ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
«Είναι δύσκολο να βγεις ακόμη κι απ' το σπίτι σου»
Παρασκευή 22 Γενάρη 2010

«Χωρίς να μου ζητήσουν ούτε χαρτιά, ούτε τίποτα, με έγδυσαν τελείως, με έψαξαν παντού»... (φωτ.: από την επιχείρηση της αστυνομίας κατά των Σομαλών μεταναστών - 30 Ιούλη 2009)
Την ώρα που η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο «φιλανθρωπίας», παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια ως πανάκεια για τα τεράστια προβλήματα των μεταναστών, καθημερινά αποδεικνύεται το αντίθετο. Αποδεικνύεται πως δε λύνει κανένα απ' τα βασικά ζητήματα που σήμερα απασχολούν τους μετανάστες, πως η φτώχεια, η ανεργία, η παρανομία, η καταστολή, θα παραμείνουν και θα ενταθούν.

Αυτά διαπίστωσαν και οι εκπρόσωποι μεταναστευτικών κοινοτήτων και μετανάστες που δραστηριοποιούνται στα συνδικάτα, οι οποίοι συμμετείχαν στην προχτεσινή σύσκεψη της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ. Περιέγραψαν τη ζωή τους και μέσα από εκεί ξεκαθάρισαν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα δε λύνεται. Πως παραμένουν παράνομοι και θα εξακολουθούν να είναι παράνομοι, αφού το νομοσχέδιο, αφορά ελάχιστους. Οπως ειπώθηκε από την Ενωση Μεταναστών Πακιστάν, ενώ στη χώρα υπάρχουν 100.000 Πακιστανοί μετανάστες, το νομοσχέδιο, αφορά μόλις ...400!

«Ζω 17 χρόνια στην Ελλάδα, είμαι νόμιμος κι ακόμη φοβάμαι να βγω στο δρόμο», λέει ένας μετανάστης απ' το Πακιστάν κι ένας συμπατριώτης του συμπληρώνει: «Είμαι εφτά χρόνια στην Ελλάδα και ακόμη είμαι παράνομος. Είναι δύσκολο να βγεις ακόμη κι απ' το σπίτι σου. Μια μέρα ήμουν στην Ομόνοια, κοιτούσα βιτρίνες και με πλησίασαν δύο αστυνομικοί. Χωρίς να μου ζητήσουν ούτε χαρτιά, ούτε τίποτα, με έγδυσαν τελείως, με έψαξαν παντού. Θέλουμε την αξιοπρέπειά μας». Ενας άλλος μετανάστης, από την Ενωση Εργαζομένων Μπαγκλαντές, είπε πως «το ζήτημα είναι να σπάσει ο φόβος και η τρομοκρατία», αναδεικνύοντας την ανάγκη του αγώνα απέναντι στις πολιτικές που διογκώνουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία, απέναντι στις ίδιες πολιτικές που τους θέλουν σε μόνιμη ημι-παρανομία, ως φτηνούς εργάτες, φοβισμένους, δίχως δικαιώματα...