ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νομοθετεί τον κυβερνητικό αγροτοσυνδικαλισμό

«Παράνομους» και με το «γράμμα του νόμου» θέλει να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ τους αγρότες που κινητοποιούνται εκτός των ορίων που θέτουν οι υποτακτικοί των ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ

Σάββατο 23 Γενάρη 2010

MotionTeam

Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την κατάντια και τον πλήρη ευτελισμό των πρασινογάλαζων καρεκλοκένταυρων των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να παρέμβει «ωμά» στις διεργασίες του αγροτικού κινήματος, καταθέτοντας χτες τους γενικούς άξονες «για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ενοποίηση και ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος». Οι θέσεις της κυβέρνησης δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, υποτίθεται προς διαβούλευση από όλους τους αρμόδιους φορείς και εντός του Φλεβάρη αναμένεται να προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό σχέδιο νόμου.

Το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του, από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, αφού τα παραπάνω είχαν προαναγγελθεί, κατά την 53η ετήσια Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, τον περασμένο Νοέμβρη, από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Μπατζελή. Εκεί η υπουργός, εκτός από την «ανάγκη αναδιοργάνωσης» του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος, ανέφερε ότι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι η δημιουργία και νέων συνεταιρισμών με τον γνωστό, «μόνιμο» τις δύο τελευταίες δεκαετίες, πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζ. Καραμίχα, να επικροτεί και να επαυξάνει, κατακρίνοντας τότε τους «εξωθεσμικούς παράγοντες που το μόνο που κάνουν είναι να κλείνουν με τα τρακτέρ κανένα σταυροδρόμι»...

Αυτούς τους «εξωθεσμικούς παράγοντες», δηλαδή την αγροτιά που αγωνίζεται ενάντια στο ξεκλήρισμα που επιτάσσει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί, κι επίσημα με νόμο πια, να τους χαρακτηρίζει στο εξής «παράνομους», προσθέτοντας ένα ακόμη «θεσμικό» όπλο στη χειραγώγηση και την καταστολή των φτωχών αγροτών, που επιμένουν να μη λένε «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω».

Οι προτάσεις του υπουργείου

Ευθύς εξαρχής, ξεκαθαρίζεται ότι ο «νέος αγροτικός συνδικαλισμός» θα δομηθεί στο πλαίσιο του «Προγράμματος Καλλικράτης», ενώ μέλη των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων θα είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Δηλαδή, όχι μόνο θα κόψουν την ελάχιστη επιδότηση που λαμβάνουν σήμερα οι φτωχοί αγρότες που αναγκάζονται να κάνουν και εξωγεωργικά μεροκάματα για να συμπληρώσουν τα πενιχρά τους εισοδήματα, αλλά θα τους αφαιρέσουν και το δικαίωμα να συμμετέχουν στους Αγροτικούς Συλλόγους.

Χαρακτηριστική είναι ακόμη η πρόταση της κυβέρνησης, που κινείται στα όρια του γελοίου: Η θέσπιση ποσόστωσης συμμετοχής στα Διοικητικά Συμβούλια των Δευτεροβάθμιων Οργανώσεων σε νέους αγρότες και γυναίκες, σε ποσοστά 60% και 10% αντίστοιχα. Ούτε τους νέους αγρότες που έχουν «βαλτώσει» από τα χρέη, αλλά ούτε και τις αγρότισσες που τις αναγκάζει να «προσκυνούν τη γη» μέχρι τα 65 τους έτη, ενισχύει με το παραπάνω μέτρο η κυβέρνηση. Απλούστατα «παίζει» με τις εντυπώσεις και κοροϊδεύει ευθέως.

Δε θα περάσει ο κυβερνητικός συνδικαλισμός

«Πλανάται πλάνην οικτράν» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αν θεωρεί ότι μπορεί να θέσει την ταξική πάλη εντός του πλαισίου ενός νομοσχεδίου. Η φτωχή αγροτιά, οι αγροτοεργάτες, όπως έθεσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στο περιθώριο τους διορισμένους «πράσινους» και «γαλάζιους» αγροτοσυνδικαλιστές και κατέβηκαν στα μπλόκα του αγώνα, το ίδιο θα κάνουν και μετά την ενδεχόμενη ψήφιση του παραπάνω νομοσχεδίου. Οπως δεν τους φόβισαν τα αγροτοδικεία που τους «έστησαν» όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, έτσι δε θα τους φοβίσουν και οι «νομικές δομές» που στήνονται σήμερα για να τους θέσουν εκτός κινήματος. Οι κινηματικές διαδικασίες της βάσης δεν μπόρεσαν και δε θα μπορέσουν να χειραγωγηθούν.