ΣΕΒ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΕΓΣΣΕ
Σε κοινή γραμμή για την ενίσχυση των κερδών

Ξεκίνησαν χτες οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Πέμπτη 21 Γενάρη 2010

Από την απεργία το 2008 για τις συλλογικές συμβάσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση
Το κλίμα της συναίνεσης και της συναντίληψης μεταξύ του ΣΕΒ, των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που εκ των πραγμάτων εξασφαλίζει την κερδοφορία των επιχειρήσεων και καταδικάζει τους εργάτες, επαναβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά χτες στην πρώτη συνάντηση για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Και ακριβώς η συναίνεση και η στήριξη που παρέχει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει αποθρασύνει τους βιομήχανους που τολμούν να εμφανίζονται δημοσίως - όπως έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ - και να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα «για τους νέους που δε βρίσκουν δουλειά», όταν είναι οι ίδιοι που απολύουν μαζικά τους εργάτες χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Στην πραγματικότητα, ο ΣΕΒ επικαλείται τους ανέργους και την κρίση, για να συνεχίσουν οι βιομήχανοι να δίνουν μεροκάματα πείνας και αυξήσεις ψίχουλα. «Υπάρχει μια σκληρή πραγματικότητα που αυξάνει τις ευθύνες μας και περιορίζει το τι πρέπει και μπορούμε να κάνουμε» ήταν η φράση - κλειδί του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου, που προδιαγράφει τη στάση των βιομηχάνων. Απέναντι σε αυτή την πρόκληση του κεφαλαίου και υποκλινόμενος στις απαιτήσεις του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος έσπευσε να δηλώσει πως: «Από τη μεριά των εργοδοτικών οργανώσεων είχαμε μια πρώτη καταρχήν θετική αντιμετώπιση...» και αυτό, όταν ακόμα και για το αίτημα της πλειοψηφίας να αυξηθεί ο κατώτερος μισθός των νεοεισερχόμενων με ένα εφάπαξ ποσό και πάνω εκεί να προστεθεί το ποσοστό της αύξησης, ο ΣΕΒ δήλωσε απλώς ότι «το συζητάμε», εκφράζοντας όμως «τις μεγάλες δυσκολίες»..! Και μάλιστα τη στιγμή που οι στόχοι της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ αποδέχονται τα μεροκάματα πείνας και δείχνουν ιδιαίτερη «ευαισθησία» και «ευθύνη» για την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Στο ίδιο μοτίβο, εκφράστηκαν και οι πρόεδροι της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης και της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, μιλώντας για τις «δυσκολίες των επιχειρήσεων» και αποσιωπώντας το γεγονός ότι οι μικρομεσαίοι συνθλίβονται κάτω από την επέλαση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και του «ανταγωνισμού» στον οποίο υποκλίνονται.

Και ενώ ο ΣΕΒ έδειξε τα δόντια του στους εργαζόμενους, σέρνοντας μαζί του και τις ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, ο Γ. Παναγόπουλος γι' αυτό που ανησυχεί στην πραγματικότητα είναι να μη χαλάσει η σούπα της συναίνεσης. Ελπίζει λοιπόν όπως είπε στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει στις 2 Φλεβάρη «να εκπεμφθεί ένα καλό μήνυμα προς την κοινωνία ότι οι δυνάμεις της εργασίας και οι δυνάμεις της παραγωγής, οι εργοδοτικοί φορείς λένε ότι μέσα σε αυτή την κρίση υπάρχουν δυνατότητες...».

ΠΑΜΕ: Απαντάμε μαχητικά στις προκλήσεις του ΣΕΒ

Στον θανάσιμο αυτό για την εργατική τάξη εναγκαλισμό της ηγεσίας της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ απάντησαν και μέσα στη συνάντηση και δημόσια τα στελέχη του ΠΑΜΕ. Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, ο Γιώργος Πέρρος μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Ο ΣΕΒ, έχοντας στόχο την κερδοφορία, ήρθε για να πάρει και όχι για να δώσει στην εργατική τάξη. Η ΓΣΕΕ πρόσφερε απλόχερα καταρχήν τη συμφωνία της και μάλιστα να γίνει νόμος η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας, όπως εξάλλου έχει δηλώσει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και έπεται συνέχεια. Ο ΣΕΒ δε θέλει να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές. Θέλει μισθούς πείνας, δε θέλει σταθερή και μόνιμη δουλειά, δε θέλει να πληρώνει φόρους. Αυτό είναι το παρασιτικό σύστημά τους που θέλει να δουλεύουμε όλοι για την κερδοφορία των κεφαλαιοκρατών».

Οπως σημειώνεται και σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ: «Η συζήτηση που έγινε για την αύξηση του κατώτερου μισθού με εφάπαξ ψίχουλα αποτελεί κοροϊδία και εμπαιγμό, όταν τα κέρδη της πλουτοκρατίας ακόμα και σε περίοδο κρίσης ξεχειλίζουν. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ και στη συνάντηση αυτή επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι ο ρόλος της είναι επικίνδυνος για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Συμφώνησε με τον ΣΕΒ ότι κοινές πρέπει να είναι οι προσπάθειες για το ξεπέρασμα της κρίσης και αυτό να εκφραστεί και στις "αυξήσεις" που θα δοθούν. Αυτή η στάση της δημιουργεί εμπόδια και για την υπογραφή και των κλαδικών συμβάσεων».

Καταλήγοντας, σημειώνεται: «Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη της χώρας μας να απαντήσει μαχητικά στις προκλήσεις του ΣΕΒ. Να απορρίψει τα επικίνδυνα επιχειρήματα ότι όλοι έχουμε ευθύνη για την κρίση και πρέπει να βάλουμε πλάτη για να ξεπεραστεί. Να καταδικάσει την ηγεσία της ΓΣΕΕ - συνεταίρο του ΣΕΒ. Να καταδικάσει τα κόμματα της πλουτοκρατίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Να δώσει αποφασιστική απάντηση με τη συμμετοχή της στην απεργία στις 10 Φλεβάρη και να πάρει στα χέρια της την οργάνωσή της».