«Εφυγε» ο Ινδός κομμουνιστής Γιότι Μπασού
Τρίτη 19 Γενάρη 2010

Ο κομμουνιστής ηγέτης Γιότι Μπασού
«Εφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 95 χρόνων, ο παλαίμαχος Ινδός κομμουνιστής Γιότι Μπασού, ιστορική μορφή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (μαρξιστικό) με τριάμισι χρόνια στη φυλακή και δύο χρόνια στην παρανομία.

Ο Ινδός κομμουνιστής εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ινδίας το 1940 μετά τις σπουδές του στη Βρετανία και εργάστηκε δραστήρια στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα των σιδηροδρομικών.

Υπήρξε γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής του ΚΚ Ινδίας από το 1953 έως το 1961 και εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Ινδίας το 1951. Οταν δημιουργήθηκε το ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό) υπηρέτησε ως μέλος του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής, και παρέμεινε σ' αυτά μέχρι και το τέλος της ζωής του. Υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος στην ανάπτυξη του ΚΚ Ινδίας(Μ) στη Δυτική Βεγγάλη.

Ο Γιότι Μπασού, μετά τη συντριπτική νίκη του Αριστερού Μετώπου το 1977, έλαβε το αξίωμα του Ανώτατου Υπουργού της κυβέρνησης του Αριστερού Μετώπου, αξίωμα στο οποίο παρέμεινε για 23 συνεχόμενα έτη, περίοδος που αποτελεί ανεπανάληπτο ρεκόρ στη χώρα. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης δράσης του, ανέλαβε πολλές ευθύνες, μεταξύ των οποίων και ως εκδότης της εφημερίδας «People's Democracy», εβδομαδιαίου οργάνου του ΚΚ Ινδίας (Μ). Μακροχρόνια ήταν και η σχέση του με το συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ διατέλεσε Αντιπρόεδρος του Κέντρου των Συνδικάτων της Ινδίας από το 1970 που δημιουργήθηκε.

Με ανακοίνωσή του, το ΠΓ του ΚΚ Ινδίας (Μ), εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του, σημειώνει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Γιότι Μπασού και μεταξύ άλλων δίνει την υπόσχεση να συνεχίσει να εργάζεται δραστήρια για την υπόθεση και το έργο του.