ΚΚΕ ΓΙΑ ΟΑΕΔ
Πρέπει να στηρίζει τους εργάτες όχι τους εργοδότες

Συζητήθηκε χτες Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ. Η κυβέρνηση λέει ότι δεν έχει λεφτά για τους ανέργους, αλλά εξασφάλισε ήδη 100 εκατ. ευρώ για την επιδότηση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών

Παρασκευή 22 Γενάρη 2010

Η κυβέρνηση αγνοεί τα αιτήματα της εργατικής τάξης όχι γιατί δε βρίσκει λεφτά, αλλά γιατί προσφέρει τα πάντα στο κεφάλαιο
Τη διασφάλιση και τη διεύρυνση των παροχών των εργαζομένων από τον ΟΑΕΔ και το σταμάτημα του εμπαιγμού και του εκφοβισμού τους όπως έγινε με τις πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού ότι στον ΟΑΕΔ «δεν υπάρχει σάλιο» ζήτησε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος.

Ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος στην απάντησή του επανέλαβε τα όσα κατά καιρούς έχει πει για την κακή κατάσταση του ΟΑΕΔ και έριξε όλες τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ. Ανέφερε ότι τα επιδόματα που πρέπει να πληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι περίπου 250 με 280 εκατομμύρια ευρώ και είπε ο ΟΑΕΔ κατέβαλε από τα αποθεματικά του 220 εκατομμύρια ευρώ για τα προγράμματα του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Ο Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι το ΙΚΑ χρωστάει στον ΟΑΕΔ έξι δισεκατομμύρια ευρώ και είπε ότι στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί τα 100 εκατομμύρια ευρώ που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση των θέσεων εργασίας μέσα από την επιδότηση των εισφορών για προσλήψεις νέων εργαζομένων. Ρίχνοντας όλο το βάρος στη διαχείριση που άσκησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είπε ότι «είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση του ΟΑΕΔ που ο Οργανισμός αυτός μένει χωρίς αποθεματικά, αφού για πρώτη φορά έχει καταναλώσει ό,τι είχε ως πηγή χρηματοδότησης».

Το θέμα του ΟΑΕΔ από μόνο του δείχνει με τον πιο ωμό και εξοργιστικό τρόπο πως ένας οργανισμός που συγκροτήθηκε για να βοηθάει την επιβίωση των ανέργων στην πραγματικότητα και κυρίως μετά το Μάαστριχτ με διάφορα προσχήματα έχει γίνει ένας μηχανισμός μέσα από τον οποίο γίνονται χρηματαποστολές από τις τσέπες των εργαζομένων στις τσέπες των βιομηχάνων, τόνισε στην παρέμβασή του ο Γ. Μαυρίκος. Ρώτησε δε τον υπουργό: «750 εκατομμύρια προβλέπονται και δίνονται κάθε χρόνο κατά κανόνα από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση των εργοδοτών. Πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, μόνιμες σταθερές και πλήρους απασχόλησης;». Ολες οι κυβερνήσεις, συνέχισε ο βουλευτής, δε σταματάνε τα τεχνάσματα προκειμένου να βοηθήσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου μέσα από την παραχώρηση τσάμπα εργατών προς τους εργοδότες και τόνισε:

«Είπατε κύριε υπουργέ ότι "δεν υπάρχει σάλιο" στον ΟΑΕΔ. Εμείς υποστηρίζουμε ότι το είπατε για να ενισχύσετε την κεντρική προπαγάνδα της κυβέρνησης περί χρεοκοπίας, τη θεωρία ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να σκύψουν το κεφάλι, να υποταχθούν και να μην αγωνίζονται». Ο Γ. Μαυρίκος είπε ότι οι εργαζόμενοι πλήρωσαν πάρα πολλά ποσά για τον ΟΑΕΔ, αλλά αυτά δεν τα πήραν οι άνεργοι και υπογράμμισε ότι είναι μύθος ότι τα χρήματα του ΟΑΕΔ είναι από το κράτος, τους εργοδότες και την ΕΕ. Το 63,60% των ετήσιων εσόδων, είπε, είναι από τις εισφορές των εργαζομένων και από αυτά μόνο το 37% πηγαίνει για την ενίσχυση των ανέργων με το επίδομα - «χαρτζιλίκι» των 454 ευρώ.

Κλείνοντας είπε ότι πρέπει να σταματήσει το «πάρτι» που κάνουν οι βιομήχανοι με τα χρήματα των εργαζομένων, να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας και να πάει στο 80% του μεροκάματου όπως το διεκδικούν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.