ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μαζικά στον κόμβο της Νίκαιας

Μεγάλη η ανταπόκριση των αγροτών στο αγωνιστικό κάλεσμα των Ενωτικών Ομοσπονδιών στο πλαίσιο της ΠΑΣΥ

Τρίτη 19 Γενάρη 2010

Eurokinissi

Ουρά χιλιομέτρων σχηματίζουν τα τρακτέρ
Ενα πανίσχυρο μπλόκο, με πολλές εκατοντάδες τρακτέρ, έστησαν, χτες το μεσημέρι, οι μικρομεσαίοι αγρότες των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας στον κόμβο της Νίκαιας, επί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα. Η μαζική κι ολόθερμη ανταπόκριση των Θεσσαλών αγροτών στο αγωνιστικό κάλεσμα των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών, που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ΠΑΣΥ, αποδεικνύει ότι ο αγροτικός κόσμος της περιοχής είναι αποφασισμένος να κάνει έναν αγώνα σκληρό, με ουσιαστικό περιεχόμενο και προοπτική.

Αυτό φαίνεται, πρώτα και κύρια, από το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει το μπλόκο της Νίκαιας. Ενα διεκδικητικό πλαίσιο που:

Eurokinissi

Οι αγρότες στον κόμβο της Νίκαιας
Οι αγωνιστές της μικρομεσαίας αγροτιάς που βρίσκονται στο μπλόκο της Νίκαιας, δεν «τσιμπούν» στις προσκλήσεις της κυβέρνησης για «διάλογο», ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι διατεθειμένοι ν' αφήσουν το μετερίζι του αγώνα και να μπουν σε μια προσχηματική και, εν πολλοίς, ανώφελη «συζήτηση», η οποία, επί της ουσίας, θα αφορά μόνο στο «πόσα δέχονται να χάσουν οι φτωχοί αγρότες». Θα συνεχίσουν την πάλη, με επιμονή και υπομονή, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, αντλώντας κουράγιο από το δίκιο τους, «ποντάροντας» και στη συμπαράσταση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που άρχισε να εκδηλώνεται από την πρώτη κιόλας μέρα της κινητοποίησής τους.

Τα «κομβόι» των τρακτέρ

Από πολύ πρωί, χτες, άναψαν οι μηχανές των τρακτέρ, που, εδώ και μέρες, είχαν βγει στις πλατείες των χωριών της Θεσσαλίας. Και μόλις οι μηχανές ζεστάθηκαν, ξεκίνησαν για τους τόπους των προσυγκεντρώσεων που είχαν, εκ των προτέρων, οριστεί.

Στις 11.30 π.μ., στην Ιτέα της Καρδίτσας, είχαν φτάσει εκατοντάδες τρακτέρ από δεκάδες χωριά του νομού. Στις 12 το μεσημέρι δόθηκε το σήμα εκκίνησης κι ένα τεράστιο κομβόι με τρακτέρ απλώθηκε σε απόσταση χιλιομέτρων στο δρόμο Καρδίτσας - Λάρισας. Λίγο αργότερα, ένα ακόμα μεγάλο κομβόι με τρακτέρ κινήθηκε στο δρόμο από τα Φάρσαλα προς τη Λάρισα. Την ίδια ώρα ξεκινούσαν και τα τρακτέρ των Τρικαλινών αγροτών. Προορισμός ίδιος: Ο κόμβος της Νίκαιας στην Εθνική Οδό.

Σε θέση μάχης τα τρακτέρ
Πρώτοι έφτασαν εκεί οι Φαρσαλινοί αγρότες και τοποθέτησαν τα τρακτέρ τους στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη. Αμέσως μετά οι Τρικαλινοί κι «έπιασαν» τον ίδιο χώρο που είχαν πέρσι. Στις 2 η ώρα μετά το μεσημέρι, έφτασε το πρώτο τρακτέρ από την Καρδίτσα και στις 2.45 μ.μ. το τελευταίο. Τα μηχανήματα που τοποθετήθηκαν, με πρόγραμμα και τάξη, γέμισαν έναν τεράστιο χώρο που εκτείνεται κατά μήκος και των δυο ρευμάτων της Εθνικής Οδού. Σε λίγα λεπτά της ώρας είχαν στηθεί και τα αναγκαία καταλύματα στα οποία οι αγρότες θα στεγαστούν όσες μέρες θα διαρκέσει ο αγώνας.

Αργά το απόγευμα έγινε η πρώτη συγκέντρωση - συνέλευση των αγωνιζόμενων αγροτών, όπου εμφανής ήταν η ικανοποίηση και η χαρά για το πετυχημένο ξεκίνημα της κινητοποίησης - η οποία, ας σημειωθεί, είναι εμφανώς μεγαλύτερη σε αριθμό τρακτέρ από την περσινή - και εκφράστηκε η αποφασιστικότητα για κλιμάκωση της μάχης.

Στο πλαίσιο αυτό, από χτες το βράδυ και διαρκώς στη συνέχεια, οι αγροτοσυνδικαλιστές θα επισκέπτονται τα χωριά των νομών της περιοχής, καλώντας κι άλλους αγρότες να πάρουν τα τρακτέρ τους και να πάνε για να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο το ισχυρό μπλόκο της Νίκαιας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνουν τον αγώνα στα μπλόκα για τα δίκαια αιτήματά τους (2019-02-05 00:00:00.0)
Μπλόκα και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα (2017-01-27 00:00:00.0)
Από τη Δευτέρα ξεκινούν το στήσιμο των μπλόκων σε όλη τη χώρα (2017-01-21 00:00:00.0)
Ισχυρό μπλόκο - κέντρο του πανελλαδικού συντονισμού (2016-01-22 00:00:00.0)
Σημείο αναφοράς από σήμερα το Μπλόκο της Νίκαιας (2016-01-21 00:00:00.0)
Μπλόκα αγώνα σ' όλη τη χώρα (2010-01-16 00:00:00.0)