Νέο ρεκόρ κατασχέσεων κατοικιών στις ΗΠΑ
Κυριακή 17 Γενάρη 2010

Παπαγεωργίου Βασίλης

Νέο ρεκόρ κατασχέσεων κατοικιών σημειώθηκε το 2009 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Realty Track», μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στην αγορά κατοικίας, στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, οι ιδιοκτήτες 2,8 εκατομμυρίων κατοικιών έλαβαν ειδοποιητήριο κατάσχεσης. Οι κατασχέσεις του 2009 ήταν κατά 21% περισσότερες σε σχέση με το 2008 και κατά 120% περισσότερες σε σχέση με το 2007.

Η αιτία αυτής της κατάστασης είναι φυσικά η καπιταλιστική κρίση, η οποία εκδηλώθηκε με ιδιαίτερη ένταση στην αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι, κατά τη διάρκεια του 2009, περίπου το ένα στα 45 νοικοκυριά των ΗΠΑ πήραν τουλάχιστον ένα ειδοποιητήριο κατάσχεσης εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων στις τράπεζες. Ο αριθμός αυτός είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος σε σχέση με το 2006.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η οικονομία των ΗΠΑ άφησε πίσω της την κρίση, οι ειδικοί της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι οι κατασχέσεις θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς και το 2010. Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει, μεταξύ άλλων, ο Τζέιμς Σακάσιο, διευθύνων σύμβουλος της «Realty Trac». Ως βασικό λόγο για την εξέλιξη αυτή, ο Σακάσιο προβάλλει το χαμηλό εισόδημα των εργαζομένων σε συνδυασμό με το ασφυκτικό για τους δανειολήπτες νομικό πλαίσιο των κατασχέσεων. Μια ακόμη απόδειξη ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν την κρίση, ενώ οι επιχειρήσεις θα επανακάμπτουν στα υψηλά κέρδη.

Η εικόνα της σκληρής πραγματικότητας που ζουν τα εκατομμύρια των αστέγων, αυτών που έχασαν τα σπίτια τους για χάρη των τραπεζικών κερδών, συμπληρώνεται από τα νέα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ για το πρόγραμμα σίτισης, σύμφωνα με τα οποία 38 εκατ. άνθρωποι - το ένα όγδοο των Αμερικανών - λαμβάνουν κουπόνια σίτισης, αύξηση κατά 24% το χρονικό διάστημα μεταξύ Αυγούστου 2008 και 2009.

Οσον αφορά στις κατασχέσεις κατοικιών, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός τους διαφοροποιείται από Πολιτεία σε Πολιτεία. Παραδείγματος χάριν, στην Πολιτεία της Νεβάδα περισσότερα από το 10% των κατοικιών έλαβαν μία τουλάχιστον ειδοποίηση κατάσχεσης, ποσοστό πενταπλάσιο του εθνικού μέσου όρου. Στην Αριζόνα, επίσης, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 6% και στη Φλόριδα 5,9%. Στην έκθεση της «Realty Trac» αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι κατασχέσεις στις Πολιτείες της Καλιφόρνιας, της Φλόριδα, της Αριζόνας και του Ιλινόις αντιπροσωπεύουν το 50% των συνολικών κατασχέσεων στις ΗΠΑ.

Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι τα υψηλά ποσοστά κατασχέσεων εντοπίζονται στις Πολιτείες και τις περιοχές όπου έχουμε και τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, απολύσεων, κλεισίματος επιχειρήσεων.