβαίως, είναι φανερό ότι ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα δώσει μεγάλη ώθηση, δύναμη, αποτελεσματικότητα και προοπτική στην πάλη της για να μην ξεκληριστεί και για να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον.

Στο στόχαστρο η ΚΑΠ

Κι αυτές οι κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, όπως και προηγούμενες της τελευταίας 15ετίας, στρέφονται κατά της ΚΑΠ της ΕΕ. Διότι βλέπει ο φτωχός αγροτικός κόσμος ότι η ΚΑΠ, την οποία συνδιαμορφώνουν, συνυπογράφουν και εφαρμόζουν οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι το «κοφτερό δρεπάνι» που «κόβει αβέρτα κεφάλια» μικρομεσαίων αγροτών, το «βαρύ χέρι» που σπρώχνει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά στον Καιάδα του ξεκληρίσματος.

ICON

Από το περσινό μπλόκο στη Νίκαια
Είναι το «πολιτικό μέσον» με το οποίο το μεγάλο ευρωπαϊκό και ελληνικό κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν, επιχειρούν «να βγάλουν από τη μέση» τους μικροκληρούχους, μικροκαλλιεργητές, μικροπαραγωγούς αγρότες της χώρας μας, για να περάσει η γη, η παραγωγή και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών και να εξασφαλιστούν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στους εμποροβιομήχανους, στα μονοπώλια και στις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων και των αγροτικών μέσων και εφοδίων.

Μέσω της ΚΑΠ - και της «ελεύθερης» καπιταλιστικής αγοράς, βεβαίως - προωθούνται τα αντιαγροτικά μέτρα που επιβάλλουν περιορισμούς στις καλλιέργειες και ποσοστώσεις στην παραγωγή, κατάργηση των κατώτερων εγγυημένων τιμών και πλήρη απελευθέρωση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, δραστική μείωση των επιδοτήσεων και αύξηση του κόστους παραγωγής.

Μέτρα που είχαν και έχουν δραστικές και τραγικές επιπτώσεις για τους μικρομεσαίους αγρότες, καθώς οδήγησαν και συνεχίζουν να οδηγούν σε μεγάλη στρεμματική μείωση δυναμικών καλλιεργειών - όπως το βαμβάκι, τα τεύτλα κ.ά. - και σε εξαφάνιση άλλων, όπως ο καπνός, σε μείωση της αγροτικής παραγωγής και σε διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας και της διατροφικής εξάρτησης του λαού μας, σε κατρακύλα των εμπορικών τιμών παραγωγού και δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος και, εν τέλει, στην αναγκαστική αποχώρηση από την αγροτική απασχόληση του μισού και πλέον του αγροτικού δυναμικού της χώρας, που υπήρχε πριν την εφαρμογή της ΚΑΠ.

Ο στόχος και η προοπτική

Οι κινητοποιήσεις, που συντονίζει η ΠΑΣΥ σε πανελλαδικό επίπεδο, αναδεικνύουν τα πραγματικά προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και την αιτία που τα δημιουργεί και προβάλλουν ένα ουσιαστικό διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο συνδέεται με την αναγκαιότητα ανατροπής της ΚΑΠ, αλλά και με την ανάγκη μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα μας.

Μια αγροτική ανάπτυξη που θα στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό του κράτους, στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς. Ετσι, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα συνενώνουν τις παραγωγικές δυνάμεις, θα εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα και καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής για τους ίδιους και τις οικογένειές τους και, ταυτόχρονα, θα διασφαλίζουν φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό. Το τελευταίο ενδιαφέρει πάρα πολύ τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης, καθότι αφορά στην τροφή και στην ένδυση, δηλαδή τις πιο βασικές ανάγκες του ανθρώπου. Απ' αυτή την άποψη ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών πρέπει και μπορεί να γίνει υπόθεση όλου του λαού.

Προϋπόθεση, βεβαίως, για να υπάρξει η διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, είναι η ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και η ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας, θα εφαρμόσει μια άλλη αγροτική πολιτική υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας.


Κείμενα:
Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ