Θάνατος αγωνίστριας
Σάββατο 16 Γενάρη 2010

Πέθανε χτες σε ηλικία 85 χρόνων η Ανθούλα Κακουλίδου (Εσπιέλη), μέλος του Κόμματος και αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης.

Η Ανθούλα γεννήθηκε στην Καλλιθέα το 1925 και μεγάλωσε σε αστικό περιβάλλον.

Την περίοδο της Κατοχής οργανώνεται αρχικά στην «ΛΕΥΤΕΡΗ ΝΕΑ» και με τη συγχώνευση των νεολαιίστικων οργανώσεων περνάει στην ΕΠΟΝ. Τον ίδιο χρόνο, το 1943, γίνεται και μέλος του Κόμματος.

Στη διάρκεια της Αντίστασης δουλεύει στην Καλλιθέα, ενώ μετά τα Δεκεμβριανά επιστρέφοντας από κάποια αποστολή συλλαμβάνεται από χωροφύλακες και από ομάδα Χιτών. Ακολούθησαν περιπλανήσεις σε διάφορα αστυνομικά τμήματα, ενώ μένει κρατούμενη μέχρι και τη Συμφωνία της Βάρκιζας.

Τα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι και το 1947 εργάζεται σε διάφορες κομματικές δουλειές και παίρνει μέρος στο 7ο Συνέδριο του Κόμματος.

Κατά την περίοδο των διωγμών και των διώξεων των κομμουνιστών, η Ανθούλα ακολούθησε την πορεία που τράβηξαν χιλιάδες άλλες αγωνίστριες και αγωνιστές. Χίος, Τρίκερι, μετά από δίμηνη απελευθέρωση και πάλι Τρίκερι, στη συνέχεια Μακρονήσι, ήταν οι περγαμηνές που αποκόμισε για την αντιστασιακή της δράση και για τη συνειδητή ένταξή της στο κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας. Επιπλέον, εξαιτίας των βασανιστηρίων στη Μακρόνησο, της προκλήθηκαν μόνιμες βλάβες από τις οποίες έπασχε μέχρι και το τέλος της ζωής της.

Από τους τόπους εξορίας γύρισε το 1955. Παντρεύτηκε τον αγωνιστή της Αντίστασης, δικηγόρο Π. Κακουλίδη, ο οποίος ωστόσο την «εγκατέλειψε» νωρίς, αφού πέθανε το 1963, ενώ η ίδια έμεινε πίσω να παλεύει μόνη της με δυο μικρά παιδιά.

«Δεν ταλαντεύτηκα ούτε μία στιγμή», έλεγε η ίδια για τα γεγονότα και τη διάσπαση του 1968, παραμένοντας αφοσιωμένη στο Κόμμα και τα ιδανικά του.

Με τη μεταπολίτευση, δραστηριοποιείται ακόμα πιο ενεργά παίρνοντας μέρος στο στήσιμο των Οργανώσεων του Κόμματος στην Καλλιθέα και της Νότιας Αχτίδας.

Το 1975 εκλέχτηκε με το συνδυασμό που στήριζε το Κόμμα, πρώτη δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Καλλιθέας. Οπου επανεξελέγη το 1978 και το 1982, οπότε για λόγους υγείας μετακόμισε στα Βόρεια Προάστια.

Το 1977 ήταν υποψήφια βουλευτής στη Β' Περιφέρεια της Αθήνας.

Κατά καιρούς εργάστηκε σε διάφορες δουλειές που της ανέθεσε το Κόμμα, ενώ μέχρι και πριν από λίγα χρόνια δραστηριοποιούνταν στο χώρο των αντιστασιακών οργανώσεων.

Τα παιδιά της Γιώργος, Καίτη και Ανθούλα προσφέρουν στη μνήμη της 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ «Ριζοσπάστη».

Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι στο νεκροταφείο Καλλιθέας.